недеља, 22. мај 2016.

Postoje li Srpski interesi u RS?!

piše: Slobodan Vasković

1.
Objavu popisa, način na koji je to učinjeno, Režimski mediji odmah su vidjeli kao “novu šansu za ujedinjenje političara u Srpskoj”.

Djeluje vrlo začuđujuće: Važnije je ujedinjenje političara u RS od rezultata popisa. Što uopšte nije tačno. 

Važniji su rezultati popisa.

2. 
Budimo realni: kakva god metodologija da se primijeni, rezultati popisa pokazaće da u RS živi cca 80-90 posto Srba. 

Potpuno je nejasno zbog čega su srpski političari protiv objave popisa, koji će verifikovati takvo stanje stvari?! I zapečatiti ga.

Neki će reći - zapečatiti rezultate etničkog čišćenja.

3. 
Kako god se kvalifikovalo, činjenica o broju od 80-90 posto Srba u RS ostaje trajna i popis iz 1991. će objavom novog popisa biti adaktiran. I sa njim sve ono što on nosi.  

Svi srpski predstavnici bili su ujedinjeni protiv popisa iz 1991. godine, “jer nije nikada zvanično priznat”, ali je on implementiran kroz Ustav RS. Uprkos tom protivljenju.

Sada se hoće da (nepriznati, a implementirani) popis iz 1991. godine ostane na snazi i da se ne prizna ovaj od prije par godina, koji kaže da je faktičko stanje u RS potpuno drugačije u odnosu na popis iz 1991. godine (na teritoriji BiH, koja danas čini RS). I to u korist Srba.  

4.
Postavlja se osnovano pitanje da li je Srpski interes u RS da se zna tačan broj stanovnika, među njiima i Srba u RS, ili nije?! 

Trebalo bi da jeste, jer će se po prvi put u istoriji znati tačan broj Srba koji žive u RS (naravno, i pripadnika drugih naroda). Međutim, pokazuje se da nije.

5.
Nameće se da je važnije “ujedinjenje političara” od rezultata popisa, koji bi trebalo da posluže samo kao stepenica ka tom svetom cilju - Ujedinjenju srpskih političara.

Pri tom se navodi da će, nametnutom metodologijom, Bošnjaci preći 50 posto stanovništa koje čini BiH. I?

Šta će ta statistička činjenica promijeniti u odnosu na dosadašnje stanje u bh. institucijama? Ništa. 

I prije ovog popisa, Bošnjaka je u BiH bilo nekoliko puta više nego Hrvata i određen broj procenata više nego Srba, pa je vlast na nivou BiH dijeljena na tri trećine. 

Ustav je tako definisao, pa će tako i ostati.

Rezultati popisa mijenjaju kvote u entitetskim institucijama.

I otkud odjednom takva zagrijanost Režima za odbranu BiH negiranjem popisa, kada su oni protiv BiH?!

Nije li bilo logično da Režim podrži popis, njegovu baš ovakvu metodologiju, jer se idealno uklapa u njihove proklamovane planove “cijepanja BiH, samostalnosti RS, blablablabla” ?!

Problem je što Režim nema nikakve političke planove, nije ih nikada ni imao, ali imaju planove kako da pokušaju da opstanu na vlasti. Iako su ti planovi potpuno nerealni. 

6.
Ujedinjenje Srpskih političara, u prevodu sa Režimskog na Srpski jezik, znači pokušaj spasavanja razorene političke pozicije Milorada Dodika. 

I u ovom slučaju podmeće se kukavičije jaje javnosti koja bi trebala da se navodno bori protiv popisa, (koji, kakva god metodologija bila, nikako ne može a da ne odgovara RS), a suštinski se gura u bitku za spasavanje nespasivog - Dodikove pozicije. I Režima.   

7. 
Ovakav red stvari ukazuje da bi Dodikov lični interes, spasavanje političke pozicije, trebalo da bude važniji i od rezultata poslednjeg popisa i od adaktiranja popisa iz 1991. godine i od Srpskog interesa, koji, svakako jeste, adaktiranje popisa iz 1991. godine.

I da je popis iz 2013. loš po Srbe (a nije), on je mnogo manje loš od popisa iz 1991. godine. 

8.  
Da li je važniji Dodikov lični interes od Srpskih interesa u RS? 

Naravno da se takav stav nameće, jer Srpski interesi u RS ne postoje, nikada nisu formulisani, nikada jasno i glasno izrečeni. 

Otkako je RS, uvijek je nečiji lični interes bio važniji od Srpskih interesa u RS. 

Biće onih koji će ustvrditi da je Srpski interes - RS sama po sebi! Tačno, ali ona, sama po sebi, nije jedini srpski interes. 

Srbi nisu amebe, pa da imaju samo jedan interes; Mnoštvo ih je, a nijedan od njih nije jasno artikulisan unutar okvira koji se zove RS. I u kojem ne žive samo Srbi.

9.
U poslednjoj deceniji dominantno je važniji Dodikov lični interes od bilo čega drugog. Čak i od RS.

Kako Srpske interese u RS niko i ne zna, takvo stanje stvari bilo je održivo, dok nije postalo neizdrživo, zbog bahatosti, vulgarnosti, primitivizma, korupcije i nasilništva Režima. 

10. 
Sada se koristi svaka moguća prilika, pa tako i popis, da bi se pokušala spasiti uništena politička pozicija Milorada Dodika&Režima. I pokazati da je njihov lični interes važniji od svega, i od RS.

11.
Otud i krici “Ujedinjenje srpskih političara”! Od kojeg nema ništa. Niti treba da bude. Iz prostog razloga što su Dodik i Grupa oko njega antisrpski političari!

12. 
Da je Dodiku bilo do ujedinjenja i popisa, pozvao bi na ujedinjenje o popisu 2013. godine, kada je sproveden. Ili o bilo čemu drugom. 

13.
Da je Dodiku i Režimu do bilo čega, osim do spasavanja sopstvenih bogatstava, definisali bi Srpske interese u RS, a potom u BiH. I nikako i nikada ne bi lične interese stavili iznad Srpskih interesa u RS i u BiH. 

14.
Ni Opozicija u RS nije jasno nikada rekla koji su to Srpski interesi u RS, a koji u BiH. Bilo bi krajnje vrijeme da to učine. 

15.
Izvori Nacije: Porodica, Obrazovanje, Kultura, Zdravlje… potpuno su zatrovani za vrijeme Dodikove vladavine, sa malim šansama da se oporave u decenijama koje dolaze.  

Uništene su institucije RS.

Dezintegracija Nacije njegov je konačni cilj od kojeg ne odustaje.

16.
Opozicija, primarno SDS kao najjača stranka tog bloka, trebalo bi da javno istupi sa jasnim Srpskim interesima u RS; Da javno kažu da li Srpski interesi u RS predstavljaju detoksikaciju Izvora Nacije, koji bi se ogledali kroz Jačanje Porodice i njene uloge matične ćelije Društva; da iznesu projekte za oporavak Kulture, načine poboljšanja Zdravlja Nacije i prijedloge kako spasiti, potom i unaprijediti Obrazovanje Nacije… 

Opozicija treba javno reći da je za biološki opstanak Srba u BiH neophodno, sem oporavka Izvora Nacije, izgraditi institucije RS. I visoke standarde.

Možda su Srpski nacionalni interesi, viđeni njihovim očima drugi, drugačiji prioriteti od navedenih…

Kako god da ih vide, važno je da kažu koji su i da krenu da se bore za njih.

17.
Da bi se uopšte moglo govoriti o detoksikaciji Izvora Nacije, projektima njihovog oporavka, ponovnoj izgradnji institucija, neophodno je znati broj stanovnika RS; broj Srba u RS, broj Srba u Federaciji BiH i broj Srba u BiH!