понедељак, 16. мај 2016.

Ko će Dodiku prvi saopštiti da treba otići: Crkva, Beograd, Vučić, SNSD ili Narod?!

piše: Slobodan Vasković

1.
Savez za promjene nastaviće sa Protestima, što je situacija koju Režim ne može izdržati.

Milorad Dodik najavio je da će na svaki Protest odgovoriti ponovo Kontramitingom, ali to je već SF. 

Kontramitinga više neće biti, jer Dodik nema ni snage ni autoriteta da još jednom bilo koga natjera na učešće u njegovim nasilnim projektima/odgovorima suprotstavljenoj strani.

2. 
Uočljiv je ogroman napor Režimskih stratega da relativizuju/minimiziraju debakl Dodika&Kontramitinga, ali taj posao je uzaludan: Svi su uvidjeli da su Dodik&Režim politički izdahnuli.

3.
Nakon 14. maja svi relevantni politički faktori, (u RS/BiH/Regionu/Šire), svjesni su da je Dodik neodrživ i da je to neoboriva činjenica, ma koliko bio snažan pritisak da se njegov teški poraz relativizuje.

4.
Nove okolnosti kažu da je Milorad Dodik postao, najblaže rečeno, ogroman teret Narodu, Crkvi, SNSD-u, Srbiji i Aleksandru Vučiću. 

Odranije je poznato da je najveći teret RS i BiH.

5. 
Narod je savladao strah: Na idući Protest doći će ih mnogo više; Na idući Kontramiting neće doći gotovo niko. Jasno je šta bi mogao značtii taj idući Protest!

6.
Čak bi i Irinej, ma koliko bio za Dodika, trebao biti svjestan da bi dalja otvorena podrška čelniku Režima značila novo značajno urušavanje kredbiliteta SPC-a.

7.
Crkva, Irinej, Sveti Sinod, Vladike…, nakon 14. maja, trebalo bi da su svjesni da Dodika više ne vrijedi podržavati kao do sada, jer je ostao bez podrške u sopstvenoj stranci i institucijama kojima je deceniju apsolutistički rukovodio.

8.
Crkva, Irinej, Sveti Sinod, Vladike…  trebalo bi da su svjesni kako su svojim ponašanjem uveliko doprinijeli razdoru unutar Naroda i tako najveću štetu nanijeli sebi. 

Dok su smatrali da je Dodik, bez ostatka, Glavni, mogli su sebi priuštiti taj mali, ugledu štetni, ekskluzivitet, kompenzujući ga milodarima. 

Nakon 14. maja SPC sebi više ne bi trebala dozvoliti da otvoreno stane na Dodikovu stranu.   

9.
Crkva bi se, u nastavku Šahovske partije između dva zaraćena srpska bloka, trebala povući “u Manastire”! 

Nije realno da se SPC, pa i Irinej, dalje miješaju na bilo koji način. 

10.    
Isto se odnosi i na zvanični Beograd i Aleksandra Vučića, koji je 14. maja doživio debakl u Banjaluci.

Vučić je značajno doprinio podjelama među narodom u RS i više ne bi trebao sebi dozvoliti da otvoreno igra samo na “Kartu Dodik”. Čak ni nejavno. 

11. 
Vučić je ispao vrlo naivan u vezi sa 14. majem, toliko naivan, da je to “Bogu plakati”, ali Vučić, generalno, nije naivan. 

12.
Njegove službe ovaj put će uraditi posao kako treba i dati mu preciznu sliku dešavanja 14. maja. 

Izvijestiće ga da je poražen, da je u problemu, da je ogromna šteta po Srbiju načinjena, da je ogromna šteta u RS načinjena… 

Vučić to već zna. 

13.
Pilatovski će početi prati ruke od Dodika i povući se “u Manastir”. Neće to biti “preko koljena”, niti javno, ali Vučić je već “u bijegu” od Dodika. Kao i SPC. 

Narednih dana korak će biti pužev; za sedmicu, najdalje dvije, biće to korak maratonca, nakon toga sprintera. 

14.
Svako drugačije ponašanje Vučića dovešće i njega i Srbiju u izuzetno teške probleme. I na spoljnopolitičkom i na unutrašnjem planu. 

15.
Može li se desiti drugačije: Da Vučić i SPC nastave otvoreno podržavati Dodika? Teroteski je moguće; Praktično mi se čini nemogućim. Osim ako nisu preuzeli obavezu poništenja Republike Srpske!

16. 
Mnogo je onih u SNSD-u koji smatraju da je Dodik završio političku karijeru. Niko mu to, zasad, ne smije reći u lice. Još uvijek taktiziraju, ali ni to dugo ne može trajati. 

17.
Najveći broj aktivista SNSD-a nalazi se pred pitanjem: Ili SNSD ili Dodik i njegova mala klika, koji su ih doveli u Klopku iz koje gotovo da nema izlaza. 

18.
Što duže budu taktizirali, izlazna vrata iz Klopke biće sve manja. A i sada se već jedva kroz njih može provući.

19. 
Još uvijek je za sve, Narod, Crkvu, Beograd, Vučića, SNSD… najbezbolnije rješenje da se Dodik povuče. Što prije to bolje.

Biće interesantno vidjeti ko će se usuditi prvi da mu to kaže u lice!

20.
Crkva, Beograd, Vučić, SNSD… nikako ne bi trebali čekati da tu istinu Dodiku u lice saspe Narod. 

21.