четвртак, 19. мај 2016.

Pregrijavanje

piše: Slobodan Vasković

1.
Banjaluka nije Blajburg. Nije nikada ni bila.

Biskup banjalučki Franjo Komarica, najblaže rečeno, teško je prekršio sve pastirske, diplomatske, političke i druge norme, poredeći Banjaluku i Blajburg. 

Njegova izjava je degutantna i uvredljiva. Vulgarna. Potpuno neprimjerena. 

Najveću štetu Komarica je nanio sebi.

2.
Biskupova izjava još je jedno u već predugom nizu svjedočanstava o potpunom raspadu državne politike Republike Hrvatske i teškim turbulencijama unutar Katoličke crkve u susjednoj zemlji, koje se snažno reflektuju na hrvatske političke stranke i Katoličku crkvu u BiH. 

Tri komemoracije u Jasenovcu (15.04. Koordinacija Jevrejskih opština Hrvatske; 22.04. Institucije države Hrvatske; 24.04. Savez antifašističkih boraca Hrvatske) i snažne političke, ideološke unutarhrvatske turbulencije oko godišnjice u Blajburgu, samo su djelići navedenog.

Uz to, Papa Franja sistematično uklanja ultrakonzervativno/ekstremno biskupsko krilo u Hrvatskoj; Penzionisana su već četiri Biskupa, poznata po esktremnim stavovima, a umjesto njih postavljeni mnogo umjereniji sveštenici. 

Imenovanjima u biskupska zvanja Mate Uzinića, Ivice Petanjka, Jure Bogdana, te Zdenka Križića, nastavio je s velikim preslagivanjima u hrvatskoj Crkvi. Nitko od spomenutih novih biskupa nije pripadao kaptolskoj hijerarhiji, te je prema pisanju Telegrama, “Vatikan imenovanjem biskupa Križića ponovno pokazao kako ne drži previše do prijedloga koji stižu od kardinala Josipa Bozanića, kao ni do svećenika koji uživaju potporu na Kaptolu“.  (Telegram: Krah ultradesnog Kaptola: ‘Sad je potpuno jasno: našeg će Bozanića pomesti Papina liberalna struja; 09.04.2016.).

Ogroman je otpor unutar Katoličke crkve Papinim postupcima, ali Vatikan ne popušta. Slijede nove promjene unutar Crkve. 

Ogroman je otpor i u Hrvatskoj bujanju ekstremizma i zemlja je u velikim političkim i ideološkim previranjima, čiji se rasplet ni ne nazire. 

3.
Milorad Dodik, u prvi mah, vrlo diplomatskim riječnikom osudio je Komaričinu izjavu (18.05.). Kada se uporedi sa njegovim uobičajenim nastupima moglo bi se reći prediplomatskim riječnikom, ali, ruku na srce, Dodik je u ovom slučaju vrlo korektno reagovao. 

Pitanje je da li bi reakcija bila ista da je neki od Muftija dao istu/sličnu izjavu?!

Vrlo teško je povjerovati u to.

4.
Milorad Dodik, u drugi mah, vrlo nediplomatskim riječnikom osudio je Biskupovu izjavu.

Dan posle diplomatskog istupa, Dodik je ultimativno zatražio od Komarice “da se izvini”.

"Mislim da bi bilo apsolutno korisno da pozovem gospodina biskupa da se javno oglasi i izvini za takvu izjavu i da na taj način doprinese koliko toliko normalizaciji odnosa. Jer na ovaj način očigledno je da s Komaricom nećemo moći sarađivati dok na ovaj način tretira Banjaluku", rekao je Dodik (NN, 19.05.).

Njegova prijetnja da “može doći u pitanje” finansijska pomoć/podrška Vlade RS “Katoličkom školskom centru i drugim (katoličkim) institucijama u Banjaluci” stupidna je do beskonačnosti. Nepotrebno ekstremna.

Neprihvatljiva je bilo kakva prijetnja bilo kojoj Školi i/ili vjerskoj instituciji iz političkih razloga. I bilo kojih drugih razloga.

Umjesto glupih prijetnji, Dodik je trebalo da posjeti Katolički školski centar. I snažno ga podrži, jer je ta škola, kao i druge u Banjaluci, otvorena za pripadnike svih naroda. 

5. 
Dodikov iskorak od “prvog maha” do “drugog maha” je posledica velikog pritiska javnosti. 

Dodik postaje preosjetljiv “na javnost”, prebrzo reaguje, što govori o velikoj slabosti. 

Ranije ga javnost nije interesovala, a novi udari na Komaricu neće mu pomoći da ispravi teške greške sopstvene politike decenijskog poltronisanja HDZ-u BiH/HDZ-u Cro.  

6. 
Komaričina izjava dio je hrvatskog političkocrkvenog “trilinga” kojim je Republika Srpska teško udarena!

Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog Sabora, odbio je da da izjavu u Narodnoj skupštini RS, jer nije pored govornice bila istaknuta zastava RH. 

Reiner je namjerno opalio snažan diplomatski šamar RS, iako je mogao cijelu situaciju (ako je uopšte bila sporna, jer je iz NSRS rečeno da nije praksa da se ističe zastava zemlje iz koje dolaze gosti u službenu posjetu) razriješiti mnogo bezbolnijim diplomatskim sredstvima. I nejavnijim.

Reiner je član HDZ-a Hrvatske.

Velimir Jukić, direktor Agencije za statistiku BiH, donio je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, sa kojom nije saglasan entitetski Zavod za statistiku RS. Samim tim sa tom odlukom ne slaže se ni vlast RS.

Velimir Jukić član je HDZ-a BiH.

7. 
Milorad Dodik već cijelu deceniju vodi politiku forsiranja bliskosti sa HDZ-om, koja je išla toliko daleko da je Dragana Čovića, lidera HDZ BiH, proglasio “zastupnikom interesa Republike Srpske u predsjedništvu BiH”.

Dodik je 05.04. o.g. insistirao da nije pogriješio i da je odluka da se ide sa HDZ-om bila ključna po opstanak RS. Naglasio je i da su u poslednjih pet godina prestali svi napadi na Republiku Srpsku iz Hrvatske, “koja je članica EU”, i da je to njegov veliki uspjeh, koji je omogućio opstanak RS.

Bilo bi interesantno znati da li Dodik 19.05. misli isto što i 05.04. o.g.?!

8.
Dodikova slabost pred javnošću iznjedrila je i entu kopiju poodavno date izjave da je “Igor Radojičić jedan od najizglednijih kandidata za gradonačelnika Banjaluke…, ali ja prepuštam njima (Gradski odbor SNSD, op.aut.) da u vlastitoj proceduri dođu do imena kandidata”.

Time nije demantovao da je Radojičić odbio njegov lični zahtjev da govori na Kontramitingu!

Radojičić je veliki problem za Dodika. I u SNSD-u i u javnosti.

Radojičić je nerješiv problem za Dodika. I u SNSD-u i u javnosti.

Radojičić, prema tvrdnjama propagandnog Dodikovog tima, nalazi se na poziciji No2 onih “koji nanose najviše štete Dodiku”! 

9.
FK “Borac” iz Banjaluke ispao je iz Premijer lige BiH.

FK “Radnik” iz Bijeljine osvojio je Kup BiH i ide u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Odnos lokalnih vlasti prema sportskim klubovima/vrijednostima lako je čitljiv. 

10. 
FK “Krupa” iz Krupe na Vrbasu ušla je u Premijer ligu BiH.

FK “Borac” žrtvovan je zbog FK “Krupa”. 

Odnos SNSD-a prema banjalučkim sportskim klubovima/vrijednostima lako je čitljiv.

11.
FK “Borac” i KK “Borac” žrtvovani su zbog FK “Krupa” i KK “Igokea”. 

Sport je poodavno postao značajna politička grana. Služi za predstavljanje/uzdizanje Nacije, Države, Grada… 

Tako je u cijelom svijetu. Osim u Banjaluci.

P.S. Bolesni napadi na djecu bez roditelja i usvojenu djecu
Dragana Mektića, ministra bezbjednosti, kritikovao sam kada je pomenuo djecu novinarki RTRS-a.

Nakon tog Mektićevog istupa, kleli su najtežim kletvama njegovu (Mektićevu) djecu (vidio sam te strašne kletve, ispisane u SMS porukama), ali smatrao sam da o tome ne trebam pisati, kako ničija djeca, ni Mektićeva ni bilo čija druga, u takvoj formi, ne bi bila predmet rasprava u javnosti.

Međutim, optužbe da Mektić svoj posao radi na način na koji ga radi, jer je “usvojeno dijete hrvatske nacionalnosti” bolesne su, šizofrene su, čista patologija.

Takvim optužbama vrijeđaju se ne samo djeca hrvatske nacionalnosti, već sva djeca svih nacionalnosti koja su bez roditelja i koja su usvojena, iz bilo kog razloga. 

Milorad Dodik, čiji Propagandni tim stoji iza ovih morbidnosti, morao bi dobro razmisliti kud ide i On i njegova politika?! I koliko još daleko je spreman da ide?!