петак, 6. мај 2016.

Obračun unutar Šumske Mafije: Dalton i Gadafi traže Tošićevu glavu

piše: Slobodan Vasković
Čolović i Tošić iz vremena dok se potezala čašica, a ne pištolji 
Nastavljen je otvoreni rat Mirka Čolovića Daltona, šefa OO SNSD Sokolac i Bojana Tošića, nekadašnjeg visokog funkcionera OO SNSD i aktuelnog direktora ŠG “Romanija”,
Taj sukob je interesantan, jer ima podugu istoriju krvavih epizoda, garniranih pucanjem, premlaćivanjem, ubodima skalpelom, a do koje mjere se zakuhalo, vjerovatno će se i nastaviti u tom nasilnom ritmu. 
Sukob je izbio nakon što je Tošić odbio da dalje ispunjava finansijske zahtjeve Čolovića i njegove kriminalne klike, koja nije ništa drugo do mafijaška ćelija. 
Čolović je 23.04. o.g. na sjednici IO SNSD Sokolac smijenio Tošića sa svih stranačkih funkcija i zatražio da bude smijenjen i sa pozicije direktora ŠG “Romanija”. Međutim, Risto Marić, generalni direktor JP “Šume” RS, imenovao je Tošića za direktora ŠG 25.04. o.g. 
Nakon toga sukob je kulminirao, a krenule su međusobne optužbe i prijetnje.
Sve je pokušao da primiri vrh stranke, pa je 04.05. o.g. organizovana sjednica Opštinskog odbora Sokolac, kojoj su, pošto je situacija prijetila da eskalira u obračun vatrenim oružjem, kao posmatrači prisustvovali potpredsjednik SNSD Marko Vidaković i visoki funkcioneri stranke Ljubiša Ćosić, Staša Košarac i Milorad Jagodić. 
Tošića su Čolović i njegov lični drvoprerađivač Bojo Borovina, zvani Gadafi, teško optužili za kriminal, nesposobnost u vođenju gazdinstva i smanjenje poslušnosti.
Optužili su ga, između ostalog, da posjeduje veliki broj nekretnina, da nedostaju velike količine nelegalno isječene građe i, što je najvažnije, da ne izvršava u potpunosti želje Čolovića. Tu i jeste najveći problem - u apetitima Čolovića.
Tošić je optužio Čolovića da mu već duže vrijeme radi o glavi, da ima namjeru da mu je skine i da ga je 2012. godine, htio ubiti, a ne raniti. 
Čolović i Tošić su tada tvrdili da je pištolj slučajno opalio. 
Tošić je optužio Čolovića da je Šef Šumske Mafije i da mu je po njegovom nalogu 2014. g. zapaljen automobil, bezbroj puta prijećeno putem telefona i SMS poruka; Tošić je često fizički napadan u kafanama, u direktorskoj kancelariji ŠG je doživljavao velika poniženja... 
Palo je mnogo teških optužbi i sa jedne i sa druge strane, nakon čega je došlo do glasanja - 15 članova Čolovićevog opštinskog odbora glasalo je za smjenu Tošića, a 3 člana su bila protiv smjene, među kojima i Mira Ćajić.
Ćajićeva, koja je bila sekretar OO SNSD, takođe je smijenjena. Ona je optužila Čolovića da je nelegalno izabran za predsjednika OO SNSD Sokolac. Interesantno je da je upravo Ćajićeva vodila te izbore i jasno je da sada tvrdi da je sve bilo prevara.
Za Tošićevu smjenu su glasali i Čolović, Gadafi i pojedini radnici ŠG „Romanija“, koje je u radni odnos, nezakonito bez konkursa, primio Bojan Tošić. I to po naredbi i pod prijetnjama Čolovića i Gadafija.
Izglasana je i Tošićeva smjena sa pozicije direktora ŠG “Romanija”, što je svjedočanstvo da lokalni SNSD-ovi knezovi javna dobra i javna preduzeća smatraju privatnom i stranačkom svojinom.
Tošić neće prihvatiti odluku Čolovićevog opštinskog odbora o smjeni. Prikupio je podršku velikog broja radnika ŠG „Romanija“ koji nisu u organima SNSD-a. 
U Šumama se odvija kriminal velikih razmjera, posebno u ŠG “Romanija”, jer svega tri drvoprerađivača imaju posebne privilegije kad je u pitanju eksploatacija šumsko-drvnih sortimenata; sami tovare građu i voze u svoje pilane. 
Neki od njih imaju od 3.000 do 5.000 mna zalihama u knjigovodstvenoj evidenciji, a na stanju nemaju ništa, jer građu prodaju u kešu i ne mogu da razduže PDV i poreze. Policija RS i SIPA morali bi konačno da reaguju. Velike količine građe se nelegalno isjeku i prodaju, a manje količine, do 100 m3, se dodjeljuju zaslužnim članovima Čolovićevog SNSD-a.
Pri tome, uništavaju sve puteve na teritoriji opštine Sokolac ništa ne popravljajući. Tovare od 50-60 m3 po jednom kamionu. 
Veliki broj radnika u šumskom gazdinstvu vidi kako Čolović, Borovina i njihovi puleni, nemilosrdno pljačkaju prirodni resurs i spremni su da o tome javno progovore, ukoliko bi dobili zaštitu državnih institucija.
Razmjere pljačke su ogromne, jer Čolović i Gadafi ne otimaju samo državnu šumu, već su upali i u privatne posjede na području Kaljine, Sokolovića i drugih mjesta i posjekoše sve redom.
Čolović je do sada potrošio Rajka Bulajića, Desimira Pušonju, Radomira Tošića, Dragana Krunića, Zorana Koprivicu, jedan broj direktora iz zdravstva, iz Nove Romanije, načelnika Stanice Policije i drugih institucija koje su u nadležnosti Vlade RS. Sada je na red došao Bojan Tošić, za koga je do prije 4 godine javno tvrdio da je mlad, obrazovan, perspektivan, pošten, sposoban, domaćinsko dijete…
Sada tvrdi da je nepošten, nesposoban i da je upropastio preduzeće i opštinski odbor SNSD-a.
Bojan Tošić ima podršku direktora Šuma RS Riste Marića, jednog broja izvršnih direktora, kao i članova Nadzornog odbora Šuma RS. Uvjeren je da će ostati na mjestu direktora i da će se žestoko obračunati sa Čolovićem i Gadafijem, kojima je omogućio monopol na jedini prirodni resurs kojim raspolaže opština Sokolac.
Sukob je u poslednja dva dana dodatno eskalirao, pa suprotstavljene strane jedni drugima prijete ilegalnim kompromitujućim video snimcima i tonskim zapisima, kao i fotografijama koje se odnose na privatni život. 

Čolović  je do sada izgubio uticaj na resursima i ustanovama na području Sokoca - šumama, poljoprivrednom zemljištu, oglednom dobru, farmama, zadruzi, Novoj Romaniji, toplanama, komunalnom preduzeću, vodovodu, Pošti… Jedino još ima uticaj u Psihijatrijskoj bolnici Sokolac, gdje je doveo nekopetentnog direktora Biljanu Cvijetić. (nastaviće se)