понедељак, 23. мај 2016.

Hrizostom "obrao maline": Vladika koji je finansijski uništio dvije eparhije

piše: Slobodan Vasković

Episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom ostaće upamćen po tome što je 13.02. 2016. pozvao na sukob sa pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu - Sipe, zbog toga što je uhapšen Slobodan Pavlović (11.02.2016.), vlasnik “Pavlović banke”.

Hrizostom je tada rekao da je hapšenje Pavlovića “neprijateljski čin prema RS, Srbima, Bijeljini”, te da je “priča o nekakvom kreditu Milorada Dodika plitka priča” koja služi kao, kako je naglasio, paravan za ekonomski krah Bijeljine i Semberije.

Nimalo pastirski istup Hrizostoma, jer je poziv na sukob sa Sipom ujedno i poziv za srpsko-srpski obračun.

Uništenje Fonda za penzije sveštenika
Interesantni su stvarni motivi Hrizostomovih februarskih ratnih pokliča: On se uplašio propasti “Pavlović banke” i gubitka 600.000 KM, koje je Eparhija po njegovom nalogu povukla iz drugih banaka i oročila u “Pavlović banci”.

Riječ je o sredstvima “Penzionog fonda sveštenika”, koja su prikupljana decenijama, a Hrizostom ih je sva prebacio u “Pavlović banku”, iako je upozoravan od sveštenstva eparhije da je ta finansijska institucija na ivici sloma.

Teško da se ova sredstva mogu spasiti, jer je “Pavlović banka” već propala, ali Režim Milorada Dodika ne dozvoljava da ona bude i zvanično likvidirana.

Isto je činjeno i sa Bankom Srpske, pa je na kraju sve obznanjeno, a brojne institucije BiH i RS ostale su bez milionskih sredstava. 

Kako sada stvari stoje sa “Pavlović bankom”, sveštenstvo eparhije ostaće bez penzija.

Menadžer Hrizostom doveo do bankrota dvije eprahije
Hrizostom je za vladiku zvorničko-tuzlanskog ustoličen 13. jula 2013. godine i od tada je ta eparhija, jedna od najbogatijih unutar Srpske pravoslavne crkve, u finansijskom sunovratu. Hrizostom je na računima eparhije zatekao 300.000 KM, koje je odmah spiskao na lična zadovoljstva. 

Dovedena je na rub bankrota, što nije nikakvo iznenađenje, jer je Hrizostom i svoju bivšu eparhiju bihaćko-petrovačku, gdje je stolovao do prelaska u Bijeljinu, zavio u crno i ostavio u velikim dugovima.

Svom nasljedniku na vladičanskom tronu bihaćko-petrovačke eparhije, episkopu Atanasiju, ostavio je dug od milion KM.

Da bi uopšte eparhija bihaćko-petrovačka funkcionisala, Atanasije bukvalno “obija pragove” drugih eparhija, moleći za pomoć. Sam Hrizostom mu ni na koji način nije želio ni htio pomoći.

Hrizostomov pad u maline
Sposobnost Hrizostoma da sve čega se dotakne upropasti zaista je vanvremenska.

Tako je episkop 2014. godine odlučio da se bavi otkupom poljoprivrednih proizvoda, primarno malina, pod egidom “pomoći narodu Podrinja”.

Ispostavilo se da Hrizostom ne može pomoći ni sam sebi, a kamoli narodu.

Polovinom 2014. godine, Hrizostom je naložio osnivanje Zavoda “Podrinka” d.o.o. u Bratuncu, koji je trebalo da se bavi otkupom poljoprivrednih proizvoda u Podrinju, primarno malina, i plasira ih dalje na tržište.

U cijelu biznis akciju Hrizostom je uključio i Slobodana Pavlovića, a za direktora Zavoda postavljen je sveštenik Mitar Mlađenović.

Mlađenović je morao da prihvati tu ulogu, iako je riječ o časnom čovjeku.

Sve “poslove” vodio je Hrizostom. Eparhija je u svoje privredno čudo uložila 70.000 KM, a Slobodan Pavlović je na vrijeme vidio da bi u ovom poslu “mogao obrati maline”, pa nije uložio ni centa. 

Pri osnivanju, položen je kapital od 60.000 KM, a deset hiljada maraka dato je za opremanje superluksuznih kancelarija i prostora u ulici Srebreničkih brigada 4 u Bratuncu. Zaposlena su i dva radnika, a sve je pratila velika medijska pompa.

Kada je preduzeće otvoreno i počelo sa radom, Hrizostomu je tek tada palo na pamet da su potrebni i hangari, magacini, hladnjače…   

Kakav luksuzni početak, a crn kraj: Samo godinu kasnije proglašen je bankrot, a Hrizostom, da bi opravdao sopstvenu nesposobnost, optužio je Mlađenovića za “neznanje i aljkavost”. 

Okružni privredni sud u Bijeljini Rješenjem broj: 59 0 L 028363 15 L, od 13.7.2015. godine, zaključio postupak likvidacije nad likvidacionim dužnikom Društvom sa ograničenom odgovornošću “Podrinka” Bratunac, Srebreničkog odreda broj 4, upisanim na osnovu Rješenja o registraciji Okružnog privrednog suda u Bijeljini, broj: 059-0-Reg-14-000 450, od 7.7.2014. godine.


Hrizostom je “obrao maline”, ali nije posustao u poslovnim prevarama i razbacivanju eparhijskog novca. (nastaviće se)