субота, 28. мај 2016.

Izborne jedinice 1, 2 i 3: Procjena rezultata Lokalnih izbora 2016. u trci za gradonačelnike/načelnike

piše: Slobodan Vasković
Moja terenska ekipa uradila je procjenu izbornih rezultata/pobjednika u trci za načelnike opština u svim izbornim jedinicama.
Prema tim istraživanjima, kada bi se izbori održali sutra, najjače stranke SDS i SNSD zadržale bi približan broj načelničkih pozicija kao i sada, s tim da predstojeći lokalni izbori neće biti copy paste onih 2012. godine.
SDS, primjera radi, gubi vrlo vjerovatno opštinu Kozarska Dubica, ali zato dobija opštinu Novi Grad.  
Izborna jedinica 1
Novi Grad
Kandidat SNSD-a trebao bi biti Miroslav Drljača, aktuelni direktor ŠG “Prijedor”. On je najgori mogući kandidat SNSD-a, mnogo lošiji od aktuelne načelnice Snježane Rajilić i ukoliko se opozicija u Novom Gradu ujedini, Drljača će biti pregažen.
Snježana Rajilić izgubila je podršku vrha SNSD-a nakon opštih izora 2014., jer je optužena da je “radila za sebe, a ne za stranku”. 
Kandidat Saveza za promjene još uvijek se ne zna. Pominje se, kao mogućnost, Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja Republike Srpske. 
Problem Saveza u Novom Gradu je Milanko Mihajlica, koji (iako ima simboličan broj glasova) traži načelničku kandidaturu ispred SzP. Međutim, Mihajlica neće dobiti tu nominaciju, a njegovi radikali jedino će imati svog kandidata u Rudom.
Pored Mihajlice, problem je i nejedinstvo unutar lokanog SDS-a, u kojem su suprotstavljene dvije frakcije. 
Problem je i NDP, koji u Novom Gradu vodi Radomir Pašić. NDP je u rasulu, jer je 70 % članova odbora prešlo u Izvorni SDS. Članstvo NDP-a ne odlazi zbog Pašića, već ih lično Pašić šalje u ISDS.
Ukoliko dođe do smirivanja unutar SDS-a, što je realno za očekivati, kao i da Mihajlica odstupi sa svojim nerealnim zahtjevima, pobjeda kandidata SzP u Novom Gradu ne bi trebala biti upitna. 
Pašić neće moći ugroziti tu pobjedu svojim manevrima.
Krupa na Uni 
U ovom malom mjestu veoma je teško procijeniti ko će biti načelnik, ali se zna da to neće sigurno biti Gojko Kličković.
Prijedor 
U Prijedoru ništa novo - prema svim relevantnim pokazateljima Marko Pavić će odnijeti pobjedu. 
Pavićeva nadmoć nije u snazi DNS-a u tom gradu, već u slabosti i neorganizovanosti SDS-a, PDP-a, kao i NDP-a, za koji se ne zna da li uopšte postoji. 
Kandidat SzP u Prijedoru je Dušan Berić, narodni poslanik SDS-a, koji je u odličnim odnosima sa Pavićem. 
Pavićevi ljudi u vrhu Gradskog odbora SDS su Radenko Stijepić i Dijana Grahovac, koje kontrolišu Dragan Kalinić i Vlado Babić, notorni SNSD-ovac u redovima SDS-a.
Pavić kontroliše i najznačajnije kadrove PDP-a, poput Dalibora Grabeža (profesionalni potpredsjednik skupštine grada) i Ranka Smiljanića. 
Prema procjenama, najveći gubitnik izbora u Prijedoru će biti SNSD, koji se raspao i članstvo im se osipa svakodnevno. 
Bošnjačke stranke se nisu izjasnile oko podrške bilo kom kandidatu, a proteklih izbora redovno su podržavali Pavića. Očekuje se da tako bude i na narednim.
Oštra Luka 
U ovom mjestu, DNS bi trebalo da (ispred koalicije SNSD, DNS i SP) da kandidata za načelnika opštine, dok SzP, kako sada stvari stoje, neće nastupiti jedinstveno.
Rade Topić pominje se kao mogući kandidat PDP-a, a Dalibor Đaković kao kandidat SDS-a. Ukoliko kandidat bude Đaković, procjena je da će pobijediti, jer uživa ugled i poštovanje u svojoj sredini. 
Kostajnica  
U Kostajnici se sigurna zna da je Drago Bundalo već sada bivši načelnik opštine. Najveće šanse u ovom gradiću, za sada, ima kandidat PDP-a,  kojeg će podržati i SNSD.  
Bundalo će se najvjerovatnije opet kandidovati, ali nema nikakve šanse. 
Interesantno je da će u Kostajnici i Socijalistička partija imati svog kandidata, jer im je to mjesto pripalo u raspodjeli unutar vladajuće koalicije. Međutim, njihov kandidat nema šanse, jer je SNSD već ranije dogovorio koaliciju sa PDP-om.
Kozarska Dubica 
U Dubici je Radenko Reljić kandidat ispred koalicije SNSD/DNS/SP. Reljić je direktor Doma zdravlja. 
OO SNSD u Dubici nije bio za Reljića iako je njihov član. Pristali su nakon intervencije iz vrha stranke, jer je na taj način udovoljeno Darku Banjcu, “Papku”, koji je iz SDS-a prešao u DNS.
U SzP još nisu istakli kandidatauru, a pominje se Dragana Udovčić. 
Reljić ima velike šanse da bude načelnik i u ovom trenutku on djeluje kao favorit.  
Izborna jedinica 2
Gradiška 
U ovoj opštini će se voditi jedna od najžešćih izbornih bitki na predstojećim lokalnim izborima. 
Biće to gotovo “mrtva trka” između Zorana Latinovića (SDS) i Zorana Adžića (SNSD). 
Dodikov projekat - Izvorni SDS, jedino se uspješnim pokazao baš u Gradišci. Slavko Dunjić, bivši visoki funkcioner SDS, uspio je otkinuti od SDS-a dio članstva i formirati solidan odbor. 
Izvorni SDS će imati svog kandidata za načelnika Gradiške, najvjerovatnije Tihomira Mihajlovića, koji je bez ikakvih šansi. Mihajlovićev zadatak je da odvuče glasove Latinoviću i SDS-u. 
Koliko god ISDS odvuče glasova Latinoviću, otprilike toliko glasova će odvući Adžiću njegovi unutarstranački protivnici: bivši načelnik Nikola Kragulj i Nenad Kesić, bivši član OO SNSD Gradiška i bivši poslanik te stranke u NSRS. 
Kad se sve sagleda, blaga/vrlo vrlo mala prednost je na strani Zorana Latinovića.
Srbac
Nakon četvorogodišnje pauze, Srbac će opet dobiti načelnika iz SNSD-a.
Laktaši
U Laktašima po starom – SNSD.
Prnjavor
U ovom gradu dva su vrlo kredibilna kandidata za poziciju načelnika: Siniša Gatarić, aktuelni načelnik i član SDS-a i Darko Tomaš, direktor Fonda zdravstva i član SNSD-a. 
Tomašev veliki problem je što za njega neće raditi dio SNSD-a koji kontroliše Drago Kalabić. Taj dio će raditi za kandidata PDP-a. 
Prema procjenama, da su izbori sutra, u Prnjavoru bi trebalo da pobijedi Gatarić.
Izborna jedinica 3
Banjaluka 
Već dugi niz godina glavna trka za gradonačelnika Banjaluke odvijala se unutar SNSD-a: onaj ko bi osvojio nominaciju, osvojio bi i gradonačelničku funkciju.
Pred ove lokalne izbore, stvari su se promijenile dobrim dijelom.
Najkvalitetniji kandidat SNSD-a Igor Radojičić sve je dalje od nominacije. Iako ima ogromnu podršku u članstvu SNSD-a, protiv njega su izričito Milorad Dodik, lider stranke, brojni drugi visoki funkcioneri i gotovo svi tajkuni.
U ovom trenutku sve je manje realno da će Radojičić biti nominovan u trci za gradonačelnika.  
Takva situacija povećava šanse Dragana Čavića, kandidata SzP-a.
Zbog dešavanja unutar SNSD-a još uvijek je prerano za bilo kakvu ozbiljniju procjenu.
Čelinac 
Ovaj gradić će i nakon lokalnih izbora 2016. godine ostati u rukama SNSD-a, ali pod uslovom da im kandidat za načelnika bude Vlado Gligorić.
Gligorić uživa veliko povjerenje u Čelincu i gotovo sigurno će pobijediti u trci za načelnika, ukoliko dobije nominaciju.
Kotor Varoš
SDS i PDP su dobro pozicionirani pred izbore, za razliku od SNSD koji je podijeljen na dvije frakcije. Ukoliko SDS i PDP dogovore zajedničkog kandidata, SNSD je bez šansi.
Kneževo
U  Kneževu je nemoguće bilo šta predvidjeti, jer među gorštacima vlada politički haos.
Mrkonjić Grad 
Dovoljno je reći Mrkonjićki klan.
Šipovo

U Šipovu neće biti koalicija, jer bi i SNSD i SDS i DNS i NDP mogli imati svoje kandidate za načelnika. Potpuno neizvjesno. (nastaviće se)