недеља, 15. мај 2016.

Vučićev Fijasko u Banjaluci: Posledice i Detalji

piše: Slobodan Vasković

1.
Aleksandar Vučić i njegova politika najveći su gubitnici 14. maja.

Premijer Srbije sveo se na nivo portparola, logističara, borbenog ovna Milorada Dodika, čiji je cilj bio onemogućavanje Protesta.

2.
Vučić je podigao ogromnu silu na Savez za promjene, od udbaških manipulacija, preko policijskih laži do brutalnog medijskog udara, kako bi Protest (u njihovoj organizaciji), urušio, minimizirao, otkazao; Jedino u čemu je uspio jeste da Sebe predstavi kao osobu bez skrupula, sposobnu za svako zlo, kako bi ostvario lične ciljeve.

3.
Manji je problem što je Vučić potučen do nogu u Banjaluci, mnogo mnogo veći je problem što je premijer Srbije Vučić doživio totalni karambol i instituciju premijera Srbije teško unizio. Odranije je poznato da ne preza da je zloupotrijebi. 

4.
Njegova čestitka "U ime Vlade Republike Srbije narodu Republike Srpske i svim političkim akterima, na iskazanom demokratskom političkom kapacitetu i potencijalu, uz želju da Republika Srpska uvek bude mirna, stabilna i ekonomski snažnija”, licemjerno je zametanje prljavih tragova poraženog najglasnijeg učesnika Režimskog Kontramitinga.

5.
Neoprostivo je Vučićevo svođenje ovdašnjih Srba, koji slobodu izražavanja doživljavaju kao ljudsko pravo, na “sok i sendvič”. 

To je teža uvreda od svih Režimskih, jer je naručena iz kabineta premijera Srbije i izrečena preko beogradskih moćnih medija.

6.   
Vučić ima pravo da podrži koga hoće, pa i Milorada Dodika. 

Činio je to i Boris Tadić, u vrijeme dok je bio predsjednik Srbije. Ali, Tadić je bar imao manire, a Vučić se pokazao u najprljavijem mogućem izdanju Šešeljevog vječnog Epigona.

7.
Nije me briga koga podržava individua Aleksandar Vučić, ali je važno znati da je Premijer Srbije Vučić sada u velikom problemu: 
  1. Direktno se umiješao u dešavanja na teritoriji susjedne države, čiju cjelovitost zvanično podržava. 
  1. Otvoreno je stao na stranu Dodika, koji permanentno ruši BiH samo iz jednog razloga: da ne odgovara za brojne zloupotrebe u bankarskom sektoru (zasad)! 
  1. Kako će premijer Srbije Vučić, nakon svega, demantovati novouspostavljenu činjenicu da je Dodik svjesno i u dogovoru sa premijerom Vučićem “Piroman u BiH”, da bi premijer Vučić mogao izigravati “Vatrogasca u BiH”!
  1. Premali su bili i Protest i Kontramiting da bi premijer Vučić, ali i sam Vučić, toliko zabrazdili na jedinom polju gdje Srbija može ubrati značajne spoljnopolitičke poene. To Polje je BiH. 

8.
Ranije sam pisao da Dodikova (kao što smo vidjeli) Moćna BG-Mreža Vučića već mjesecima ubjeđuje da je “nakon Dodika on sledeći”.

Nastavljaju sa paranoičnim izmišljotinama i nakon Protesta/Kontramitinga. Još silovitije. Očito je Vučić plodno tlo za pomenute toksine, i u situaciji kada je osvojio natpolovičnu većinu u parlamentu Srbije. Nema tome dvadesetak dana. 

Srbija zaista ima Problem!

9.
Ne štite narečeni Vučića, njega preziru, već brane Dodika i oteto. Vučić je za njih bio i ostao “politički pobačaj”, kako ga je, svojevremeno, nazvao Dodik.

Njegova “fantomska Savamala politika” neće promijeniti te Dodikove stavove!

9.
Dan nakon 14. Režim je nastavio sa standardizovanom verzijom sijanja Lažnog Optimizma. Premda jedino imaju razlog da nariču. Nad samim sobom.

10.
Vaga Kontramitinga je pokazala da ne funkcionišu ni institucije ni SNSD. 

Željeni broj osoba nije dovučen ni pod najvećim prijetnjama; Većina uposlenih u Institucijama RS ostali su gluhi na prijetnje i ucjene Grupe Građana Opasnih namjera, predvođenih Miloradom Dodik i nisu se odazvali; U SNSD-u su ostali i gluhi i slijepi!

11.  
Razlog je svijest o neminovnosti odlaska Režima. Svijest da je Režim Gotov. I da ga ni Vučić ni premijer Vučić ne mogu spasiti. Posebno ne Dodik.

12.
Režim jeste gotov, ali nije gotov SNSD: Odbijanje brojnih uticajnih aktivista da učestvuju u Dodikovim suludim igrama, njegov je najveći poraz 14. maja. 

Dodik, zvanično, više ne vlada ni kompletnom Republikom Srpskom ni cijelim SNSD-om. Sveden je na Palatu predsjednika, poslanički klub i dio ministara u Vladi RS. Premalo da bi mogao da se nada ičemu. 

Uzalud njegove prijetnje upućene nakon završetka okupljanja.

13.
Dodik je znao da bi Protest Opozicije mogao pokazati brojne rupe u Režimskom tkivu, zato je učinio sve da ga spriječi. Očito pojma nije imao da će ih Kontramiting prikazati preciznije od MR-a.

14.
Na ovom mjestu nije se naodmet zapitati da li se Igor Radojičić priprema za gradonačelničku trku u Banjaluci ili za novog predsjednika SNSD-a?!

15.
Savez za promjene pokazao je snagu. Sasvim dovoljnu za uklanjanje Režima. 

Protest je i za njih bio vaga, koja je očitala da se ima još dosta raditi na unapređenju djelovanja. U svim segmentima. Ali i da je solidan posao već napravljen.

Savez, u vremenu koje dolazi, teško može padati: Primarno, jer je Bosić povratio vjeru SDS-a u svoje liderstvo. 

16.
14. maj ostaće upamćen i po tome: Bosić je povratio gotovo izgubljeno liderstvo u SDS-u; Dodik je bespovratno izgubio liderstvo u SNSD-u.

17.
Ključna stvar: Savez je iznio, između ostalog, zahtjeve za raspisivanjem prijevremenih predsjedničkih i parlamentarnih izbora i formiranje vlade nacionalnog spasa, koja bi sprovela fer izbore (održali bi se zajedno sa lokalnim). 

Ukoliko zaista ostanu pri ovim zahtjevima, onda će Protesta morati još biti. Režim nikada neće dobrovoljno prihvatiti prijevremene izbore. 

18.
Kontramitinga, u navedenoj situaciji, neće biti. Više niko neće doći.

19.
Ukoliko u Savezu odustanu od ovih zahtjeva, ne istraju na njima, tada je 14. maj bio tek incident! I dan kada je Vučić “poljubio patos”! Kako god, nije malo.