петак, 20. мај 2016.

TV Žurnal/Afera: Sistematska pljačka (Banka Srpske) – dokumentarni film
Storija o Banci Srpske epilog je tragične političko-finansijske priče o tome kako je građanima ove zemlje oteto gotovo dvije milijarde maraka

Film o propasti Banke Srpske završen je u martu, skoro dva mjeseca prije nego što je Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela rješenje o oduzimanju dozvole za rad toj banci, pošto Vlada RS, kao većinski vlasnik banke, u zakonskom roku nije uložila prigovor na to rješenje.

Film “Sistematska pljačka” je svjedočanstvo o državnom kriminalu, radnjama koje su preduzete da se prvo preko Balkan Investment Banke, čiji je vlasnik bio Litvanac Vladimir Romanov, iz Republike Srpske izvuče 1,7 milijardi maraka.


Sljedeći korak je bio da se ova enormna suma, koja nije ništa drugo do pranje para najvišeg nivoa, pokuša prikriti podržavljenjem Balkan Investment Banke, tačnije njenom dokapitalizacijom, koju je izvršila vlast Republike Srpske.
Tako je nastala Banka Srpske, finansijska institucija, kojoj je bila namijenjena uloga "plašta" koji je trebao prikriti pranje novca, brojne kriminalne radnje, njihove aktere i političke pokrovitelje.

Politički pokrovitelji štete od gotovo dvije milijarde maraka još uvijek sjede u entitetskim institucijama,  a niko od njih nije pokušao učiniti bilo šta da spriječi organizovane kriminalne grupe koje su učestvovale u izvlačenju 1,7 milijardi maraka preko Balkan Investment banke, mahom iz firmi koje pripadaju grupaciji Birač i iz Investiciono-razvojne banke RS.

U filmu govore predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar finansija RS Zoran Tegeltija, poslanici opozicije u parlamentu RS Nedeljko Glamočak i Adam Šukalo.