уторак, 10. мај 2016.

Režim u Strahu: Zabrana Protesta trenutno najizglednija opcija

piše: Slobodan Vasković

1.
Režim Milorada Dodika u ovom trenutku najbliži je varijanti da zabrani Protest Opozicije u Banjaluci. Za donošenje takve diktatorske odluke zadužen je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

2.
Takav potez Režima je najizgledniji, a biće povučen gotovo sigurno ukoliko Dodikovi saradnici procijene da će na Proteste doći više osoba nego na Kontramiting.

3.
Procjene sa terena ukazuju da bi to lako moglo da se desi, pa je GO SNSD naredio opštu mobilizaciju. U SNSD-u procjenjuju da bi Opozicija mogla na Protest da izvede 15.000 ljudi. Istovremeno, toj stranci ne ide baš najbolje sa ubjeđivanjem svojih članova da izađu na Kontramiting.  

4.
Veliko je nezadovoljstvo unutar SNSD-a zbog Dodikove odluke o Kontramitingu i ogroman je broj onih koji je smatraju pogrešnom.

Mnogi visoki funkcioneri te stranke ubijeđeni su da je Dodik potpuno dezorijentisan i da njime vladaju poltroni, koji ga ubjeđuju da ide u sukob. 

5.
Isti su ga ubijedili da ispali Kontramiting kao prijetnju, vjerujući da će se Opozicija povući, a kada su uvidjeli da Savez ne namjerava da odstupi bilo je prekasno.

6.
Razumni dio SNSD-a smatra da Dodik nije smio najaviti Kontramiting i da je trebalo omogućiti Opoziciji Proteste.

7.
Svega ovoga svjesni su u vrhu Režima, kao i činjenice da članstvo SNSD-a, koje izađe na Kontramiting ne može, a ni neće, dugo da se zadržava “na ulici”. Razlog je vrlo jednostavan: Ogromna većina njih radi u institucijama ili javnim preduzećima, dok sa Opozicijom dolaze oni koji ne rade nigdje. Samim tim, njihov boravak u Parku može potrajati.

8.
U SNSD-u je i veliki strah, a mnogi smatraju da bi Maj mogao biti vrlo loš za Režim, čak i njegov kraj. To je dovelo do velikog kolebanja članstva SNSD-a, jer nikom nije ni do kakvih sukoba, a većima smatra da Dodik hoće sukob. I da ga provocira.  

9.
Navedeni razlozi mogli bi biti ključni za donošenje Odluke o zabrani Protesta i Kontramitinga. Što bi bila nova katastrofalna greška Režima.

10.
Učinio bi to ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač koji bi dan prije Protesta, 13. maja, zabranio održavanje i Kontramitinga i Protesta. Okarakterisao bi ih kao skupove “visokog rizika”.

11.
Kako je Opozicija najavila da će krenuti na Protest u Banjaluci, bilo/ne bilo zabrane, Režim je razigrao scenario po kojem bi, nakon Lukačeve odluke, ka Banjaluci pošli i oni koji namjeravaju prisustvovati Kontramitingu.

12.
To bi bio alibi MUP-u RS da presretne i jedne i druge (pristalice Saveza za promjene i pristalice SNSD-a) na putu i razbije kolone. 

13.
Naravno, oni koji idu na Kontramiting bi odmah pristali na “saradnju” sa policijom i vratili se kućama; Ukoliko bi došlo do otpora onih koji su krenuli na Protest, policija bi primijenila sredstva prinude.

14.
Cilj Režima (prema ovom scenariju) je da policijom spriječi dolazak na Protest, zaustavljanjem kolona (i sukobima, ako bude potrebno) na što udaljenijim lokacijama od Banjaluke. 

U Opoziciji ističu da su spremni i za ovakav scenario. 

15.
Istovremeno, naređeno je načelnicima CJB da počnu sa zastrašivanjem opozicionih aktivista, kako bi ih odvratili od namjere da idu na Protest. Taj zadatak dat je starješinskom kadru u svim CJB, a posebno su aktivni u CJB Prijedor, gdje se vrh tamošnje policije služi svim nedozvoljenim sredstvima i pritiscima na aktiviste Opozicije.

U naredna tri dana ti pritisci će se dodatno povećati, a cijelu akciju vodi lično načelnik CJB Prijedor Dalibor Ivanić.

16.
Pritisci će se povećati i širom Republike Srpske, a Režim čini sve, ali baš sve, kako bi spriječio Proteste.

17.
Poslednje informacije govore da je 80 posto policije na strani nezadovoljnih ovom vlašću, ali da je komandni kadar MUP RS potpuno uz Režim.

18.
Ranije sam objavio da će u prvi mah MUP RS djelovati jedinstveno. Ukoliko dođe do incidenata ili produženja Protesta na više dana, doći će i do polarizacije unutar MUP-a RS. To je nemoguće spriječiti. 

Na Dodikovoj strani sigurno ostaju Specijalna policija MUP RS (njen veći dio), Jedinica za podršku CJB Banjaluka i Jedinica za prevenciju (njegova privatna Udba), koja se nalazi unutar Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma.

Veći dio MUP-a će, u mogućem lošem razvoju situacije/višednevniim Protestima, opstruisati naredbe o “tretiranju” Opozicije; Jasno je šta to znači!