уторак, 3. мај 2016.

Dodik na Potezu

piše: Slobodan Vasković

Mladen Bosić je politički šahista. Dosta partija je izgubio, ponajprije zbog svakog odsustva motivacije za bilo kakvim hazardnim potezom, nerijetko zbog slabog pregleda igre, počesto što je zaboravljao/previđao protivničke figure iza sopstvenih.

Međutim, partiju pod imenom “Protest”, koja je najvažnija igra u njegovom političkom životu, otvorio je odlično. I Protivnika - Režim/Milorada Dodika -  već pri samom otvaranju doveo u velike probleme.

Izuzetno teško je odgovoriti na Bosićevo otvaranje Protesta, potez koji je garniran pozivom na opštenarodni bunt, teškim optužbama na račun Režima Milorada Dodika za veleizdaju, za pokušaj uništenja biološke supstance naroda; Potez koji je stavio Narod i sve ono što mu se dešava, (a dešavaju mu se grozne stvari), nasuprot Režimu!

Bosić je kao cilj Protesta definisao sam čin Protesta i takav postupak mu omogućava da sve završi u jednom danu i ne bude gubitnik, ali i da napravi disperziju ciljeva Protesta u vidu, primjera radi, “uzimanja” Kule, Kraljice, matiranja Kralja…! I da Protest pretvori u Proteste do ostvarenja nekog od navedenih ciljeva. 

Brojke i Energija će odlučiti o tome. Na licu mjesta. Do tada - Građani/Narod i Protest! I dizanje nivoa energije i brojki.

Vrlo teško je Režimu odlučiti kako odgovoriti na Bosićevo otvaranje. Vrlo vrlo teško.

Šta god Režim učini, biće to usmjereno protiv Naroda. Posebno jer su najavili da će na Kontramitingu okupiti članove SNSD-a. Koji je dio Režima, njegov nosilac, pa kako god se okrene tog 14. maja biće Režim protiv Naroda/Građana! 

Vrlo loša procjena Milorada Dodika i njegovih propagandista sa najavom Kontramitinga. Katastrofalno loša. 

Taj međupotez dao je Bosiću tempo, koji je maksimalno iskoristio i sada je u velikoj prednosti nad Dodikom. 

Istrajavanjem na Kontramitingu SNSD-a, Dodik preuzima ogromnu odgovornost na sebe za sprečavanje bilo kakvih incidenata između dvije strane: Ne može Dodik završiti priču tako što će reći da on “garantuje za svoje”, jer RS je Sistem, a On je na čelu Sistema, koji mora da garantuje za sve!

Svaki, i najmanji incident, ići će Dodiku na dušu. Svaki i najmanji incident izazvaće niz velikih, ako ne taj dan, a ono u nedeljama koje će uslijediti.   

Režim je razigrao sve varijante odgovora, ali nijedna nije dobitnička. Bilo da je nasilna ili nenasilna. 

Nenasilna je odustajanje od Kontramitinga, njegovo pomjeranje, što bi bilo priznavanje greške, svojevrstan strah i davanje dodatne energije onima koji imaju namjeru doći na Protest. Ujedno je to i otvaranje širokog polja za moguće potciljeve Protesta (Kula, Kraljica, Kralj…)!

Neodustajanje od Kontramitinga znači nasilje. Tu nema dileme. I svođenje Dodika na Banjaluku. Teška Klaustrofobija koju Režim&Dodik politički ne mogu preživjeti. I RS mu je pretijesna, anksiozan je i dezorijentisan. Svođenje Dodika/Režima na Banjaluku je ravno njihovom uništenju. 

Posebno težak poraz Režima i potvrda Diktature u RS bio bi pokušaj MUP-a da zabrani oba skupa “zbog velikog rizika”! MUP je SNSD-ova stranačka Milicija i to bi bilo svojevrsno inaugurisanje policijske hunte. 

Posledice ovakvog pokušaja bile bi nesagledive.

Dodik je na potezu: Prije nego otvori partiju, uslijediće već viđena jeftina populistička priča o “Ukrajinskom, Makedonskom, Crnogorskom…” scenariju; Sijanje straha, pritisci širom RS, prijetnje…, ali vremena je malo. A Dodik mora donijeti odluku kako odigrati 14. maja?!

Dodik je hazarder, velemajstor haosa i adhok poteza, ali itekako zna ustuknuti kada naiđe na pretvrdo!

Problem za njega u ovoj igri je što je ne kontroliše, što mora vući iznuđene poteze i što je izgubio tempo superglupom najavom Kontramitinga; Problem za njega je i što je svjestan da pokazivanje svake slabosti Protest može pretvoriti u Proteste. I matirati ga.

Šta će odigrati Dodik?

U ovom trenutku ni on nema pojma. Previše ga je iznenadilo Bosićevo otvaranje.