среда, 4. мај 2016.

Nova previranja u MUP RS zbog funkcija

piše: Slobodan Vasković

U MUP RS se ne smiruju potresi nakon što je ministar policije Dragan Lukač odlučio da smijeni Sinišu Kostreševića, zamjenika načelnika Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma, i potpuno marginalizuje njegov uticaj u ovom ministarstvu. Lukač je Kostreševiću namijenio ulogu savjetnika ministra, što je za Kostreševića ponižavajuća i degradirajuća pozicija.

Kostrešević je odlučio da se ne preda lako, tako da sada lobira da bude postavljen za načelnika Uprave kriminalističke policije, na čijem čelu je trenutno Radomir Domuzin.

Kostrešević imenovanje na čelo Uprave krim policije traži lično od Milorada Dodika.

Na taj način Kostrešević bi potpuno posjekao Nedeljka Luburu, koji je trenutno na funkciji zamjenika načelnika Uprave krim policije.

Lubura je zet ministra Dragana Lukača, koji, kako se saznaje, nije baš najzadovoljniji njegovim radom, ali po svaku cijenu želi da ga ostavi na toj poziciji, jer mu je, zbog rodbinskih veza, jedan od najbližih i najlojalnijih saradnika.

Ipak, spreman je da potpuno skloni Luburu iz Uprave krim policije samo da na njeno čelo ne dodje njegov najveći rival Siniša Kostrešević.

Za Lukača je prihvatljiva varijanta u kojoj bi Lubura postao načelnik Uprave kriminalističke policije, a Kostrešević njegov zamjenik. U tako razigranoj situaciji, Lakač smatra da bi Kostreševića i njegovu ekipu u MUP RS imao pod kontrolom.  

Kostrešević je čovjek od povjerenja Miloša Čubrilovića Čubrija. Lukač je pomeo većinu njegovih ljudi, a Kostrešević mu je proteklih nekoliko mjeseci zadao mnogo glavovobolje, a u jednom trenutku čak ozbiljno ugrozio ministarsku poziciju.

Smjenom Kostreševića, Lukač bi ovladao i Udbom, instalisanom unutar MUP-a RS, upravo u Agenciji za borbu protiv terorizma.

U MUP RS i dalje će dešavati veliki potresi, jer slijedi niz novih, velikih smjena unutar MUP-a, u svim CJB.