среда, 25. мај 2016.

Hrizostom i Kalibar 22

piše: Slobodan Vasković 

Vladika zvorničko-tuzlanski Hrizostom mogao bi se okarakterisati kao veoma kreativan u iznalaženju izvora novca, s tim što je problem da svi njegovi projekti završavaju bankrotom. 

Sklon je kultu ličnosti, koji je odlučio da izgradi, ali i da zaradi. Po dolasku u Bijeljinu naložio je da se njegove slike postave po parohijskim kancelarijama, crkvenim salama i drugim objektima.

Tu Hrizostom dolazi na genijalnu ideju da izradi svoju službenu fotografiju i lično je prodaje po cijeni od 100 KM, iako njena izrada, zajendo sa okvirom, košta 22 KM. 

Nakon što je donio ovu odluku djelovao je marketinški i naložio svim sveštenicima i monaškim zajednicama da na vidnom mjestu može stajati samo njegova službena fotografija i da se, kao takva, mora istaknuti u crkvenoj sali.

Hrizostom je odlično zaradio na ovom posliću, pa je 2015. godine odlučio da izradi novu, još ljepšu službenu fotografiju, te je naredio svim potčinjenim da moraju staru zamijeniti novom ,holivudskom.

Broj kupaca je tačno 168 (149 Crkvenih opština i 19 manastira), tako da je Hrizostom na službenoj fotografiji No2 zaradio 16.800 KM. 

Imenovanja
Posebno je interesantan način na koji Hrizostom imenuje sveštenike. 

Najinteresantniji primjer je Miće Babića, koji nije završio Pravoslavni bogoslovski fakultet u Beogradu, a od škole ima samo srednju bogoslovsku školu završenu u Foči.

Babić je do postavljenja za sveštenika radio kao novinar dva beogradska lista, u kojima je teško kritikovao Crkvu, a oglašavao se i na tviteru pod nikom @varsameleon.

Interesantni su njegovi tvitovi, u kojima koristi riječi kao što su – “pi..., skočko”, a jedan od najjačih mu je „Mislim da bi bilo opravdano razapeti na Vaskrs sve posle žene da farbaju jaja. Hoćel koja da ofarba moja likove“. 

Ili onaj o školovanju u Foči, gdje prota Mićo navodi: “Pet godina Bogoslovije, ništa drugo nismo radili osim svakodnevnog pisanja ćirilice pisanim slovima”.

I popadija je tviterašica, koja ima običaj da tvitne: “Sjebanost je moje srednje ime“.

22 cm
Nije se Mićo bavio samo crkvom, već i drugim temama, pa je proveo “originalno istraživanje” pod nazivom: „Seks u Srba - Ženama najviše odgovara veličina od 22 cm; Muškarcima su fetiš lisice“. 

Koja vrsta i veličina Mićinih tekstova je presudila da ga Hrizostom postavi, prvo za đakona na liturgiji u Obudovcu na praznik Rođenja presvete Bogorodice, da bi ga samo dan kasnije rukopoložio za sveštenika na liturgiji u Lukšić polju 22. septembra 2015. godine.

Nakon toga je @varsameleon tvitnuo i na FB postavio: „Danas dobih i čin sveštenika. U Narednom periodu ću služiti u manastiru Svetog Vasilija u Bijeljini, pa ko može da svrati“. 

Bircuz u manastiru
Nema dileme da Hrizostomovi lični sveštenici hramove doživljavaju kao kafane, što nije čudno, jer i sam vladika iz kafane ne izlazi. 

Kako je na ratnoj nozi sa Borisom Stanišićem, vlasnikom Etno-sela „Stanišić“, kojeg je napao svim raspoloživim sredstvima sa zlom namjerom da bi mu oteo posao, Hrizostom je odlučio da u manastiru „Pet jezera“ otvori kafanu.

Crkveni objekat u sklopu tog manastira dao je na korištenje Milenku Zupuru, poznatijem po nadimku Cico Globus.

Cico je napravio pravi bircuz, a Hrizostom je skoro svake večeri tamo na gozbama i pijankama. 

Zbog svega ovoga teško ispašta manastirsko sestrinstvo, ali to Crkvu ne interesuje. Njeno razaranje se nastavlja. 

Za kraj ove trilogije o Hrizostomu preporuka prote Miće Babića, koja će neke sigurno natjerati “da svrate” u hram Svetog Vasilija u Bijeljini. 

Sveštenik tog hrama Mićo Babić, alijas @varsameleon je i filmofil, pa je na svom Tviter profilu preporučio „Karanje u Kazanju 2015. – novi pornić“.
Baš onako hrišćanski!