уторак, 30. мај 2023.

"Kontakt tačka“ i Teleći But: Kako je “nestalo” specijalno vozilo DGS-a za prisluškivanje; Uloga Irene Marelje; Sve je zataškano i završeno čak i bez interne istrage u DGS-u


Piše: Slobodan Vasković


1.

Mirko Kuprešaković, novi direktor Državne graničnee službe BiH, imenovan 02.03. o.g., najodgovorniji je za nezakonito postavljanje Irene Marelje na čelo kancelarije Kontakt tačke sa EUROPOL-om.


2.

Radi se o jednom od najbitnijih pozicija u BiH, a da bi se cijeli ovaj slučaj raspakovao do kraja, veoma važno je ići korak po korak, tako da se i ovaj tekst, kao i “Nezakonito imenovanje Irene Marelje (DGS) na čelo kancelarije Kontakt tačke sa EUROPOL-om isto je što i dostavljanje Skaj aplikacija kriminalcima koji su ih koristili; Mareljeva je već godinama u teškom kriminalu”, koji sam objavio 28.05.o.g., mogu smatrati tek uvodom u veliki niz zakulisnih radnji.



3.

Cilj je da jedna grupacija, iz Tužilaštva BiH i još nekoliko agencija, ovlada u potpunosti linijom putem koje u BiH stižu dešifrovaane Skaj aplikacije.


4.

Sve ovo ne bih ni pisao da su namjere dobre, ali, nažalost, vrlo malo je dobrih namjera u BiH i prema BiH od njenih funkcionera, tako da je neophodno uklanjati jednu po jednu zavjesu kako bismo stigli do potpune istine koja je još jedan dokaz da se Skaj pokušava zloupotrijebiti u lične svrhe.

Marelja


5.

Takvih zloupotreba bilo je i dosad, o čemu posjedujem i dokaze koje ću uskoro iznijeti, ali je najvažnije u ovom trenutku, nakon potpisivanja Pravilnika o radu i operativnoj saradnji nacionalne zajedničke Kontakt tačke za BiH za saradnju s EUROPOL-om, (21.03.2023), pokušati spriječiti očigledan pokušaj privatizacije Kontakt tačke od nekolicine visokih državnih funkcionera.


6.

Ukoliko se to ne učini, onda je sve što je učinjeno uzalud, a važno je istaći da se nezakonitim postupcima koje čine najodgovorniji funkcioneri, poput Kuprešakovića, ne može doći ni do minimuma zakonitosti u BiH.


7.

Irena Marelja je samo marioneta mnogo jačih igrača od nje, a njen pristanak da bude u toj ulozi, na nezakonit način, već, sam po sebi, govori dovoljno o njoj.



8.

Činjenica je i da je protiv Marelje dosad, tokom njene karijere u DGS, vođeno deset disciplinskih postupaka. U svakom od njih zaštitio je Svevlad Hoffmann, savjetnik direktora DGS-a i nesuđeni direktor Policije MUP-a Federacije BiH.


9.

Hoffmann je duboko korumpiran, o čemu posjedujem niz informacija i dokaza koje ću iznijeti u narednom periodu, a za danas da navedem jednu bizarnost - za pomoć Marelji u jednom disciplinskom postupku protiv nje, uzeo je teleći but!


Nažalost, nije on jedini, već je dug niz visokih funkcionera DGS-a koji direktno sarađuju sa najopasnijim kriminalcima o čemu ću tek pisati.


10.

Međutim, svi ti disciplinski postupci koji su zataškani su ništa, ali baš ništa, prema činjenici da su Marelja i Milo Pejić, njen tadašnji blizak prijatelj, doslovno ukrali specijalno vozilo DGS-a sa prislušnom opremom, ogromne vrijednosti.


I Pejić je, kao i Mareljeva, bio pripadnik Granične policije, ali je napustio kada je otkriven da krade optičke nišane, miniciju i drugu opremu.


Marelja i Pejić su zloupotrijebili specijalno vozilo sa prislušnom opremom, ali ih je u tome otkrila policija.



11.

Umjesto da ih uhapse, na nagovor iz vrha Granične službe, policija ih pušta na slobodu, a Pejić i Marelja u službenom specijalističkom vozilu sa prislušnim uređajima odvezli su se do njegovog stana na Mojmilu (Sarajevo) i tu parkirali vozilo.


12.

Ujutro je vozilo sa prislušnim uređajima nestalo, a Pejić i Marelja su tvrdili da je ukradeno.


Sve je zataškano i ništa nije dospjelo u javnost, kako bi se spriječio nevjerovatni skandal, a vozilo nikada nije pronađeno. 


13.

Sasvim realno je da je prodano nekoj od kriminalnih bandi koje haraju BiH i koje ga koriste u lične svrhe, za prisluškivanje, potom ucjenjivanje i ko zna šta još. 


14.

Vjerovali ili ne, u DGS-u nije sproveden protiv Marelje ni interni postupak zbog teške zloupotrebe, a potom i krađe enormno vrijednog vozila sa prislušnim uređajima.


15.

Takva osoba poput nje nikako ne može biti šefica kancelarije Kontakt tačke nigdje na Planeti, ali je očito da u BiH može sve; Štaviše, iskreno vjerujem da je upravo zbog toga što se zna o njoj i što može biti ucjenjivana i postavljena na tu poziciju. (nastaviće se)