недеља, 14. мај 2023.

Balkanski NarkoKartel: Ljubiša Lindo Čombe, jedan od uhapšenih vođa ganga, godinama se “krio” u Banjaluci, pod zaštitom pripadnika MUP RS koje je tada kontrolisao Miloš Čubrilović Čubri, dugogodišnji šef obezbjeđenja Milorada Dodika; Čombe se “skrivao” u centru Banjaluke

Ljubiša Lindo Čombe


Piše: Slobodan Vasković


1.

Ljubiša Lindo Čombe, jedan od nedavno uhapšenih vođa najvećeg Balkanskog narkokartela, svojevremeno se, godinama , skrivao u Banjaluci.


Sve vrijeme imao je punu zaštitu pojedinih pripadnika MUP RS, a šef onih koji su ga štitili u to vrijeme bio je Miloš Čubrilović Čubri, dugogodišnji pratilac Milorada Dodika.


2.

U međunarodnoj policijskoj akciji "Easy" (Izi), MUP Srbije je, u saradnji sa Evropolom i Tužilaštvom za organizovani kriminal, 11.05.o.g., uhapsio vođe Balkanskog kartela. Oni se terete da su u zadnjih nekoliko godina organizovali šverc više od 7 tona kokaina na području EU.



"Djelovali su i na području Kariba na Arubi. U februaru 2022. za samo jednu turu droge ugovorili su isplatu od čak 4,5 miliona evra“, navelo je Javno tužilaštvo.


Srpske vlasti su precizirale da je kokain koji su švercovali otkriven i zaplijenjen na Arubi (oko pet tona), Belgiji (1,2 tone) i u Holandiji (743 kilograma).


3.

Pretresom njihovih stanova i objekata koje koriste, pronađene su ogromne količine novca (2,7 miliona evra), skupocjenih predmeta, oružja, eksploziva…


Od 20 vodećih pripadnika kartela, uhapšeno je njih 13, četvorica su u bjekstvu dok su trojica već iza rešetaka.


4.

Među uhapšenima je i Ljubiša Lindo Čombe, poznat i kao “kralj sintetičkih droga”. Na saslušanju nakon hapšenja, Čombe je negirao da je član balkanskog kartela. Međutim, kao i ostalim određen mu je pritvor.


5.

O njegovom boravku u Banjaluci pisao sam davne 2013. godine, 18.03., u tekstu “Visoki funkcioneri MUP RS štitili kriminalca Golemovića i narko dilera Čombeta”.


Da podsjetim, Ljubiša Lindo Čombe bio je uhapšen 2003. godine, kada je beogradska policija u Staroj i Novoj Pazovi i u Šimanovcima otkrila ilegalne laboratorije sintetičke droge Milana Zarubice, glavnog Lindovog saradnika. 


6.

Zbog ovog djela Lindo je u martu 2005. osuđen na pet godina zatvora i po izricanju presude pušten je na slobodu. Lindo je tada pobjegao iz Srbije i za njim je zatim raspisana potjernica na osnovu koje je 2008. uhapšen u Bijeljini.



On je u RS živio pod imenom Branislav Zebić. Lindo je ličnu kartu, pasoš i vozačku dozvolu na to ime i prezime dobio u distriktu Brčko i pomoću njih se slobodno kretao u BiH izbjegavajući hapšenje.


7.

Lindo je, poslije hapšenja 2008., osumnjičen za falsifikovanje službene javne isprave, dok je Cviko Andrić, narko diler, koji je uhapšen u istoj akciji, osumnjičen za pomoć učiniocu poslije izvršenog krivičnog djela.


Blizak rođak Cvike Andrića je Vajo Andrić, tadašnji načelnik CJB Bijeljina koji je godinama štitio svog narkorođaka.


8.
Specijalno tužilaštvo RS je 24.04.2008. godine protiv Linde podiglo optužnicu (broj KT-ST-11/08.) zbog krivičnih djela falsifikovanja ili uništavanja službenih isprava i navođenja na ovjeravanje neistinitog sadržaja. 


Pravosnažnom presudom Lindo je osuđen na kaznu zatvora od 3 mjeseca. Istom je izrečena  i novčana kazna u iznosu od 20.000 KM.


9.

Tada je presuđen samo Lindo, dok su njegovi brojni pomagači ostali nekažnjeni. Da je Specijalno tužilaštvo radilo svoj posao utvrdilo bi da su Lindu, tokom njegovog boravka u Banjaluci, obezbjeđivali pojedini policajci koji su u to vrijeme obezbjeđivali i Milorada Dodika.


To je, bez sumnje, morao znati Miloš Čubrilović Čubri.


Taj član obezbjeđenja, koji je čuvao Lindu, udaljen je diskrento iz Dodikove pratnje, ali i iz policije, te uposlen u jednu finansijsku instituciju.


10.
Ljubiša Lindo Čombe je godinama u Banjaluci živio u ulici Vojvode Radomira Putnika, u zgradi koja je nepunih sto metara udaljena od Palate predsjednika i nekih petsto metara od zgrade Vlade RS. Čombe je sve vrijeme vozio džip “Porše kajen” sa beogradskim tablicama. I niko ga tada nije ni “primijetio”!