понедељак, 8. мај 2023.

Tajkun Mladen Milanović Kaja, preko Lučića i Glavaša, pokušava spasiti Zorana Tegeltiju i njegovog zeta Milana Keserovića procesuiranja zbog kriminala i uništenja firme RAOP


Piše: Slobodan Vasković


1.

Objavio sam već da su Mladen Lučić i Aleksandar Glavaš, narkohulje iz Istočnog Sarajeva, otkupili Energoinvest RAOP od Milana Keserovića, zeta Zorana Tegeltije, aktuelnog  ministra finansija u Savjetu ministara BiH i bivšeg ministra finansija u Vladi RS.


2.

Sa Lučićem i Glavašom u ovom poslu nije narkodiler, perač narkonovca i ministar bezbjednosti Nenad Nešić, već Mladen Milanović Kaja, trenutno najveći tajkun u Republici Srpskoj.


3.

Cijela transakcija još uvijek nije završena, a cijena koju treba da isplate Keseroviću je 10 miliona KM; od toga je pet miliona u kešu, a pet miliona u zemljištu na Jahorini, sa dijela prema Trnovu.



4.

Tegeltija, prodajom RAOP-a, pokušava sebe i zeta da spasi zatvora, jer je upravo on, kao ministar finansija u Vladi RS, Keseroviću, bez ikakvog ugovora, ustupio mašine RAOP-a, za 1,25 miliona KM.


Mašine su procijenjene na osam miliona KM, a sve to desilo se još 2013. godine.   


5.

Naravno, Keserović, odnosno firma “Elektroinženjering” (ruska firma koju je Tegeltijin zet zastupao), nije platio mašine, već ih je prodao firmi iz Zenice, kao staro željezo.Ta firma je za 800 tona isječenog željeza platila, 2015. godine, 300.000 KM firmi “Dora group”, čiji je vlasnik tada bio Mario Keserović, brat Milana Keserovića.





(CIN je vrlo detaljno objavioveliku priču o svim malverzacijama u RAOP-u 2019. godine.)



6.

Sve vrijeme je Zoran Tegeltija negirao da je bez ugovora dao RAOP na milost i nemilost svom zetu, međutim taj ugovor nikada nije potpisan.


7.

Zoran Tegeltija je, zajedno sa Kajom, jedan od vođa Mrkonjićkog Kriminalnog Klana i bilo je sasvim realno da se Milanović uključi u spasavanje ministra finansija i njegovog zeta, a sve se radi preko Lučića i Glavaša.


Milanović je vlasnik dvije banke, firme MG Mind i brojnig drugih, ali i vlasnik Banjaluke i njenog gradonačelnika Draška Stanivukovića.



8.

Najvažnije od svega je što RAOP ima u svom vlasništvu, prema mojim informacijama, 60 dunuma zemljišta, odnosno 60.000 m2 zemljišta u neposrednoj blizini centra Istočnog Novog Sarajeva. (Novinari CIN-a su 2019. utvrdili da RAOP ima 200.000 m2 zemljišta).


Cijena tog zemljišta je, u ovom trenutku u Istočnom Novom Sarajevu, enormna i višestruko prelazi deset miliona KM koliko treba da plate Milanović, Lučić i Glavaš.


9.

Na tih šezdeset dunuma će Kaja, Glavaš i Lučić graditi nove objekte, nakon što preuzmu RAOP i sruše njego ostatke.



Važno je znati da je teški kriminal oko RAOP-a u potpunosti dokumentovan, da su njegovi glavni vinovnici, sem navedneih, još i Zora Vidović, aktuelna ministarka finansija u Vladi RS, čelnici brojnih drugih ministarstava i agencija, ali nijedno od tužilaštava nije našlo za shodno da pohapsi kriminalce koji su uništili nekada izuzetno uspješnu firmu i rasprodali supervrijednu imovinu budzašto.


Umjesto u zatvoru, Tegeltija je, već drugi mandat, u Savjetu ministara BiH.


10.

Treba naglasatiti da je još prije više od godinu dana Kaja maksimalno ušao u poslove sa Nešićem, Glavašom i Lučićem, te da je od njih kupio većinu nekretnina koje su izgradili/grade u narko-projektu “Snježna dolina” u Obućina barama, kod Trnova.


Nakon svađe Nešića, Glavaša i Lučića, posljendja dvojica se u potpunosti okreću Kaji, ali je uslijedilo izmirenje koje Nešića nije uvelo u posao sa RAOP-om.



Ima on druge biznise o kojima ću pisati narednih dana.


Takođe, Kaja je, zajedno sa Lučićem i Glavašem, došao do vrijednog zemljišta u Beogradu, gdje namjeravaju graditi tri lamele. I to ću objaviti narednih dana, a nosilac posla, od Obućina Bara, preko istočnog Novog Sarajeva pa do Beograda je narkofirma “Legend”, koja se formalno vodi na Lučiću, a vlasnici su on i Glavaš. Ranije je treći partner bio Nenad Nešić. (nastaviće se)