петак, 5. мај 2023.

Određen pritvor do 30 dana ocu dječaka koji je pucao u školi na Vračaru

Preneseno sa RTS-a


U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu saslušan je V. K. (47), otac maloletnika koji je 3. maja hicima iz pištolja usmrtio devet osoba u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu. Na zahtev tužilaštva određen mu je pritvor do 30 dana.


Saslušanje je trajalo više od tri sata, a počelo je oko pola 12, jer je branilac Irina Borović kasnila sat i po. Naime, ovo saslušanje je bilo zakazano za 10.00.


Više javno tužilaštvo saopštilo je da se sumnja da je V. K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina K. K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi.


Takođe, V. K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi člana 32 stav 1 Zakona o oružju i municiji i suprotno članu 2 stav 1 Pravilnika o prostorno-tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.


Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin K. K uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19 mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V. K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ "Vladimir Ribnikar" u Beogradu, koju inače pohađa, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđanja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.


Osumnjičeni negira izvršenje krivičnog dela

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.


Tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti. Sud je, nakon toga, doneo odluku da mu odredi pritvor od 30 dana.

Maloletnik K. K. ima 13 godina i on, prema Zakonu o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, ne može biti odgovoran.

On je u sredu u jutarnjim časovima iz očevog pištolja ubio osmoro đaka i čuvara te škole, a ranio šest đaka i nastavnicu istorije.


Učenik sedmog razreda beogradske škole 3. maja hicima iz pištolja usmrtio je osam učenika i radnika obezbeđenja, a šestoro dece i nastavnicu ranio.

Smešten je radi opservacije u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za decu i omladinu.


Borović: Oružje je bilo držano u skladu sa zakonom

Advokat Irina Borović branilac V. K., rekla je novinarima ispred Palate pravde da su oružje i municija osumnjičenog bili obezbeđeni po zakonu.

Dodala je da je municiju i oružje koji su pronađeni držao u skladu sa propisima, kao i da za sve oružje ima odgovarajuće dozvole i da je član Sportskog udruženja.

Sve je bilo u potpuno legalnom posedu, obezbeđeno, zaključano, pod šiframa, čak i dopunski obezbeđeno u odnosu na ono što zakon propisuje, istakla je Borovićeva.

Ona je u ime porodice V. K. i njegovog sina izjavila saučešće porodicama ubijenih, te je zamolila medije da budu obazriviji zbog porodica ubijenih i osumnjičenig.

On je, kako navodi Borovićeva, tek sad saznao za pune razmere ovog događaja.