среда, 31. мај 2023.

Institucionalizovani Kriminalci - Napadači na Kontakt Tačku: Tužiteljka Vedrana Mijović pokušala nezakonito preuzeti/oteti Skaj aplikaciju Vukovića iako nije bila u Timu za Skaj istrage; Tužilaštvo BiH šuti o tome - Zašto?

Vedrana Mijović korumpirana tužiteljka


Piše: Slobodan Vasković


1.

Dva uvodna teksta, objavljena prethodna dva dana, bila su neophodna kako bi se razjasnila cijela situacija, ne samo oko nezakonitog imenovanja Irene Marelje na poziciju šefa kancelarije Kontakt tačke BiH sa EUROPOL-om, već i oko brojnih detalja iz ovog kontroverznog slučaja u kojem su suspendovani Spomenka Markulj, koja je bila na čelu kancelarije Kontakt tačke, te njena dva istražioca Edin Husomanović i Sanja Kriještorac.


Irena Marelja

2.

U javnosti se mnogo spekulisalo oko suspenzije Markuljeve, Husomanovića i Kriještorac; Vrlo precizne činjenice i dokazi koje posjedujem svjedoče da su se stvari odvijale mnogo drugačije od onog što su emitovali razni “izvori” iz DGS-a i Tužilaštva BiH.


3.

Nemam nikakvu namjeru da na bilo koji način branim pomenute tri osobe, svi su pripadnici DGS-a - ako su krivi neka odgovaraju. Naravno, ako za to postoje dokazi, a nikako na osnovu montiranja postupka. 


Međutim, ni puna četiri mjeseca nakon njihove suspenzije niko od njih nije ni uhapšen ni priveden, a kontroverze se i dalje pletu, da bi svoj vrhunac dobile nezakonitim postavljanjem Irene Marelje, kompromitovane pripadnice DGS-a, na poziciju šefice kancelarije Kontakt tačke sa EUROPOL-om.


4.

Prema mojim izvorima i infomracijama, kao i dokumentima koje posjedujem (a objaviću, iz razumljivih razloga, samo neke od njih), Markuljeva, Husomanović i Kriještorac su, doslovno rečeno, žrtve sopstvenog zahtjeva upućenog EUROPOL-u da im se dostavi dešifrovana Skaj aplikacija Radoice Vukovića koji se smatra jednim od najvećih švercera duvana iz Crne Gore u BiH.

Radoica Vuković

5.

Granična policija je pomenutu kriptu dobila 11. januara ove godine. Datumi su vrlo vrlo značajni za dalji tok priče, a prije nego nastavim sa raspakivanjem cijelog slučaja, moram se vratiti korak unatrag - do akcije “Wolf” koju su, pod nadzorom Tužilaštva BiH, sproveli pripadnici DGS-a i MUP RS (njih 250) u Foči 16.12.2020. godine.


6.

Na meti su bili upravo Radoica Vuković i pripadnici njegove kriminalne organizacije. 


Radoica Vuković nije pronađen; Tvrdilo se da mu je dojavljeno i da se skloni, ali je upravo Radoica Vuković portalu “Raport” dao izjavu 01.02.2023. godine u kojoj je ustvrdio da nije ni bio u Foči, jer mu je OSA BiH zabranila ulazak u BiH 11.08.2020. godine kao osobi opasnoj po nacionalnu bezbjednost BiH. Čak je priložio i dokument o tome.


U akciji “Wolf” učestvovali su i Markuljeva i Husomanović, za kojeg Vuković tvrdi da ga je ranije hapsio.


“Spominju se ti inspektori, taj Husomanović. Pa oni su me protjerali. Oni su me uhapsili i protjerali. Dakle, nisu mi pomogli, nego odmogli”, rekao je Vuković za “Raport” (01.02.o.g.).


7.

Husomanović je, prema pisanju medija, sam sastavio službenu zabilješku u kojoj navodi da se pominje ime “Edin” u Vukovićevoj Skaj aplikaciji. 


Da budem precizan, Vuković, prema mojim izvorima, pominje da je “Edin suspendovan nakon akcije WOLF”, što nije istina.Husomanović nije suspendovan nakon akcije “WOLF”, koja je, ponovo da naglasim, sprovedena 16.12.2020. godine.


8.

Vuković se, očito, hvalio da je preko svojih jakih veza u institucijama BiH uspio da ukloni “Edina” sa posla, jer mu je tokom akcije DGS-a i MUP RS zaplijenjeno nekih 40 kartona cigareta i uhapšen niz saradnika.


9.

Putem Skaj komunikacije, Radoica Vuković, prema mojim saznanjima, nije naveo prezime od “Edina”, ali je Husomanović napravio zabilješku da se u komunikaciji pominje “suspendovanje Edina” kako bi, pretpostavljam, izbjegao bilo kakvu vrstu spekulacija.


10.

Znači da, prema mojim potvrđenim imnformacijama, Vuković nije označio “Edina” kao svog saradnika, već sasvim druga lica. I to imenom i prezimenom. 


Koja lica? Sve u svoje vrijeme, jer je cijeli ovaj slučaj veoma zapetljan i bitno ga je razmotati bez ikakvih “repova”! Skinuti za njega "zavjesu" po "zavjesu"!


11.

Još je važno naglasiti da inspektor Husomanović nije napisao samo jednu zabilješku od 11.01.o.g. do 26.01.o.g., kako su to naveli neki mediji, već ih je napisao, prema potvrđenim saznanjima, mnogo više.


12.

Sada dolazimo do krešenda koji još uvijek traje!


13.

Postupajuća tužiteljka u tom predmetu bila je Maja Ilić Stupar; Ona je to i sada, ali cijerla afera kreće nakon skandala koji je počinila druga tužiteljka koju niko nigdje ne pominje: Vedrana Mijović, koja tada nije uopšte bila u Timu tužilaca koji rade istrage u vezi sa Skaj aplikacijama.


14.

Vedrana Mijović nezakonito izdaje pismeni nalog da joj se preda Skaj aplikacija Radoice Vukovića.


15.

Vedrana Mijović je duboko i teško kompromitovana tužiteljka, trenutno angažovana u Odjelu za borbu protiv terorizma Tužilaštva BiH, i nikako nije imala ni po kom osnovu pravo da zahtijeva preuzimanje Vukovićeve Skaj aplikacije.


Tužiteljka Vedrana Mijović

16.

Mijovićeva je to, izvan svake razumne sumnje, učinila po nalogu onih koji se pominju u Skaj aplikaciji i onih koji žele da privatizuju Kontakt tačku. Mijovićeva u naredbi navodi da će dalju istragu preuzeti njeni istražioci iz SIPA!!!


Zaista nevjerovatno, a još je nevjerovatnija reakcija onih koji su nadređeni Mijovićevoj, o čemu ću pisati u nastavku ovog teksta. Isto tako, nevjerovatno je ponašanje vodećih ljudi DGS-a, ali o tome u nastavcima teksta.


17.

Markuljeva odbija zahtjev Mijovićeve, jer nije imala drugog izbora - Zahtjev Mijovićeve je potpuno nezakonit i u direktnoj suprotnosti sa pravilima rada sa EUROPOL-om.U Sporazumu o operativnoj i strateškoj saradnji BiH i EUROPOL-a (Službeni glasnik BiH, 09.02.2017.), u članovima 12., 13. i 7., precizirano je da se dobijene informacije, u ovom slučaju Skaj aplikacije, ne mogu dijeliti ni sa kim drugim, već da uvid u njih imaju isključivo funkcioneri kojima su te informacije dodijeljene. 18.

Da bi informacije, koje je dobio bilo ko od službenika bilo koje Agencije u BiH podijelio sa nekim iz druge Agencije u BiH, to mora odobriti EUROPOL!


Jednostavnije rečeno, da je Markuljeva dozvolila pristup Mijovićevoj i njenim “istražiocima” informacijama koje je dobila od EUROPOL-a, teško bi prekršila međunarodni ugoovor.Drugi težak prekršaj bio bi dostavljanje informacija tužiteljki koja ni na koji način nije nadležna za taj slučaj, jer već postoji postupajuća tužiteljka Maja Ilić Stupar.


Treći težak prekršaj bio bi dostavljanje informacija tužiteljki koja uopšte nije dio Tima za istrage Skaj aplikacija! 19.

Međutim, sve navedeno zanemareno je od najodgovornijih funkcionera Tužilaštva BiH i DGS-a. (nastaviće se)