субота, 13. мај 2023.

Sve što je Gazi Husrev-beg uvakufio, narkobeg Hadžibajrić dao je za pranje novca od opijata: Šefovi narkokartela uz Hadžibajrićevu pomoć i Osmicin nadzor izgradili hotele, dobili poslovne prostore od preko sto kvadrata, koristili pet parkinga - sve za pranje novca

Ibrahim Hadžibajrić


Piše: Slobodan Vasković


1.

“Sve što je Gazi-Husrev beg uvakufio, Hadžibajrić, narkobeg, je dao za pranje para od opijata”, konzicno mi je opisao narkodjelovanje pritvorenog načelnika sarajevske opštine Stari Grad prijatelj iz Sarajeva. 


Kada se sagleda samo dio onog što je Hadžibajrić, u narkokrugovima zvan Beg, uradio, nema dileme da je u pravu.


2.

Hapšenje i pritvaranje Ibrahima Hadžibajrića, načelnika sarajevske opštine Stari Grad, zbog njegovih veza sa narkogangom Admira Arnautovića Šmrka, kao i razlozi koji su navedeni, samo su vrh narkobrijega koji je ta zločinačka organizacija počinila u Kantonu Sarajevo, posebno na teritoriji opštine Stari Grad.


Šmrk

3.

Važno je naglasiti da je i Hadžibajriću, kao i Šmrku i svim ostalim involviranim u ove nezakonite poslove, stvarni šef bio Mehmed Osmanagić Osmica, bivši šef OSA BiH.


4.

Nema nikakve sumnje da je OSA sve vrijeme znala za teške kriminalne radnje Hadžibajrića i Šmrka, kao i ostalih članova narkokartela, ali ništa po tom pitanju nisu preduzeli.


5.

Tokom hapšenja Hadžibajrića, njegovog sina Seida, Elmedina Karišika ("Medo" na Skaju), njihove veze sa Šmrkom, policija je pretresla preko 20 lokacija, ali to je samo dio obavljenog posla.


6.

Neophodno je provjeriti pod kojim uslovima je Hadžibajrić dao zemljište u zaštićenoj zoni, u neposrednoj blizini Sebilja, za izgradnju hotela.


Riječ je o hotelu čiji je vlasnik Dino Kadić. Pisao sam već o njemu i njegovom bratu Admiru Kadiću Gari (otac im je Mele Kadić koji ne smije doći u Bosnu od 2011. godine), koji, zajedno sa Šmrkom, na području Sarajeva imaju nekretnine vrijedne preko 35.000.000 KM.


7.

Nije tu kraj priče o Hadžibajrićevim uslugama narkokartelu kojim je rukovodio Šmrk, a kontrolisao ga Osmica.


Prema mojim informacijama, Hadžibajrić je Šmrku dao na korištenje najmanje pet poslovnih prostora površine veće od 100 m2, preko kojih se, takođe, prao novac. Dao mu je još niz drugih objekata, ali o tome ću uskoro opširnije pisati.


I ne samo njemu, već i drugim teškim kriminalcima


8.

Skaj aplikacija koja je dešifrovana pokazala je da je Hadžibajrić samo od pranja para preko parkinga uzimao sebi cijelih 80%, dok je Karišiku, koji je njima rukovodio, ostajalo 20 posto.


Seid Hadžibajrić

Sve je radio preko svog sina Seida Hadžibajrića (“Rajvosa” na Skaj aplikaciji), dok sam Ibrahim nije imao Skaj. I to mnogo govori o njegovom mentalnom sklopu.


9.

Idemo da se “parkiramo”!


Pominju se tri parkinga - u ulici Telali, na Trgu Austrija i kod Doma armije.


Međutim, prema mojim saznanjima, Hadžibajrić je Šmrkovoj grupi dao na raspolaganje čak pet parkinga. 

10.

Ta dva parking prostora koja je Hadžibajrić oteo od  KJKP “RAD” izdavao je za mizernu rentu firmmama, od kojih jedna nema uopšte zaposlenih. 


Pirje negoo je preuzeo neke od tih parkinga, njegov sin, prema pisanju tačno.net, ulazi u NO KJKP "Rad".


Takođe se oko poslova sa parkinzima treba precizno utvrditi i uloga Adnana Štete, ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo. To što je član vladajućeg SDP-a ne abolira ga ni od kakve odgovornosti. Dapače.


Adnan Šteta

11.

Prema dokumentima koji su u mom posjedu, parking Trg Austrije zaradio je 2019. godine cca 360.000 KM, dok je parking kod Doma Armije inkasirao cca 220.000 KM.


Prema pisanju portala tačno.net Hadžibajrić je 29.01.2020. bez javnog poziva izdao parkinge za mizerne sume tek osnovanim firmama, (mjesečno 7.300 KM, odnosno 5.500 KM, bez PDV-a, iznosi mjesečna renta po parkingu), čime je budžet opštine oštećen za ogromne iznose novca. (nastaviće se)