четвртак, 4. мај 2023.

RTS: Cijela Srbija u žalosti nakon pucnjave na Vračaru, građani odaju poštu stradalima


Osam učenika i radnik obezbeđenja stradali su u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Šest đaka i nastavnica se sa prostrelnim ranama nalaze u Urgentnom centru, odnosno na klinici u Tiršovoj. Maloletni napadač i njegovi roditelji su privedeni. Građani su sinoć palili sveće i polagali cveće ispred škole, kao i na Cvetnom trgu. I u drugim gradovima Srbije održan pomen stradalima.


Direktori KCS-a i Tiršove o stanju povređenih


Direktor KCS-a dr Milika Ašanin rekao je da je troje od četvoro ranjenih koji su Urgentnom centru sasvim dobro, da su budni i da sa njima lekari razgovaraju. Reč je o dvoje učenika i nastavnici.

“Što se tiče četvrtog pacijenta, on je došao sa teškim, kompleksnim, prostrelnim povredama grdunog koša, vrata i kičme, imao je dve operacije. On je bolje, budan je, ali moramo biti jako opasni i kvalifikovati da je stanje kritično. Danas ćemo imati serije kontrolnih pregleda i snimaka da vidimo efekte operacija“, rekao je dr Ašanin.

Direktor Tiršove dr Siniša Dučić rekao je da su dva dečaka sa prostrelnim ranama nogu koja su smeštena u toj instituciji stabilno, dok je devojčica koja je operisana kao hitna sa povredom glave vitalno ugrožena i u kritičnom je stanju.

“Lekari rade sve da je održe u životu, ali jako je teško opšte stanje i vitalno je ugrožena. Zasad nisu planirane nove operacije“, rekao je dr Dučić.


Patrijarh pozvao građane na pomen stradalima



Patrijarh srpski Porfirije pozvao je pravoslavne žitelje Beograda da se na pomenu koji će biti služen u svim prestoničkim hramovima večeras pomole za žrtve pucnjave u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.

Veliki broj građana dao krv, i danas red ispred Instituta za transfuziju


Veliki broj građana i ovog jutra strpljivo čeka red na Institutu za transfuziju kako bi dali krv.

Mirjana Knežević iz Instituta kaže da su juče imali dovoljno rezervi da odmah odreaguju i u KCS i Tiršovu pošalju sve što je neophodno.

"Juče je 479 sugrađana ovde dalo krv, 689 jedinica krvi je ukupno sakupljeno, od jutros je sigurno već 100 ljudi koji čekaju. Krv treba svaki dan i bilo bi dobro da mogu i za narednu nedelju da odlože kada će sigurno krv biti potrebna", rekla je Mirjana Knežević.

Napominje da ne mogu odmah sve jedinice da se potroše, jer je potrebno vreme da se krv testira, a određene komponente imaju rok trajanja.

"Zato je važno da se ne daje krv samo juče, danas i sutra, već da redovno dajemo krv", zaključila je Mirjana Knežević.


OPŠIRNIJE

U 8.40 stigao je prvi poziv policiji iz škole “Vladislav Ribnikar“ od zamenice direktora Ivanke Jovanović - dete je ušlo u školu sa vatrenim oružjem i nasumično pucalo.


Dva minuta kasnije usledio je i drugi poziv, od N. N. lica. Prijavio je da je pucao u više njih. Sedam devojčica i jedan dečak, kao i radnik obezbeđenja su stradali.


Rekonstrukciju događaja iznela je policija na konferenciji za medije u Vladi Srbije:

"Dete K. K. u dužem vremenskom periodu planirao je izvršenje ovog krivičnog dela. Motiv nije utvrđen. Počinilac je odmah po dolasku u školu izvadio pištolj i pucao u radnika obezbeđenja D. V., nakon čega se okrenuo ka deci i A. B. koja je bila dežurna i ničim kriva sedela za stolom. B. A. je takođe stajala pored stola, S. N. koja je bila pored klavira, pucao je prema njima i lišio ih života. Zatim je nastavio hodnikom ka učionici istorije, gde je usput zamenio okvir, ušao je u učionicu i odmah sa vrata pucao ka učiteljici i ostalim učenicima. Zatim izlazi iz učionice, odlazi do dvorišta škole, gde vadi okvir iz oružja, poziva policiju i nakon toga ga lišavamo slobode", ispričao je načelnik beogradske policije Veselin Milić.


Dalji trag u istrazi policije je i, kako saopštavaju, spisak dece koji su pronašli kod osumnjičenog. Izneli su i plan škole na kojem je utvrdio prioritetne mete i na koji način da uđe u odeljenje.

"Sam je radio plan ulaza u školu i izlaza iz škole, koji je nađen na njegovom radnom stolu i kako je sam rekao, odredio je prioritetne mete. Skica malo izgleda kao iz neke video-igrice ili horor filma, što ukazuje da je detaljno i po razredima škole planirao kako da uđe u koju učionicu i kako koje dete da likvidira, i u kom broju", naveo je Milić.

U međuvremenu, otac trinaestogodišnjaka je uhapšen. Po nalogu Tužilaštva određeno mu je zadržavanje od 48 časova. Zbog osnovane sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti biće prividen dežurnom tužiocu VJT. Za oba pištolja koja su pronađena na licu mesta otac je imao dozvole i bile su, prema infomracijama policije, u sefu pod šifrom. Privedena je i majka.


Pošto K. K. nije napunio 14 godina, prema važećem zakonu ne može krivično da odgovara.


Помен страдалима на Цветном тргу

Na konferenciji za medije predsednik Vučić je predložio da se taj zakon promeni i da se granica za krivičnu odgovornost spusti sa 14 na 12 godina. Predložio je još devet mera.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu je u cilju podrške porodicama stradalih, nastavnicima i učenicima kojima je potrebna psihološka pomoć i podrška, otvorio dve telefonske linije: 063 8681757 i 063 8682217.

Građani polažu cveće i pale sveće ispred škole, kao i na Cvetnom trgu i u drugim gradovima u Srbiji.