недеља, 7. мај 2023.

Babaljizacija SDS-a: Kako se cijela stranka svela na Opštinski odbor SDS Istočna Ilidža


Piše: Slobodan Vasković


Darko Babalj našao se na udaru visokih funkcionera SDS-a sa Sarajevsko-Romanijske regije koji su ga teško optužili za privatizaciju stranke u tom području, ali i za brojne finansijske malverzacije.


Kulminacija optužbi na račun Babalja desila se na sastanku Milana Miličevića, v.d. predsjednika stranke, sa funkcionerima Sarajevsko-Romanijske regije na Han Pijesku, na kojem Babalj nije bio prisutan.


Babalj, inače, kontroliše Miličevića i u posljednje vrijeme se povukao u sjenu, jer pokušava da spasi svoju ulogu sive eminencije SDS-a, sve sa ciljem da privatizuje cijelu stranku kao što je to učinio sa navedenom regijom u kojoj on dominira, dok su svi ostali kadrovi potpuno marginalizovani.


Uz Babalja je, u tom dijelu, i Marinko Božović, načelnik opštine Istočna Ilidža.


Ono što se Babalju stavlja na teret jeste svjesno uništavanje opštinskih odbora te stranke u tom dijelu RS i njihovo dovođenje u potčinjeni odnos spram Istočne Ilidže, koja je jedna od manjih opština u tom dijelu entiteta.


U kolikoj mjeri je Babalj uspio u tom svjedoči i podatak da je, iz opštine Istočna Ilidža, na opštim izborima, on izabran u parlament BiH, a Božović u Narodnu skupštinu RS, kao poslanik.


Božović je vratio poslanički mandat, ali je umjesto njega u skupštinu ušao Darko Berjan, takođe, iz opštine Istočna Ilidža.


Nema nikakve dileme da Babalj nije mogo obezbijediti i sebi i Božoviću mandat bez vrlo čvrste saradnje sa SNSD-om koja se ogleda kroz takozvano “iksanje”, što je nezakonito, ali i tako što je stranački novac uložio primarno za svoju i kandidaturu Božovića kako bi dobili mandate.


To je smo jedna u nizu optužbi stranačkih funkcionera na njegov račun, a pominjali su i otuđenje velikih količina novca koje je Babalj dobio od svojih “donatora”, ali sa kojima stranka nema ništa; Niiti su znali da taj novac uopšte postoji do sastanka na Han Pijesku.


Uz sve navedeno, Babalj je već gotovo deceniju na čelu Gradskog odbora SDS Istočno Sarajevo, a kuriozitet je da se za to vrijeme Gradski odbor, kako se tvrdi, nije sastao nijednom. Babalj je, naravno, i predsjednik OO Istočna Ilidža.


To je, najmanje, smetalo Babalju da lično bira delegate u skupštinu Grada, kao i da ih koristi za svoje privatne poslove sa Ljubišom Ćosićem, gradonačelnikom koji je član SNSD-a.


Uz sve navedeno, Babalj i Božović su u devetočlanom (privremenom) Predsjedništvu SDS-a, koje je izabrano 26.11.2022. u Bijeljini, kada je za v.d. imenovan Miličević. Oni bi trebalo da sprovedu stranačke izbore, koji su u toku, ali, kako sam već ranije objavio, u gotovo pola Opštinskih odbora oni neće biti sprovedeni zbog potpune nezainteresovanosti i osipanja članstva, te će postojeći biti samo još jednom verifikovani.


U kolikoj krizi je SDS svjedoči i podatak da su smanjili broj članova Izborne skupštine na kojoj bi u narednih mjesec dana trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo stranke.


Naravno, kao novi vlasnik stranke nameće se Babalj, dok bi predsjednik trebalo da bude Milan Miličević, jer drugih zainteresovanih nema.


Babalju je “malo” funkcija, pa je sebi prigrabio i poziciju šefa Kluba poslanika 

SDS - PDP - ZA PRAVDU I RED u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.


O njegovim kriminalnim akcijama preko Komisija koje je kontrolisao i kontroliše još uvijek na nivou BiH tek ću pisati, a, nakon svega, nema nikakve sumnje u to da je Babalj zaista privatizovao SDS i da će ta stranka, ono što je preostalo od nje, biti u potpunosti njegova radnja preko koje će, dogovorima sa vrhom režima, ostvarivati lične interese. Kao što je to i dosad činio.


Nije uopšte isključeno da Babaljev SDS uđe u Koaliciju sa Dodikovim Režimom, čemu u prilog ide i činjenica da je Miličević bez ikakvih konsultacija u stranci (sem sa Babaljem i babaljistima) i ostalim takozvanim opozicionim strankama otišao na sastanak kod Dodika na kojem se, bez ikakve potrebe, raspravljalo o državnoj imovini.


Zaključke nije potpisao nekoliko dana nakon tog sastanka, jer je bio pod velikim pritiskom dijela SDS-a koji se još uvijek odupire potpunoj babaljizaciji, kao i javnosti. (nastaviće se)