четвртак, 25. мај 2023.

Osinjak


Piše: Slobodan Vasković


1.

Nenad Nešić, narkodiler, perač narkonovca i ministar bezbjednosti BiH, ima vrlo poznatog savjetnika sa značajnom političkom karijerom u Srbiji.


Riječ je o Ljubanu Paniću, članu SSP-a, stranke Dragana Đilasa, koji je, svojevremeno, bio i narodni poslanik u Skupštini Srbije.



2.

Panić je bio i generalni sekretar SSP-a, a glavni savjetnički zadatak kod Nešića mu je lobiranje u Briselu za svog šefa.


Panić je bio član delegacije Ministarstva bezbjednosti BiH na trećoj Dunavskoj bezbjednosnoj konferenciji.

3.

Panić ima pasoš Srbije, a o njegovom putovanju sa Nešićem izvijestio je Klix.ba, 23.03.2023. godine.


4.

Rekao bih da Panić vrlo malo zna o Nešiću, gotovo ništa, pa se doveo u situaciju da bude njegov savjetnik.


5.

I dalje intenzivno radim na tekstu oko Admira Husarića, gospodara Srebrenika, koji ima sopstvenu zločinačku organizaciju kojoj pripada i Ferhat Pero Peštalić, “Kralj tekstila”.


Emin Lisak (inspektor u SIPA) i Husarić

6.

Kad smo kod Pere on, preko svojih brojnih firmi, dnevno uvozi najmanje dva kamiona tekstila. Po kamionu, zavisno od robe, mu ostaje 10-15 hiljada KM, pa vi računajte.


Pero i Osmica

Već sam naveo da je Peštalić u odličnim odnosima sa Osmanom Mehmedagićem Osmicom.


7.  

Što se tiče Husarića on je šef Peštaliću, a u njegovu “ekipu” spadaju još i Nurdin Peštalić, Hajrudin Mehanović, prvi čovjek MUP-a Tuzlanskog Kantona, te još niz osoba koje ću navesti u narednom periodu.


Izetbegović i Peštaalić Pero

Rečeno mi je da sam taknuo u gadan “osinjak”. Vidjećemo!


8.

Husarić je, primarno, zelenaš, ali ima svoj dio u svim Perinim poslovima, jer ga štiti. 


Trenutno je angažovan na sprečavanju onih za koje se sumnja da bi mogli napustiti SDA - djeluje od Srebrenika do Sarajeva. Sa njim je stalno Laki, njegov tjelohranitelj i utjerivač dugova, jednostavnije rečeno batinaš.


Novalić, Izetbegović, Nurdin Peštalić (lijevo)
Pero Peštalić, Sebija Izetbegović (desno)

9.

Njihov glavni zaštitnik je Fadil Novalić koji je preko dijela pomenute grupe nabavljao i vakcine za borbu protiv COVID 19. 



Riječ je o 500.000 vakcina plaćenih 12,5 miliona KM, a ugovor je proglašen tajnom.


Koliko znam još uvijek nije objavljen, a bilo bi odlično da se to učini kako bi se vidjelo pod kojim uslovima je potpisan. O tajnom ugovoru je detaljno pisao list “Oslobođenje”, a ugovor je uzaludno tražio na uvid TI!



10.

Ono što je interesantno jeste da su sve, zaista brojne prijave, protiv Peštalića i Husarića pale. Kako, nadležna Tužilaštva bi trebalo da daju odgovore. (nastaviće se)