субота, 27. мај 2023.

Dodik, uz podršku Izetbegovića, pokušava napraviti “Politički Bahmut” u BiH; Čović se izmakao

Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik, lažni predsjednik RS, koji je sa svojom porodicom i kriminalnoklijentelističkom elitom kolonizovao Republiku Srpsku, privatizujući sve njene resurse i koristeći ih za lične interese, optužio je “dekadentni Zapad” da namjerava kolonizovati njegovu koloniju. I da on to neće dozvoliti.


2.

Lažno tvrdeći kako je izabran od naroda da ga predstavlja, jer je brutalno pokrao izbore, samim tim zgazio i narodnu volju, sam narod koji je većinski, na glasanju, bio protiv njega, sasvim je dovoljan dokaz koliko je protiv sopstvenog naroda; Koliko ga smatra nebitnim, tretirajući ga kao roblje na teritoriji RS koju je kompletnu uzurpirao.


3.

Najgore što je mogao učiniti po sopstvenu koloniju jeste “internacinaonalizovati status RS”. I staviti je u službu ruskih nacionalnih interesa, dovodeći je u stanje “Političkog Bahmuta”!


4.

Nije on to učinio zbog srpskih nacionalnih interesa, već zbog ličnih materijalnih razloga. Nisu Srbi iznijeli svoje zlato u Rusiju, već je Dodik zlatne poluge, koje godinama kupuje od novca opljačkanog uništenjem RS i totalnim osiromašenjem naroda, smjestio po sefovima u Moskvi i Sankt Peterburgu.


5.

Sasvim mi je razumljivo da Rusija, koja se zbog brutalne agresije na Ukrajinu našla pod sankcijama Zapada, traži način i prostor na kojem će izazvati sukobe, ako je moguće i ratne, kako bi ostvarila svoje nacionalne interese i odvukla pažnju sa prekrvavih polja Ukrajine.


6.

Potpuno mi je nerazumljivo i neprihvatljivo da Republika Srpska bude žrtva ruskih nacionalnih interesa. Bilo čijih nacionalnih interesa, osim da se bori za srpke nacionalne interese unutar BiH, čiji je sastavni dio, i nikako ne dozvoli da se nađe između prestrašnih čekića i nakovnja.


7.

Dodik je izjavio da će u slučaju da visoki predstavnik Kristijan Šmit nametne odluku o državnoj imovini RS istog dana održati sjednicu Narodne skupštine i donijeti odluku o svom budućem statusu. 

 

„To je za nas zid (pitanje državne imovine) i imamo dva puta. Jedan je da nestanemo i prestanemo da postojimo. Drugi je da očuvamo našu autonomnost i samostalnost“, kazao je Dodik i dodao da je o tom pitanju razgovarao u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koga je obavijestio da bi to, kako je kazao, bio krah Dejtonskog sporazuma.

 

„Odgovor je za mene bio ohrabrujući – Republika Srpska neće ostati sama. Isto tako RS nikada neće napustiti Rusiji i želi da razvija odnose sa tom zemljom na najvišem nivou“, naveo je Dodik. 


Državna imovina je i imovina Republike Srpske; Nije Bosna i Hercegovina nikakva susjedna zemlja, već država čiji je sastavni dio Republika Srpska. Nije moguće oduzeti imovinu RS, ali jeste moguće onemogućiti Dodika da je tretira kao ličnu svojinu 1/1. I to je ono što njemu smeta. Ko to ne shvata, ne razumije ništa.


8. 

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je strateški partner Rusije, što je najobičnija neistina!


Rusija je prevelika, velika sila, da bi za nju RS bila “strateški partner”, ali, svakako, može biti vrlo povoljna “strateška žrtva”.


9.

BiH, samim tim i RS, nalazi se duboko u teritoriji koju kontroliše NATO, pa Dodikovu najavu da “Republika Srpska neće ostati sama” vidim kao njegovu spremnost da žrtvuje i RS i njen narod kako bi zaslužio daču u Rusiji. On i porodica.


Poodavno postoji plan za “izvlačenje Dodika” ukoliko dođe do sukoba u BiH; To je ruski plan, ali on ne podrazumijeva izvlačenje naroda. Niti izvlačenje RS. Već njihovo žrtvovanje. 


10.

Međutim, manji je problem što se Dodik sastao sa Putinom od činjenice da je imao sastanak sa Nikolajom Patruševim, sekretarom Savjeta bezbjednosti Rusije.


Patrušev je na vrhu svih obavještajnih ruskih službi: On ne razgovara, on izdaje naređenja. Na osnovu njegovih naređenja Dodik mora da se ponaša; Ukoliko ih ne izvrši do kraja, Rusija mu neće oprostiti, jer je već nekoliko puta slagao rukovodstvo te zemlje. Potisao je ANP, koji direktno vodi BiH u NATO. A Rusija ne želi da vidi BiH u NATO. Sada Dodik mora da spriječi ono što je lično prihvatio, a narodu, kako bi ga slagao, u Narodnoj skupštini podmetnuo falsifikovani dokument. I tako srušio parlament RS, koji se od tada nije oporavio! Niti će dok god je Dodik vlast!


11.

Dodik u rukama Patruševa nije ništa drugo do njegov Olovni Vojnik. Kojim Patrušev namjerava oštetiti bar jedno oko Zapada u BiH.


Nadam se da se to neće dogoditi; Ne zbog Zapada, već zbog naroda.


12.

Dodik je optužio američku i britansku ambasadu u BiH, ambasadore Majkla Marfija i Džulijana Rajlija, da u kontinuitetu djeluju protiv RS, naglašavajući da je njihov krajnji cilj da „unište i pokopaju RS do kraja“.


13.

To je notorna laž i u tom pogledu Dodik je na istoj liniji sa Bakirom Izetbegovićem koji je krenuo njegovim putem i uplašio se. Ali nastavlja, kao i Dodik.


Nikada ta Koalicija Dodik-Izetbegović nije prestala da postoji; I jedan i drugi žele da sakriju sopstveni kriminal i pljačku koju su izvršili njihovi najvjerniji kadrovi. 


I Izetbegović je za “Politički Bahmut” kao varijantu, ukoliko bi mu to omogućilo da opstane.  


Čović se izmakao. 


14.

Ni Amerikanci ni Britanci nisu ni srpski ni bošnjački neprijatelji. 


Insistiranje na rješavanju teških kriminalnih djela, bjesomučnoj pljački naroda u cijeloj BiH nije neprijateljski akt. Posebno nakon uloženih milijardi dolara u BiH, od čega je dobar dio završio i u RS.


Dodik koji je dugi niz godina bio njihov štićenik, pa prešao na “istočnu interkonekciju”, zbog sopstvenog konvertitstva, želi ponovo uvući Srbe u sukob sa SAD i Velikom Britanijom. 


15.

Nadam se da u RS ne postoji niko ko bi svoj život na bilo koji način izložio ikakvoj opasnosti zbog Dodika i njegovih privatnih interesa koje on ispunjava rasprodajući bagatelno srpske nacionalne interese. 

 

16.

Najveće sile će se, na kraju, na ovaj ili onaj način dogovoriti; Tako je oduvijek! Niko iz BiH ne treba sebi dozvoliti da bude žrtvovan dok traje bitka između najjačih za pozicije sa kojih će krenuti u taj dogovor!