петак, 19. мај 2023.

Stara kolekcija: Osman Mehmedagić Osmica, Fadil Novalić Textilac, Bakir Izetbegović Krojač

Pero i Osmica


Piše: Slobodan Vasković


1.

Na naslovnoj fotografiji su Osman Mehmedagić Osmica i Ferhat Pero Peštalić, samoprozvani Kralj tekstila, vlasnik brojnih firmi iz Gradačca, koje se bave uvozom teksilne robe, a u robi ko zna čega još.


2.

Ferhat Pero Peštalić hapšen je nekoliko puta do sada, zbog sumnji za raznorazne malverzacije sa uvozom tekstila; Tako je, uz mnoge, bio uhapšen 24.05.2017. godine, ali je samo dan kasnije pušten. I nikada osuđen, presuđen.


Protiv Peštalića SIPA je vodila brojne istrage, ali sve su završile u ladici.


3.

O malverzacijama sa textilom, vrlo detaljno, pisao je CIN pa bih vam preporučio njihov tekst “Kafa carinicima umjesto milioni državi”, u kojem je i Pero jedan od “junaka”.



Osmica je godinama štitio Peru, a budući da u SIPA-ladicama skupljaju prašinu brojni dokumenti nije za nepovjerovati da iza njega stoji i Vahidin Šahinpašić znan i kao rine ringe Šaja.


4.

I Osmica i Šaja su Skaj konzumenti, dok je bivši šef OSA BiH i poznati kolekcionar diploma sa raznih univerziteta na kojima se diplomira tokom pauze koju daju vozači autobusa.


5.

Poznato je da nije samo Osmica blizak Ferhatu Peštaliću, već i Fadil Novalić, koji mu je preblizak. Znaju se još iz Gradačca, gdje je Novalić nekada bio direktor firme “Cimos”.


Zbog zaštite koju je pružao Peri, ali i još jednom Peštaliću, koji će uskoro ući u ovaj tekst, sve ove godine, tokom kojih je bio premijer, Novalić je dobio nadimak Textilac. 


6.

Sad postoji “legenda” da je u aprilu 2021. godine uplaćeno 2.400.000 KM na firmu Exstrablatt koja je, podrazumijeva se, vlasništvo Ferhata Pere Pestalića.



Riječ je o novcu koji je, raznim kanalima, dospio prvo iz BiH u Kinu za navodnu nabavku maski, odijela, i drugog medicinskog materijala za borbu protiv COVID 19, ali da ništa nabavljeno nije, već su pare samo efeom nabijene preko Kine ponovo u BiH. 


Legenda kaže i da je SIPA izuzela domumentaciju i da je trenutno u ladici. 


7.

Obožavam legende, jer su vrlo dramatične, a ovih 2.400.000 KM se, na vrhuncu, dijele na tri dijela po 800.000 KM.


Novac su, kako legenda kaže, uzeli (svako po 800.000 KM) - Novalić, potom i  Nurdin Nurdo Pestalić, te još jedna NN osoba.


Legenda je vrlo ubjedljiva, zapleti opštepoznati narodu BiH, pa bi je, svakakao, trebalo detaljno istražiti.


Nurdin Nurdo Peštalić je, naravno, blizak rod Ferhatu Peštaliću. I on je vrlo blizak sa Novalićem. Preblizak.


8.

Preko njega je Novalić “u talu” oko uvoza tekstila i, naravno, preko Pere.


9.

Nurdin ima kćerku Indiru Omeragić, koja tvrdi da sa njim nije u rodu, što je baš interesantno.


Odličan tekst na “Žurnal.ino” pod naslovom “SDA ZASTUPNICA NA DODIKOVOM TERENU: Miljenica Fadila Novalića i Sebije Izetbegović prodaje apartmane na Jahorini”.


I zaista prodaje, u “Vili Dinarica”. Cijena m2 sitnica - tek nešto preko 4.000 evra.


10.

Investitor je, zvanično, „NAP Invest Company"“ iz Gradačca, čiji je vlasnik Mustafa Peštalić.





Međutim, stvarni investitori su Fadil Novalić, Nerdin Peštalić i Ferhat Peštalić. I malo su se uplašili ove investicije nakon što je Fadil postao bivši premijer Novalić. Malo! Pa Milorad Dodik im je omogućio taj izuzetno atraktivni plac. On će ih i “odbraniti”!


O bliskosti Novalića i Omeragićeve sa bračnim parom Izetbegović svjedoči i fotografija “širok osmijeh”.


11.

Sve njih, Osmicu, Novalića, Peštaliće…, “skrojio” je Bakir izetbegović Krojač, koji prijeti da isiječe SDA po cijelom štofu te stranke.


Za kraj i dokaz da je Krojač Bakir uz Peštaliće i da ih je Osmica sve vrijeme čuvao, kao i Novalić.



Fotografija je predizborna, a na njoj su dva Peštalića - Pero i Nurdin i “El presidente” Izetbegović, nježno zagrljen od Pere. 


“El Presidente”, kako to kao pluskvamperfekt zvuči. (nastaviće se)