среда, 3. мај 2023.

Dječak sastavio spisak za odstrel i dugo planirao zločin


preneseno iz lista "Politika"


Načelnik beogradske policije Veselin Milić otkrio je na konferenciji za medije u Vladi Srbije nove detalje iz istrage višestrukog ubistva u beogradskoj OŠ Vladislav Ribnikar koje je počionio četrnaestogodišnji Kosta Kecmanović.

Milić je obelodanio da je Kecmanović sam pozvao policiju i prijavio da je pucao na više lica.


- Bio sam na hiljade uviđaja ovo je u srpskom društvu nezapamćeno i pitanje za ceo sistem je šta treba da uradimo da sprečimo slično – rekao je Milić.

Predstavnik MUP-a je rekao da je zločin planiran unapred. Milić je javnosti pokazao i spisak koji je Kecmanović sastavio, a na kome su bila imena dece koje je planirao da ubije.


Ovo je mesec dana planirano za izvršenje. K.K. je u dužem vremenu to planirao, motiv nije saopštio. Vatreno oružje uzeo je iz očevog stana i doneo sa četiri molotovljeva koktela. K.K. je imao skicu škole i spisak dece koju je planirao da likvidira. Sam je radio plan ulaza i izlaza u školu i odredio je prioritetne mete. Koga će iz kog razreda da likvidira obeležio je brojevima  ž– kaže Milić.


Kako je naveo, Kecmanović nije imao nikakve mentalne probleme.


Uhapšen otac dečaka koji je izvršio masakr u školi, Gašić: Zajedno su išli u streljanu



Četrnaestogodišnji Kosta Kecmanović koji je izvršio višestruko ubistvo u OŠ Vladislav Ribnikar na Vračaru vežbao je da puca iz pištolja i odlazio sa svojim ocem u streljanu, objavio je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.


Kako je obelodanio ministar, otac dečaka koji je počinio težak zločin je uhapšen, a istragom je utvrđeno da je oružje kojim su počinjena ubistva pripadalo njemu.


- Otac je tvrdio da su dva pištolja i municija bili zaključani u sefu pod ključem i šifrom kao i da je imao sve neophodne dozvole za posedovanje oružja – rekao je Gašić na konferenciji za medije u Vladi Srbije.


Ministar je naveo i da su na mestu zločina pronađena tri šaržera sa po 15 metaka pored ispaljenih čaura i municije koja je preostala u oružju.


Vlada Srbije donela je odluku da 5, 6. i 7. maj budu dani žalosti u Srbiji, a da nastava od sutra u školama počinje minutom ćutanja.


Izražavam najdublje žaljenje povodom najveće tragedije koja je pogodila Srbiju i naš obrazovni sitem u novijoj istoriji. Osmoro dece je izgubilo život, kao i radnik obezbeđenja. Šestoro dece je hospitalizovano i jedna nastavnica. Decu roditeljima niko ne može da vrati - kazao je ministar prosvete nakon minuta ćutanja.


Događaj se odigrao jutros kad je učenik izvršio bestijalni čin po prvi put u Srbiji. Prsten obezbeđenja je postojao u školi, funkcionisao je video nadzor, bio je prisutan radnik obezbeđenja koji je izgubio život, bio je prisutan i školski policajac. Srbija je takođe nažalost deo onog sveta u kojoj se ovakve stvari sve češće dešavaju, kancerogeni uticaj video igrica, uticaja zapadnih vrednosti. 


Potrebno je sistemsko rešenje kako ova tragedija ne bi postala društveno prihvatljiva - naglasio je ministar.


Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da je danas osmoro dece i jedan čovek koji je radio svoj posao izgubilo život u školi i da nažalost ne postoji mogućnost da se oni vrate, a šestoro dece i njihova nastavnica su zbrinuti u zdravstvenim ustanovama u Beogradu.


Troje dece je u Univetzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj i četvoro - troje dece i nastavnica u Urgentnom centru, dva dečaka koja su smeštena u Tiršovoj, imaju povrede donjih ekstremiteta, odnosno nogu i oni su stabilno, nažalost devojčica je pretrpela prostrelnu povredu glave i ona je kritično, urađena joj je operacija i sve što je moglo da se učini, međutim oštećenje je veliko i za njen život se bore - rekla je ministarka.


Ona je dodala da je u Urgentnom centru troje dece, devojčica koja je primljena sa prostrelnom ranom trbuha, i njoj nisu nađene unutrašnje povrede i stabilno je ima i povredu ruku.


- Zatim dečak koji ima provredu noge je trenutno u ortopedskoj sali i dečak koji je prostreljen kroz grudni koš, vrat i ima povredu kičme, 5. i 6. vratnog pršljena i on je najteže povređen od ovih koji su u UC, operacija traje još uvek, rađena su i neka dodatna snimanja, moraće da se rade i vrše intervencije. Nastavnica koja ima povredu karlice i ruku, trenutno je u sali i obrađuju joj ruke, karlica je zbrinuta i ona je u živptnoj opasnosti - rekla je Grujičić.

Ona je izrazila saučešće u svoje i u ime Ministarstva i cele vlade roditeljima koju su decu izgubili, ispratili u školu.


- Za 40 godina u zdravstvu, od devedesetih godina kada sam se svačega nagledala, ovo je možda moje najstršpnije iskustvo kako kao lekra, tako i kao čoveka - rekla je ona.


Zavod za transfuziju krvi: veliki odziv, nastavite da dolazite da…


Ministarka se zahvalila svojim kolegama koji su pružili sve kako bi spasili povređene i poželela da se deca i nastavnica oporave. Dodala je i da će Instutut za mentalno zdravlje organizovati dve linije na koji će svi oni koji osećaju potrebu za psihološkom potrebu da se jave.


Ja sam sa dr Milicom Pejčić, koja je direktorka, razgovarala ako neko ima potrebu biće primljen na razgovor lično, da mu se pomogne i da savet - rekla je ona.


O zdravstvenom stanju dečaka koji je sve ovo uradio, dodala je ministarka odlučiće odgovarajuće institucije.