петак, 12. мај 2023.

Hadžibajrić - prvi političar koji je pao zbog Skaja u BiH; Najvažnije je da nije i posljednji


Piše: Slobodan Vasković


1.

Ibrahim Hadžibajrić (NES), uhapšeni načelnik sarajevske opštine Stari Grad, ostaće upisan “zlatnim” slovima u analima pravosuđa BiH zato što je pvi političar koji je uhapšen i pritvoren zbog veza sa narkokartelima putem Skaj aplikacije.


2.

Hadžibajrić čeka da li će mu biti određen pritvor, a bilo bi pravo iznenađenje da ne bude.


3.

Isto se odnosi i na njegovog sina Seida, koji je imao Skaj aplikaciju, i bio dio grupe Admira Arnautovića Šmrka, kao i Elmedin Karišik i ostali uhapšeni.


4.

Poodavno sam detaljno objavio veze oba Hadžibajrića i Karišika sa Šmrkom, ali malo ko je vjerovao da će moćni načelnik oštine Stari Grad biti uhapšen.


5.

Desilo se I to je samo početak dugog niza hapšenja ne samo pripadnika narkokartela, već i političara iz oba entiteta, kao i Distrikta Brčko, koji su u vezi sa njima. 


Cijela BiH je jedna avlija u kojoj će narednih mjeseci da, figurativno rečeno, gori. Kojim redom i kako, nije ni bitno.


6.

Slučaj Hadžibajrića nije ni blizu raspetljan, jer je sve što su dosad učinila Tužilatva (BiH i Kantona Sarajevo), tek početak, budući da je narkohidra ogromna.


I ta narkohidra je multietnička; Ranije sam opisao čvrste veze koje je Šmrk imao sa narkodilerima iz RS, ali i iz Srbije.


7.

Iskreno, očekivao sam da prvi političar koji će biti uhapšen zbog narkoposlova bude Dragan Mektić (SDS), bivši ministar bezbjednosti BiH, ali se to nije desilo; Što ne znači da neće biti uhapšen, jer protiv njegovog savjetnika, preciznije šefa, Bojana Cvijetića još uvijek nije podignuta optužnica.


Cvijetić je bio Mektićev savjetnik u ministarstvu bezbjednosti, a sasvim “slučajno” od njega je Mektić kupio stan, nakon što je pušten u kućni pritvor. Sasvim “slučajno” taj stan nije zaplijenjen, ali to je tek za posebnu istragu. Valjda se vodi!


8.

Samo dan nakon hapšenja Hadžibajrića, uhapšen je i diplomata Senaid Memić (SDA) nekadašnji načelnik opštine Ilidža zbog nezakonite gradnje na području te opštine.


9.

Memić je, trenutno, na poziciji ambasadora BiH u Maleziji, a njegovo hapšenje će pokazati da li će Predsjedništvo BiH sačuvati bar zeru dostojanstva i odmah ga povući sa te pozicije. 


10.

Svaka druga odluka, bez obzira na presumpciju nevinosti, bila bi katastrofa.


Diplomatija BiH je, ionako, metastazirala i svaka druga odluka značila bi njen totalni raspad.


11.

Metastazirale su i druge brojne institucije u BiH i oba entiteta zbog kriminalaca koji su godinama bili na njihovom čelu; Poznat je samo jedan način da se one oslobode - kao što je oslobođena opština Stari Grad!