петак, 26. децембар 2014.

Zloupotreba ATV-a: Otvoreni obračun Nataše Tešanović sa Slavicom Išaretović, suvlasnicom ATV-a; Novi tužilac u „Gibraltaru“

piše: Slobodan Vasković

„Vijesti“ Alternativne televizije, emitovane 25. decembra, ostaće upamćene po javnom obračunu Nataše Tešanović, direktorice i suvlasnice ATV-a, sa Slavicom Išaretović, takođe suvlasnicom ATV-a (8%) i nekadašnjom urednicom Informativnog programa te kuće.

Obračun jednog suvlasnika medija, sa drugim suvlasnikom tog medija, preko tog istog medija, do sada je neviđen slučaj na ovim prostorima i predstavlja pravi apsurd.

Još apsurdniji je prilog ATV-a u kojem se obračunavalo sa Slavicom Išaretović, a da nijednom nije pomenuto njeno ime. Valjda je mržnja Tešanovićeve prema „bivšoj urednici Informativnog programa“ tolika da joj ni ime na ATV-u nije mogla čuti.

Razlog za obračun je Presuda Okružnog suda (Broj 71 0 Rs 093231 14 Rsž), kojom je Išaretović vraćena na posao na ATV-u, čime je poništen otkaz koji joj je uručila Tešanovićeva.

„Poništava se odluka tužene broj 600-P od 18.05.2010 god., te se nalaže tuženoj da tužiteljicu vrati na rad i rasporedi na poslove koje je obavljala prije otkaza ugovora o radu ili na druge poslove koji odgovaraju stručnim i radnim sposobnostima tužiteljice, te joj isplati izgubljenu zaradu za period od 13.05.2010 do 30.09. 2011.godine u iznosima kako slijedi“, navodi se u presudi, koja je pravosnažna.

Ono što je zaista van svake pameti je činjenica da je u prilogu ATV-a teško kritikovana sudija Nevenka Mitrić, iako je ona samo član tročlanog Sudskog vijeća Okružnog suda Banjaluka, koje je presudilo u korist Išaretovićeve, čime je ATV izgubila radni spor.

Pored Mitrićeve, član vijeća bio je Blagoje Dragosavljević, a predsjednica  Biljana Majkić Marinković. Dragosavljević i Majkićeva nisu ni pomenuti, pa je moguće zaključiti da na ATV-u uopšte ne razumiju pojam sudskog vijeća.

U pismu koje mi je Nataša Tešanović uputila 24.11.o.g. pomenula je „dva radna spora“ koja ima ATV, i još istakla da se „vinovnici“ više uzdaju u moju pomoć i „korumpiranost pojedinaca u pravosuđu umjesto u pravo i pravdu“.

Jedan od „Vinovnka“ ta dva radna spora je Slavica Išaretović i kao što vidimo spor je i okončan. A Tešanovićeva je izgubila, pa je bijesna.

Direktorica ATV-a je svojevremeno dala otkaz suvlasnicima ATV-a; Njih troje, koji su otpušteni, imaju po osam posto udjela u vlasništvu ATV-a (ukupno 24%).

Ključni razlog zbog kojih su otpušteni Slavica Išaretović, Anđa Kuzek i Stojan Sumonja je što su se drznuli upitati Natašu Tešanović: GDJE SU PARE OD MREŽE PLUS!  

SIPA je, 22.10.2014. godine po nalogu Tužilaštva BiH uhapsila direktora marketinške agencije S.V.R.S.A Nevena Kulenovića, Belmu Kulenović, Sanjina Kulenovića, takođe iz S.V.R.S.A., zamjenicu generalnog direktora Pink BH Lajlu Torlak, direktora Mreže Plus Darka Aleksića, te visoke funkcionere telekom kompanije "Eronet", među kojima su direktori Stipe Prlić i Zoran Bakula.

Učinjeno je to po nalogu iz Slovenije, čiji su istražni organi utvrdili pranje novca.

Slovenački sud donio je 8. septembra 2012. godine rješenje da se u tamošnjoj Unikredit banci blokiraju račini Stipe Prlića, Zorana Bakule, Nevena Kulenovića i ostalih, kao i da se blokiraju računi i imovina firme „3 Media LTD“ Gibraltar.

Darku Aleksiću, direktoru Mreže plus i suvlasniku ATV-a, uplaćeno je 214.000 evra na račun Rajfajzen banke u Zagrebu. Broj računa je HR70248400846020399.

Dragica Glušac, tužiteljka u tom predmetu (Gibraltar), počinila je teške greške, pa su pohapšeni pušteni na slobodu. Nakon oštre reakcije javnosti, u slučaju „Gibraltar“ promijenjen je tužilac. Sada predmet vodi Miroslav Janjić i čini to vrlo temeljno.

Otud i tolika nervoza Tešanovićeve i spremnost da u „Vijestima“ nasrne na Slavicu Išaretović.

O pljački preko “Mreže plus” pisao sam još prije tri godine na blogu.
Darko Aleksić, nekadašnji snimatelj na banjalučkoj Alternativnoj televiziji, suosnivač je i direktor firme “Mreža plus”, koja se dovodi u vezu sa milionskim prevarama.

“Mreža plus”, društvo za medijsko poslovanje i distribuciju programa osnovana je 2001. godine (dokumenti u mom posjedu), a njeni suosnivači, sem Darka Aleksića (ispred ATV-a), su bili Elvir Švrakić (direktor TV Hajat), Alija Behram (vlasnik RTV Mostar), Semir Salihović (direktor TV Tuzla), te Ante Krišto, čelnik TV “Oskar C” iz Mostara. Prema dokumentima, osnivački ulog “Mreže plus” je 10.000 KM, a svaki od suosnivača uložio je po 2000 maraka.

Cijeli ovaj projekat osmislili su, prema tvrdnjama Darka Aleksića, on i Nataša Tešanović, direktor ATV i član UO “Mreža plus”. Društvo je od početka imalo snažnu podršku međunarodne zajednice i njenih donatora.

Prema pouzdanim procjenama, preko računa “Mreže plus” (od 2001.-2011., društvo je zaledilo rad početkom 2011. godine) prešlo je cca 30 miliona KM.

Isti izvori tvrde da je 10 do 12 miliona maraka završilo u privatnim džepovima. Kao glavne aktere nelegalnosti i nezakonitosti navode Darka Aleksića, koji je bio direktor “Mreže plus”, Nevena Kulenovića, Natašu Tešanović i Elvira Švrakića.

Bitno je naglasiti da je “Mreža plus” zaledila svoje poslovanje onog trenutka kada su Behram, Salihović i Krišto zatražili reviziju poslovanja društva. Behram, Salihović i Krišto nemaju nikakve veze sa malverzacijama preko “Mreže”, ali su teško oštećeni, jer je novac otišao u privatne džepove Aleksića i saradnika.

Mreža plus i dalje postoji, a Aleksić je još uvijek njen direktor.

Kada je priveden 22. oktobra ove godine, bilo je za očekivati da Tešanovićeva javno progovori o gubicima ATV-a i zatraži da se što hitnije istraže zloupotrebe. Međutim, ni ona ni Švrakić nisu progovorili ni riječ.

Kako to da nisu zainteresovani da se javno progovori i sazna šta je bilo sa tim novcem? Da li zato što su dio tala?!

Za razliku od njih Behram, Salihović i Krišto namjeravaju da nakon službene istrage kod Suda podignu tužbu za obeštećenje ?
 
O svemu ovome razgovarao sam sa Alijom Behramom.

"Situacija oko Mreže Plus i dalje je nepromijenjena. Ante Krišto, Semir Salihović i moja malenkost još uvijek očekujemo odgovore i pojašnjenja od Elvira Švrakića, Nataše Tešanović i Darka Aleksića. Do danas se nismo izborili za svoja prava, kao suosnivača ove kompanije, niti nam je omogućen bilo kakav uvid u poslovanje Mreže Plus, posebno nakon saznanja da se i Mreža Plus, te njen još uvijek aktuelni direktor Darko Aleksić, od strane Tužilaštva BiH, dovode u vezu sa teškim krivičnim djelom organizovanog kriminala, zloupotrebe položaja, pranja novca, poreskih utaja i carinskih prevara, te mogućih drugih sličnih krivičnih djela“, rekao mi je Behram.

On je još dodao da su u posljednje vrijeme Darko Aleksić, Elvir Švrakić i Nataša Tešanović, insistirali da se provede hitna procedura gašenja kompanije Mreže Plus i brisanja iz sudskog registra u Sarajevu.

„Međutim, nakon što je Tužilaštvo BiH javno obznanilo da je u cijelom slučaju otvorena opsežna kriminalistička istraga, pod kojom su obuhvaćeni i direktor Darko Aleksić, kao i poslovanje Mreže Plus, potpuno je jasno da na to nismo pristali i da je svaka priča o gašenju Mreže Plus sada deplasirana sve dok se istraga ne okonča i dok cijeli slučaj ne bude pravno sankcionisan“, izjavio je za blog Alija Behram.

On smatra da se „slučaj Eronet“ (iz kojeg je izvučen novac) samo djelić nezakonitih poslova u medijskoj industriji, koji su vođeni godinama po istom obrascu.
„Upoznat sam da je promijenjen postupajući državni tužilac u ovom predmetu i očekujem da će uslijediti temeljitija istraga koja bi mogla biti proširena i na poslovanje Mreže Plus. Neko bi trebao dati odgovor gdje su nestale desetine miliona maraka iz ove kompanije i ko je za to odgovoran", zaključio je Behram.

Nakon svega, jedino mi preostaje da gospođi Išaretović poželim srećan povratak na ATV. Ostalo je u rukama pravosuđa.