понедељак, 1. децембар 2014.

Politička sudbina Dodika i Cvijanovićke u rukama Igora Radojičića


piše: Slobodan Vasković

Mandatarka Željka Cvijanović bila je gost na RTRS - 12 minuta ničega.
Gospođa i njeni nastupi već tradicionalno vrijeđaju inteligenciju, ali šta da se radi kada je ta Praznina izbor Milorada Dodika i njegovih strahova i frustracija Igorom Radojičićem.

Između gestikulacija bez ikakvog smisla i opetovanih „dakle“, uspjelo se razabrati da je mandatarka ubjeđenja da ima sigurnu skupštinsku većinu za svoj kabinet, koji će, kao i tekući, biti sastavljen od političkih evnuha i frontalnih neznalica i ulizica.

Nije pominjala Radojičića (niti su je pitali), iako je njena mandatarska sudbina u njegovim rukama. I još osam poslanika SNSD-a, koje Radojičić direktno kontroliše.

Sukob između Milorada Dodika i Igora Radojičića potpuno je podijelio SNSD i sve ukazuje da pomirenja tu nema.

Dodik je demantovao da postoji sukob, Radojičić se uopšte nije oglasio, a indikativno je da na svom tviter profilu već dva dana nije objavio ni karaktera. Na to ga nije ponukao ni prijedlog za mandatara, koji je foto robot Željke Cvijanović.

Radojičićevo ćutanje o ovom političkom događaju nije nikakvo odobravanje; Dapače, to je jasno iskazan stav da ne podržava Dodikov izbor za novog predsjednika izvršne vlasti.

Niko u ovom trenutku ne zna šta će odlučiti Radojičić: Da li će ili neće podržati Cvijanovićku?!

Od njegove odluke zavisi i početak javnog raskola u SNSD-u, koji uveliko traje, jer svrstavanje na ovu ili onu zavađenu stranu je u punom zamahu.

Relevantni izvori tvrde da bi Radojičić, ukoliko bi sada odlučio da se odrekne Dodika, povukao za sobom između 65-70 posto Opštinskih odbora i najznačajnijih funkcionera stranke.

„Takva Radojičićeva odluka značila bi i definitivan kraj Dodika“, tvrde izvori bliski Radojičiću.

Oni ističu da pomirenja nema i da je na djelu „sukob između urbanog, normalnog i moralnog (Radojičić) i primitivizma, bahatosti i nasilništva (Dodik), odbijajući konstatacije da je riječ o sukobu doskorašnjeg Poslušnika i njegovog Gazde.
„Radojičić više nikada neće biti uz Dodika, a samo je pitanje njegove procjene kada će ga i zvanično napustiti“, tvrde njemu bliski ljudi.

Dodaju da jedino Nebojša Radmanović ima određen uticaj na Radojičića, ali ni da on „ne može poravnati sukob sa Dodikom, a i ne želi to učiniti“.

Prema riječima mojih sagovornika, Dodik je prijedlogom Cvijanovićke za mandatara od sebe otjerao i veliki broj funkcionera koji su mu bili potpuno lojalni.

„Nju gotovo niko ne podnosi. To je osoba koja ništa ne zna i čija je agresivnost nesnošljiva. Ona je Biljana Plavšić SNSD-a. U stvari, ona je i pogubnija po SNSD, nego što je to bila Plavšićeva za SDS“, tvrde moji sagovornici.

Velika igra živaca tek je počela.