понедељак, 1. децембар 2014.

Dodikove mete za hitni odstrel: Radojičić, Jovičić, Radmanović, Kovačević i Džombić

piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija novo su rukovodstvo SNSD-a, koje odlučuje o svemu. Milorad Dodik je šef, dok su Cvijanovićka i Tegeltija izvršioci. Drugu liniju vrha SNSD-a predstavlja Slavko Mitrović, čiji su puleni Stevo Mirjanić, Slobodan Puhalac i Dragoljub Davidović. Oni se ni na koji način neće miješati u odluke i projekte ovladavanja SNSD-om, koje Dodik namjerava da sprovede.

Glavni razlog ove Dodikove akcije jeste nezadovoljstvo unutar SNSD-a zbog izbora Željke Cvijanović za mandatara, a preko 50 posto članova stranke ne odobrava njegov postupak.

Dodikova procjena je da će Radojičić, koji kontroliše sigurno osam poslanika, još jedno vrijeme poštovati stranačku disciplinu, što će mu, kako smatra lider SNSD-a, dati dovoljno vremena da najveći broj tih poslanika vrati pod svoju kontrolu.

Stoga je odlučeno da se krene u hitan obračun sa onim funkcionerima SNSD-a, koji se trenutno smatraju najvećom opasnošću.


Dodik, Cvijanovićka i Tegeltija označili su mete unutar SNSD-a, koje moraju odstrijeliti „po ubrzanom postupku“ kako bi u potpunosti ovladali strankom i spriječili njeno cijepanje.

Njihova odluka je logična, jer samo u toj situaciji oni se mogu nadati da će opstati na vlasti duže od nekoliko mjeseci.

Izvori iz vrha SNSD-a tvrde da su mete Igor Radojičić, Nebojša Radmanović, Radislav Jovičić, Željko Kovačević i Aleksandar Džombić.

Radojičić je targetiran kao najopasniji od svih navedenih, ali i najteži za odstrel. Protiv njega je već pokrenuta prljava podzemna kampanja, u kojoj se teško blati njegova porodica i on lično, na čiji račun se iznose monstruozne optužbe.

Radojičić je status mete broj 1. zaslužio, jer se otvoreno suprotstavio da Cvijanovićka bude mandatar, tvrdeći da je nekompetentna i predložio je druge kandidate za tu poziciju, koji nisu prihvaćeni.

Meta broj 2. je Radislav Jovičić, ministar unutrašnjih poslova, umjesto kojeg treba da bude postavljen Darko Ćulum. Ćulum uopšte nema kvalifikacije da vodi Mjesnu zajednicu, a kamoli MUP RS. Na smjeni Jovičića insistira Cvijanovićka, zbog toga što je ministar policije u razgovoru s Miloradom Dodikom rekao da je snimak, na kojem ona govori o kupovini dva poslanika, autentičan i da nije montiran.

Dodik je lično naredio Jovičiću da se svaka istraga obustavi, da se cijeli predmet prebaci u Specijalno tužilaštvo Miodragu Bajiću, čiji je zadatak da se sve razvuče u nedogled i zataška.

Dodik je svoj zahtjev Jovičiću obrazložio „visokim nacionalnim interesima“, ističući da bi svaka potvrda autentičnosti snimka dovela u pitanje legitimitet kompletne Narodne skupštine, njeno konstituisanje i formiranje skupštinske većine. Jovičić je pristao da ćuti, ali mu Dodik nije vjerovao da će to zaista i učiniti, pa je naredio Zoranu Mandiću da bez znanja ministra policije izda staopštenje puno laži o tome da je snimak montiran i da je Cvijanovićka prisluškivana. Mandiću je obećano da će, mada je samo nastavnik geografije, ostati na poziciji načelnika UKP-a i da će on biti novi direktor Policije, umjesto notornog Gojka Vasića.

Vasić je prije par dana javno priznao da MUP o snimku nije sproveo nikakvu istragu.

Cvijanovićka sada insistira da Jovičić ne bude ministar policije, jer ne želi da vodi Vladu u kojoj sjedi čovjek ubijeđen da je snimak o kupovini poslanika autentičan i da je ona direktan vinovnik političke korupcije. 

Meta broj 3. je Nebojša Radmanović, koji podržava Radojičića, kojeg će lako ućutkati hapšenjem Željka Kovačevića. Kovačevića namjeravaju lišiti slobode odmah po formiranju nove Vlade RS, a pod krinkom borbe protiv kriminala i korupcije. Imaju precizne informacije o tome da je Kovačević  za prodaju koncesija na hidropotencijale jednoj stranoj firmi uzeo proviziju od najmanje dva miliona evra i tu „narukvicu“ nije prijavio vrhu SNSD-a, već je sav novac zadržao za sebe.

Naravno, kada Kovačević bude uhapšen, Radmanović neće ni pisnuti, jer je aktuelni ministar industrije i energetike čovjek od njegovog najvećeg povjerenja. Finansijskog posebno.


Aleksandar Džombić, meta broj 5., takođe je planiran za hapšenje i njemu je namijenjena uloga „srpskog Sanadera“, koju treba da odigra umjesto Dodika. Dva su teška nedjela koja je počinio Džombić, a koja su Dodik i njegov tim za odstrel detaljno zadokumentovali.

Riječ je o 40 miliona maraka koji su nestali preko Olimpijskog centra „Jahorina“. Od tog novca samo milion maraka je otišlo na funkcionisanje SNSD-a, dok je ostatak prigrabio Džombić sa svojom ekipom.

Drugi veliki kriminalni slučaj u kojem je Džombić zadokumentovan je kredit IRB-a dat Fabrici cijevi UNIS iz Dervente. Riječ je o 20 miliona maraka, koje je Džombić dao toj firmi, preko IRB, bez ikakvog pokrića i koje je bjelosvjetski mešetar Goran Tomić odnio iz RS, a kredit se ne vraća.

Oni procjenjuju da je Džombić na ovom poslu inkasirao pet miliona maraka.

Još je nekoliko kredita, čije je odobrenje naložio Džombić, a koji se ne vraćaju. Među njima je i onaj od desetak miliona maraka odobren Nikoli Vukeliću.

Dodikov plan je da nakon zatvaranja Džombića i Kovačevića, što bi mu svakako donijelo političke poene, krene u obračun sa pojedincima iz opozicije.

Dodatak: Radojičiću nudili da bude šef Kluba poslanika SNSD, on ih otjerao u materinu
Zadnja ponuda Igoru Radojičiću desila se uoči konstitutivne sjednice parlamenta RS, kada mu je predloženo da bude šef Kluba poslanika SNSD. Na tu ideju Radojičić je reagovao izuzetno oštro i onoga ko mu je iznio otjerao u materinu.

Dodik ostaje dosljedan sebi. Iako radi Radojičiću o glavi, pokušava s njim da se izmiri, pa se požalio Nikoli Špiriću da mu se Radojičić ne javlja. Na to mu je Špirić odgovorio da mu se bivši predsjednik Narodne skupštine više nikada neće javiti.

Špirića takođe duže vrijeme nema u javnosti i pokušava se distancirati od Dodika, kako bi spasio sebe. Tužilaštvo BiH već sada ima čvrste dokaze da ga odmah uhapsi, zbog čega je Špirić u paničnom strahu. Nadao se da će uspjeti da sprijači svoje izvjesno hapšenje, tako što će SNSD ući u vlast na nivou BiH, a on postati ministar bezbjednosti.