уторак, 23. децембар 2014.

Potvrđeno: Bobar banka ide u likvidaciju, bez posla ostaje 206 radnika

 piše: Slobodan Vasković

Kako sam i najavio, Agencija za bankarstvo Republike Srpske donijela je odluku da Bobar banka ide u likvidaciju i da će toj banci biti oduzeta dozvola za rad.
“Ova banka više se neće moći baviti bankarstvom, već samo naplatom potraživanja”, saopštila je direktorka Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac.

Kako se i očekivalo, Injac je istakla da se ona ne osjeća odgovornom za propast banke, svaljujući odgovornost za krah ove finansijske ustanove na vlasnika (pokojnog Gavrila Bobara) i upravu banke. Ona nije odgovorila ni na pitanje - kada je Agencija poslednji put kontrolisala poslovanje banke, ni ko su najveći deponenti, a nije saopštila ni koja javna preduzeća i pojedinci imaju kredite u toj banci.

Potvrdila je da će putem Agencije za osiguranje depozita BiH biti isplaćeni ulozi do 50.000 KM.

U Bobar banci, rekla je Injac, ima oko 250 miliona KM depozita, od čega su depoziti građana oko 80 miliona KM.

Privremeni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević je rekao da je banka nesolventa, prezadužena i nelikvidna, čime su se stvorili uslovi da ide u stečaj. On je predložio likvidaciju banke, navodeći da se u slučaju stečaja ne bi mogla namiriti sva potraživanja povjerilaca. 
Ševaljević je potvrdio da je bez posla ostalo 206 radnika Bobar banke.

Poseban problem je što nakon odluke o likvidaciji padaju i ostale firme iz Bobar grupacije, pa će ukupno hiljadu radnika ostati na ulici.


Osnovni uzrok propasti Bobar banke je jaranska ekonomija Milorada Dodika, jer je Bobar banka služila kao crijevo preko kojeg je isticao novac prijateljima Režima.

Najveći gubitnik, sem građana, je distrikt “Brčko”, koji je u Bobar banci ostao bez cca 27 miliona KM (ranije se tvrdilo 20 miliona, ali je to netačno), potom Elektroprivreda RS koja je izgubila deset miliona maraka, Trebinje 2,5 miliona…