уторак, 2. децембар 2014.

Imena kandidata za ministre

Piše: Slobodan Vasković

Članice vladajuće koalicije predložile su svoje kandidate za ministre u budućoj Vladi Republike Srpske. O sastavu nove Vlade narednih dana će se voditi konsultacije, pa su moguće i izmjene čelnih ljudi pojedinih resora.

Prema načelnom dogovoru, SNSD-u će pripasti sedam resora. Na čelu MUP RS bi trebalo da bude Radislav Jovičić ili Darko Ćulum. Ministarstvu finansija i dalje je najbliži Zoran Tegeltija, a resoru zdravstva Dragan Bogdanić. Promjena ne bi trebalo biti ni na čelu resora poljoprivrede, gdje je ministar Stevo Mirjanić, dok bi na čelu građevinarstva i dalje ostala Srebrenka Golić.

Jasmin Komić bi trebao biti na čelu Ministarstva nauke.

SNSD-u je, prema načelnom dogovoru, pripalo i Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite, ali još nije odlučeno ko će voditi taj resor, osim što je poznato da će biti Srbin.

DNS treba da pripadne resor saobraćaja i veza, a na čelu tog Ministarstva pominje se Dragan Savanović, aktuelni direktor Željeznica RS. Na čelu Ministarstva uprave i lokalne samouprave ostala bi Lejla Rešić, dok bi na čelo Ministarstva prosvjete trebalo da dođe Radmila Kocić.

Socijalistima, prema ovom dogovoru, pripadaju četiri resora. Petar Đokić bi trebalo da postane novi ministar industrije i energetike, Gorana Zlatković ostala bi na čelu resora pravde, dok bi za ministra trgovine i turizma trebalo da bude postavljena Ankica Batinić. Dalibor Stević bi, kako je dogovoreno, trebalo da bude novi ministar sporta i omladine.

Naprednoj Srpskoj pripalo je jedno ministarsko mjesto, pa bi Draško Aćimović trebalo da bude novi ministar ekonomskih odnosa i regionalne saradnje.

HDZ BiH bi zadržao sadašnju poziciju, a Davor Čordaš bi i dalje bio ministar za izbjegla i raseljena lica.

U ovakvoj raspodjeli resora, nedostaju po jedan ministar Bošnjak i Hrvat, tako da će morati doći do određene preraspodjele.