петак, 26. децембар 2014.

Iz Bobar banke ukradeno 100 miliona KM; Goran Tomić i Braća Lijanović oteli najmanje 13,6 miliona KM

piše: Slobodan Vasković

Iz Bobar banke ukradeno je sto miliona maraka i taj novac zauvijek je izgubljen. Ukupna šteta nanesena padom Bobar banke prelazi sumu od 200 miliona KM.

Od onih sto ukradenih miliona, Goran Tomić je inkasirao 7,8 miliona KM, dok su Lijanovići profitirali sa 5,8 miliona KM. Samo Tomić i Lijanovići oteli su najmanje 13,6 miliona KM.

Već sam objavio da je najveći dužnik "Unis - Fabrika cijevi" iz Dervente, sa 6.058.741,60 KM. Vlasnik te firme je Tomić.

Međutim, on je vlasnik i firme “Eurotube” doo iz Banjaluke, koja duguje Bobar banci 1.733.874,96 KM.

Tomićev dug iznosi 7.792.616,56 KM. To je ono što je do sada utvrđeno i riječ je o dospjelim, a neplaćenim obavezama. Koliko je ukupno Tomić ukrao iz Bobar banke, nepoznato je.

Nepoznato je i koliko su ukupno iz srušene finansijske institucije otela braća Lijanović, ali je nesporno da su, prema dostupnim informacijama, inkasirali najmanje 5.835.173,49 KM.

Učinili su to preko firme ZDI Produkt, koja Bobar banci duguje 5,37 miliona KM. I firma “Laktat” doo Posušje je u vlasništvu braće Lijanović i duguje Bobar banci 464.965,35 KM. Još se ne zna koliko je ukupno oteto preko Lijanovićevih firmi. Moji izvori tvrde da su još najmanje dvije firme braće Lijanović, sem pomenutih, poslužile kao kanal za oticanje novca iz Bobar banke.  
 
Braća Lijanović i njihovi saradnici pohapšeni su 10.09. ove godine u akciji “Meso” upravo zbog malverzacija preko firmi ZDI Produkt, Laktat i drugih. Nakon jednomjesečnog pritvora, pušteni su da se brane sa slobode.

Agencija za bankarstvo RS izdala je prije par dana saopštenje sa imenima firmi koje duguju novac Bobar banci. Nije navela imena vlasnika tih firmi, jer bi na taj način javnosti saopštili ko su stvarni dužnici i ko je opljačkao novac uzimajući kredite od Bobar banke, koje nisu vraćali.

Agencija za bankarstvo svjesno skriva osobe kojima je omogućeno da povuku iz banke milionska sredstva i ne vrate niti pfeninga. Takvo ponašanje Agencije ukazuje da Režim u RS stoji iza bezočne pljačke Bobar banke i da sada likvidacijom Bobar grupacije želi da sakrije tragove.

Agencija je saopštila da su dospjela potraživanja od neurednih dužnika (ima ih 31), gotovo 40 miliona maraka. To znači da su dugovi navedenih firmi mnogo veći, jer je Agencija objavila dospjela potraživanja, a ne ukupna kreditna zaduženja tih subjekata.