понедељак, 22. децембар 2014.

Haos u Bobar banci – radnici na udaru zbog kredita koje nisu digli

piše: Slobodan Vasković

Finasijska situacija u „Bobar banci“ je, najblaže rečeno, haotična. Ukupni gubici u ovoj banci premašiće 200 miliona maraka. To nije jedino zlo. Veoma su ugroženi i radnici „Bobar banke“, jer prinudni upravnuk Savo Ševaljević od njih potražuje cca 6 miliona maraka po osnovu kredita koji su podigli u banci.

Dobar dio radnika tvrde da ne znaju ništa oko toga i da nisu podigli nikakve kredite. Ševaljević, međutim, traži od njih da izmire obaveze prema banci, odnosno da uplaćuju rate kredita.

Na imena radnika banke podignuti su brojni krediti i njihov ukupan iznos je cca 6 miliona maraka. Tog novca nema u banci. Da li su radnici bili primorani da potpišu kreditne aranžmane, a novac prepuste vlasniku banke, ili je dokumentacija falsifikovana kako bi se novac izvukao, za sada je nepoznato.
„Tek, ni u jednoj ni u drugoj varijanti radnici nisu vidjeli ni marke od tih cca 6 miliona, a formalno su oni dužni da ih vrate“, tvrde moji izvori.  

Prema njihovim riječima, utvrđeno je da je iz trezora banke nestalo deset, a ne devet miliona maraka. Od tog novca je 6.000.000 maraka dato SNSD-u i oni te pare nisu vratili.

Milorad Dodik je porodici pokojnog Gavrila Bobara, vlasnika banke, na pomenu za 40 dana od njegove smrti, obećao da će lično on srediti sve oko „Bobar banke“, uvjeravajući ih da ne treba da brinu. Od tada im se nije javljao.

Članovi porodice su nekoliko puta pokušavali zakazati sastanak s Dodikom, ali im to nije pošlo za rukom.

Preko „Bobar banke“ izvršene su brojne nelegalne transakcije. Jedna od njih je i kupovina „Elvaka“. Milorad Dodik natjerao je pokojnog Gavrila Bobara da od Slobodana Stankovića otkupi firmu „Elvako“.

Kompanija „Bobar“ je 2. februara 2009. godine kupila većinski akcionarski udio bijeljinskog preduzeća „Elvaco“ od korporacije „Integral inženjering“ iz Laktaša za 3,3 miliona KM.

Ubrzo poslije kupovine Vlada RS je preko Investiciono razvojne banke „Elvaku“ odobrila kredit od 400.000 KM, a tri godine kasnije još jedan, znatno veći, od 6,5 miliona KM, direktno iz Fonda za razvoj i zapošljavanje, bez finansijskog posrednika.

Radni firme „Elvako“ prije stupili su u generalni štrajk u petak, 19.12.2014. godine.

Dodatak: Velike banke stabilne  
Velike banke u BiH/RS, poput Unikredit banke, NLB Razvojne banke, Nove banke, Rajfajzen banke, Intesa banka..., stabilne su i ne prijeti im opasnost od bilo kakve vrste finansijskih potresa. Sve te banke su stabilne, a pošto imaju veliki značaj za državu, posebno se prate i nije realno da dođe do scenarija, kakav je zadesio Bobar banku.