субота, 6. децембар 2014.

Iz trezora Bobar banke nestalo devet miliona maraka keša

Piše: Slobodan Vasković

Iz trezora Bobar banke nestalo je 9.000.000 maraka, potvrđeno mi je iz više različitih izvora. Nije poznato ko je odnio taj novac i gdje su pare završile.
Riječ je o devet miliona keša, koji je nestao iz trezora, ali je evidentiran u bilansima banke.

Prinudni upravnik Bobar banke Savo Ševaljević odbio je za portal Capital.ba da komentariše informacije o nestanku keša iz trezora banke, navodeći da za to „nije kompetentan i da je to pitanje u strogoj nadležnost Agencije za bankarstvo RS”.

Moji izvori tvrde da će Bobar banka sigurno biti likvidirana i da je njeno poslovanje potpuna katastrofa.

Ni direktorka Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac u intervjuu “Glasu Srpske” nije rekla ni riječi o nestanku miliona iz trezora Bobar banke, ali je dala veoma optimistične prognoze o poslovanju bankarskog sektora u RS.
Naravno, te procjene su daleko od istine, posebno kada je u pitanju nekadašnja Balkan Investment Banka (BIB), odnosno sadašnja Banka Srpske.

Tužilaštvo BiH sprovodi veoma opsežnu istragu u vezi sa poslovanjem BIB, u kojoj neće biti zaobiđena ni Slavica Injac, koja bi morala da odgovara zbog teških malverzacija u toj i Bobar banci.

Optimistične izjave Slavice Injac o bankarskom sektoru u RS, kao i tvrdnje Save Ševaljevića da je kapital Bobar banke veći od obaveza prema deponentima, su hladne obloge na finansijsku živu ranu, čiji je jedini cilj pokušaj da se amortizuju oštre kritike na nerad Agencije za bankarstvo RS.

Prema procjenama stručnjaka, sve firme iz grupacije „Bobar“ će do kraja godine doživjeti krah.