понедељак, 22. децембар 2014.

Bura zbog budžeta za 2015. godinu


piše: Slobodan Vasković

Prijedlog budžeta za 2015. godinu izazvao je velike probleme i buru među koalicionim partnerima, koji čine vladajuću strukturu u Republici Srpskoj.

U DNS-u i SP-u ogorčeni su na SNSD, posebno na ministra finansija Zorana Tegeltiju, jer je budžet skresan na teret ministarstava, kojima upravljaju ministri iz Demokratskog narodnog saveza i Socijalističke partije.
U ovim strankama tvrde da zbog ovakvog prijedloga budžeta  njihovi ministri “od juna neće imati ni za goriva, a kamoli za normalan rad”, a na Tegeltiju bacaju “drvlje i kamenje”, jer je iznio takav prijedlog.

Najviše su “oštećena” Ministarstva prosvjete, sporta, rada i lokalne uprave i samouprave.

Istovremeno, finansijski najpotetnija ministarstva, preko kojih ide najveći broj subvencija, ostala su netaknuta i pod kontrolom su SNSD-a.

Vlada RS je na posebnoj sjednici, održanoj 21.12., utvrdila Prijedlog budžeta za 2015. godinu u iznosu od 2,033 milijardi KM.

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija izjavio je da su budžetski prihodi planirani za 2015. veći za 48 miliona KM u odnosu na ovu godinu, a rashodi će istovremeno biti umanjeni za oko 70 miliona KM.

Budžet za 2015. godinu je manji od budzeta iz 2014. za 130 miliona KM.

Budžet RS je 2,033 milijardi KM, dok su prihodi 1,588 milijardi KM, pa se postavlja se pitanje kako će se “popeglati” deficit od 458 miliona KM?

Krediti ne dolaze u obzir, jer to ne dozvoljava MMF. Aranžmani sa njima su uvijek uslovljeni i drugim stvarima, osim zabrane zaduživanja kod drugih finansijskih institucija. Realno je očekivati, poslije posrnuća Bobar banke, da MMF zatraži da se supervizija banaka objedini na nivou BiH.

I sve to pod uslovom da MMF uopšte razgovara sa vlastima BiH i entiteta.