недеља, 21. децембар 2014.

Rusi otkačili Dodika

piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik odustao od puta u Rusiju, koji je bio planiran ovih dana, jer u Moskvi nije uspio zakazati sastanke sa relevantnim faktorima iz finansijskog sektora.

Dodik je namjeravao otputovati u Moskvu kako bi pokušao obezbijediti kredite Ruske Federacije i da bi pokušao da spriječi povlačenje ruskih vlasnika iz Rafinerije Brod.

Posle svog poslednjeg boravka u Moskvi, u septembru, Dodik je izjavio da će Republika Srpska od Rusa dobiti dva kredita, jedan „mali“ 0d 75 miliona evra, i „veliki“ od 700 miliona evra.

„Mali“ kredit je trebalo već da bude realizovan, ali se to nije desilo, kao što ništa neće biti ni od „velikog“ kredita.

Sve je izvjesnije da će kompletna „Optima grupa“, a ne samo Rafinerija Brod, prekinuti poslovanje u Republici Srpskoj, zbog teških gubitaka u kojima de nalaze i postojećeg stanja, koje je neodrživo.

Dodik je trebalo da putuje u Moskvu sam, bez Željke Cvijanović, i nezvanično, tako da njegov odlazak u Rusiju nije ni najavljen.

Jasno je, međutim, da Rusi imaju preča posla od bavljenja Dodikom i njegovim problemima, s obzirom na probleme sa kojima se suočava ta zemlja nakon uvođenja sankcija i potonuća rublje.

Nakon ovog neuspjeha biće veoma interesantno posmatrati dalje Dodikovo političko djelovanje, koje može ići u dva pravca: prvi, dalji put u samoizolaciju, a drugi je potpuna servilnost prema Zapadu i pokušaj da po svaku cijenu uspostavi konekcije sa zapadnim zemljama, kako bi se spasio.