четвртак, 11. децембар 2014.

IRB RS sudom potražuje 1,5 miliona KM od RK “Boska”; Đurić novac iznio u Srbiju

piše: Slobodan Vasković

Dragan Đurić protiv kojeg je Tužilaštvo Srbije za organizovani kriminal podiglo optužnicu 10.12.2014. godine, zbog malverzacija sa pančevačkom “Azotarom”, dužan je Investiciono-razvojnoj banci RS 1.390.000 Konvertibilnih maraka po osnovu emitovanih obveznica.

Đurić, odnosno njegova firma “Zekstra”, je vlasnik RK “Boska” iz Banjaluke i proslovni prijatelj i partner Milorada Dodika.

“RK Boska je u 2014. godini uplatila svega 110.000 KM, od dospjelih 1,5 miliona. IRBRS protiv Boske vodi spor kod Okružnog privrednog suda u Banja Luci. Spor nije okončan”, odgovoreno mi je iz Investiciono-razvojne banke RS na upit kolike su obaveze RK “Boska” prema toj finansijskoj instituciji.

IRB RS je kupila 15 miliona maraka obveznica RK “Boska” u avgustu 2011. godine, i pored upozorenja da se radi o rizičnim obveznicama. Na čelu Vlade RS tada je bio Aleksandar Džombić.

Odjeljenje za rizike IRB upozorilo je tada Veliki kreditni odbor Skupštine akcionara IRB RS da se radi o rizičnim obveznicama, ali su se oni na to oglušili.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS je, takođe, tokom svojih kontrola ukazala da je nalog za kupovinu 15 miliona KM obveznica "Boske" u ime IRB-a donijela Vlada RS, uprkos upozorenju analitičara IRB-a da se radi o visokorizičnim hartijama od vrijednosti.

Boska je i ranije izbjegavala da plaća svoje obaveze, ali je Džombić, dok je bio premijer, uvijek nalazio opravdanje za takve postupke, tvrdnjama da postoji “upisana hipoteka prvog reda na 16.000 m2 robne kuće”.

I tokom 2013. godine bilo je velikih problema oko naplate anuiteta od Đurićeve firme. Prema nezvaničnim informacijama, dio duga za 2013. godinu, koji je tada iznosio 1,3 miliona KM, platio je vlasnik “MG Minda” Mladen Milanović Kaja.

Tajkun Milanović tada je trebalo i da preuzme RK “Boska”, ali to se nije desilo.

Moji izvori tvrde da je i za ovogodišnji dug “Boske” prema IRB-u, Milanović dao novac Đuriću.
“Kaja je dao pare Đuriću, ali on ih je prebacio u Beograd”, tvrde moji izvori i dodaju da od izmirenja anuiteta prema IRB RS neće biti ništa.

Vlаdа RS prodаlа je 2008. godine 58,52 posto kаpitаlа RK “Boskа” konzorcijumu “Deltа-Zekstrа” zа 3.000.000 eva.

Vlasnici tog Konzorcijuma bili su Miroslav Mišković i Dragan Đurić, a protiv obojice je Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije podiglo optužnice.

Kupаc se obаvezаo ugovorom o privаtizаciji dа će investirаti još 3 miliona evra, dа će zаdržаti 254 rаdnikа, izmiriti dug premа rаdnicimа od 1.500.000 KM, izmiriti dug premа Poreskoj uprаvi, Elektrokrаjini i grаdu Bаnjаluci od 9.280.000 KM. Kupаc je višestruko kršio privаtizаcioni ugovor. Kupаc je trаžio produženje rokа zа uplаtu cijene kаpitаlа do 28.02.2009. godine, а zаtim do 26.3.2009. godine. Niko ne znа dа li je kupаc uopšte plаtio cijenu kupljenog kаpitаlа “Boske”. Vlаdа je plаtilа dug premа rаdnicimа uplаtom Sindikаtu rаdnikа “Boske”.

Nakon privatizacije, “Delta” svoj dio “Boske” prepušta Đurićevoj “Zekstri”.