уторак, 9. децембар 2014.

Ekskluzivno: Rusi se povlače iz Rafinerije Brod

Piše: Slobodan Vasković

Ruski vlasnici se povlače se iz Rafinerije nafte Brod, potvrđeno mi je iz više izvora. Prema tim izvorima, povlačenje Rusa iz ove kompanije desiće se najkasnije za dva mjesa, a razlog za takvu drastičnu odluku ruskih vlasnika je neisplativost biznisa sa Rafinerijom, pošto se njeni gubici gomilaju iz godine u godinu.

Milorad Dodik je obećao Rusima da će imati monopol u Republici Srpskoj i da će učiniti sve da budu najveći distributer nafte i naftnih derivata u BiH. Međutim, ništa od toga nije ostvareno.

Najveći gubitnik u cijeloj ovoj priči, osim građana broda u cijele Republike Srpske, je ruska Vnješekonom banka, koja je Zarubežnjeftu i Njeftegazinkoru dala oko 400 miliona evra kredita, a oni su stavili hipoteku na Rafineriju.

Vrijednost Rafinerije je 12 do 13 puta manja od vrijednosti kredita, tako da Vnješekonom banka na ovoj poziciji ima crnu finansijsku rupu.

Treba znati da Republika Srpska nikada od ruskih vlasika nije naplatila 130 miliona maraka, koje je Rafinerija dugovala Budžetu po osnovu neplaćenih obaveza na dan potpisivanja kupoprodajnog ugovora.

Međutim, dug Rafinerije, odnosno ruskih vlasnika je mnogo veći, jer sve ove godine oni ne plaćaju nikakve obaveze prema budžetu – niti penziono niti zdravstveno osiguranje radnika. Tek kada neko od radnika stekne uslove za penziju, onda se izmire obaveze za tog pojedinca.

Rafinerija je odavno bila spremna za stečaj, jer je prema nalazima nezavisnog revizora njena zaduženost 11 puta veća od njene imovine. Sada slijedi krah. I to ne samo Rafinerije, već, po svemu sudeći, Nestropetrola, dok jedino Rafinerija ulja Modriča ima neke šanse da preživi kataklizmu koja će se desiti.

Prema poslijednjem finansijskom izvještaju Rafinerije Brod, ova kompanija je treći kvartal godine zabilježila gubitak veći od 13,5 miliona evra, pa je akumulirani gubitak sada premašio 265 miliona, dok su dugoročne obaveze porasle na više od 326 miliona evra.  

U novembru prošle godine Zarubežnjeft je pokušao da proda Rafineriju Gaspromu, ali je Gasprom odbio takvu ponudu, jer su zaključili da je taj posao neisplativ.
  
U februaru 2007. godine tadašnji premijer RS Milorad Dodik i predstavnici ruske kompanije Neftegazinkor, u kojoj 40 posto vlasništva ima Zarubežnjeft, potpisali su ugovor o prodaji naftne industrije RS. U to vrijeme Dodik je o privatizaciji Rafinerije govorio kao o poslu vijeka, najavljujući da bi ruski vlasnici trebalo ukupno da investiraju oko 979 miliona evra.

Umjesto silnih investicija, Republici Srpskoj su ostala samo nenaplaćena potraživanja i, nažalost, više od hiljadu ljudi  ljudi koji će se uskoro pridružiti armiji nezaposlenih.