петак, 12. децембар 2014.

Dodikov Zadnji Plan i Tehnički Detalji Odlaska

piše: Slobodan Vasković

Rasizam i targetiranje poslednje su u nizu programskih platformi Crne frakcije SNSD-a, koju još uvijek kontroliše Milorad Dodik. Što bi trebale da ih, kako smatraju, učvrste na vlasti i omoguće im povratak kontrole nad izgubljenim institucijama na nivou BiH. I ponovno ovladavanje cijelom RS i kompletnim SNSD-om.

Užasnuti nakon gubitka vlasti na zajedničkom nivou, prestravljeni od promjena koje slijede i suočeni sa, po njih, horor raspletom u kojem ne kotrolišu bh. strukture, veći dio RS i više od pola SNSD-a, stratezi Dodikove Crne frakcije posegnuli su za provociranjem incidenata na međuetničkoj i unutaretničkoj osnovi, kako bi pokušali izazvati nemire, a poželjno je i krvoproliće.

Dodik je ovu strategiju prihvatio, čvrsto stao iza nje i odobrio njenu realizaciju, pogrešno računajući da ima dovoljno snage i ljudskih resursa da je iznese do kraja. I sebe ponovo vaspostavi kao ključni faktor u BiH/RS/SNSD.

Upravo zbog toga je njegova Crna frakcija SNSD-a izdala rasističko saopštenje u kojem precizno nišane mjesta u kojima su Bošnjaci glasali za Mladena Ivanića, a targetiraju i Ivanića lično. Lokatori su preko režimskih medija postavljeni, obarač će već neko povući.

Da ne bude zabune, Crna frakcija SNSD-a navela je, u saopštenju, precizne koordinate nelojalnih Bošnjaka, od mjesta do mjesta.

Crna frakcija išla je i u detalje, pa su kao primarne mete apostrofirali prostorije ambulante u Sućeski i Vatrogasni dom u Janji, jer na tim biračkim mjestima, kako se navodi u saopštenju dijela SNSD-a, “Milorad Dodik nije dobio nijedan glas”.

Nisu precizirali gdje bi bilo dobro maknuti nelojalnog Ivanića, ali se, valjda, podrazumijeva da je svako mjesto dobrodošlo. Isto važi i za nelojalnog Mladena Bosića.

Rasističko saopštenje dijela SNSD-a je MR slika nasilničkog delirijum tremensa satrvenog Režima, koji je na izdisaju, ali još uvijek spreman i na žrtve, u pokušaju da zaustavi procese, vrijeme, budućnost.

Ono je nastavak psihotične trakavice o neprijateljima, kojima su proglašeni i pripadnici Saveza za promjene, jer su se usudili napraviti vlast na nivou BiH bez Dodika. I svi oni nelojalni koji nisu glasali za njega. I svi oni nelojalni koji Dodika kritikuju.

Sijanje mržnje i otvoreno poticanje nasilja jedine su preostale alatke u Dodikovim rukama i on njih neće odbaciti. Nastaviće da insistira na violentnim rješenjima, pogrešno ubijeđen da će time sebi stvoriti kakav takav manevarski prostor za djelovanje i spasavanje. Premda on već odavno nema ni vremena ni prostora, ma kakvim se metodama koristio.

Dodik je sabijen u mišiju rupu, ophrvan bezbrojnim problemima, od kojih ne može nijedan jedini da riješi: Zapad, povlačenja Rusa iz Rafinerije, Igor Radojičić i Osam sekretara SKOJ-a, koji su stvorili Crvenu frakciju unutar SNSD-a i bivšeg istorijskog lidera drže u matnoj poziciji; Alavi koalicioni partneri; Ojačana Opozicija; Besparica, svi oni koje je prevario, ojadio, osiromašio, obijedio, uvrijedio, ponizio, uništio... A takvih je najviše.

Dodik više ne vlada sobom i uzalud su savjeti nekolicine dobronamjernih iz njegovog okruženja da je na putu bez povratka i da bi nešto trebao mijenjati.

Odbacuje ih, jer je svjestan da bi trebao prvo promijeniti Sebe. I što prije Se ukloniti. Što mu ne pada na pamet, jer nikom nije ni na kraj pameti da mu, za odlazak, ponudi Lex specialis, koji će mu garantovati imunitet od istraga. Brojnih.  

Zato će ići na incidente, izazivanje nemira, sukobe, šešeljizaciju Republike Srpske... To je Zadnji plan. Svi ostali su propali.

Već viđeno na ovim prostorima, kao i epilozi takvih pokušaja autokrata. Kojima je zajednička jedna osobina – zaslijepljenost sopstvenom lažnom veličinom, od koje ne vide da im se već desio kraj.

Tako je i u Dodikovom slučaju. Sve je već gotovo, a ovo čemu prisustvujemo su preostali tehnički detalji odlaska.