уторак, 24. март 2015.

Unosni korov: Sokolačka Braća Dalton pokupili milione sa ledine koje je bacila Vlada RS

piše: Slobodan Vasković

U Glasinačkom polju (kod Sokoca), 23.03. ove godine, gorilo je oko 3000 dunuma zemljišta. Polje je namjerno zapaljeno, a vatra se opasno približila nadomak sela Podbukovača, Kula, Brezjak i Majdani. Nakon brojnih poziva stanovništva intervenisali su vatrogasci, ugasili požar i još satima dežurali da ponovo ne izbije.

Požar su podmetnula NN lica (za njima se navodno traga), a interesantna je činjenica da je zemljište, na kojem je zapaljen korov, sve do prije par dana bilo pod kocesijom AD „Klaonica i prerada mesa“ Sokolac, firme koju su prije petnaest godina uzurpirali Braća Dalton - Mirko i Brane Čolović.

Otkud korov na zemljištu kojim su gazdovali Čolovići, ti uzoriti poljoprivrednici, mesari, šumari, ugostitelji, političari...?

Obojica Čolovića su sokolački veterani Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Od 2000. godine, pa sve do dana današnjeg AD „Klaonica i prerada mesa“ Sokolac, nema ni jednog jedinog radnika, niti radi, ali to Vladi RS nije smetalo da toj uništenoj firmi dodijeli 635,75 hektara obradivog zemljišta.

Čolovići to zemljište nisu obrađivali (otud korov na dijelu koji je zapaljen), ali jesu na njemu izvrsno zarađivali.

Sav njihov „ulog“ u „posao“ na 635,7 hektara bio je mastilo potrošeno na potpis Ugovora o koncesiji. To je učinjeno 06.02.2007. godine.

U ime Vlade RS, Ugovor o koncesiji je potpisao tadašnji ministar poljoprivrede Radivoje Bratić koji je firmi, koja u tom trenutku nije radila već sedam godina, dao pod koncesiju 637,5 hektara obradivog zemljišta.

U ime „Klaonice i prerade mesa“ na Ugovoru je ime Momirke Šimšije, ali je ispod njega potpis Mirka Čolovića. Koji je u tom trenutku imao akcija te firme u vrijednosti 2,6 posto (svi dokumenti u mom posjedu).

Vlasnici „Klaonice“ su akcionari, njih 150, ali je Mirko Čolović uzurpirao upravljačka prava, koristeći se brojnim falsifikatima.

Koncesiju je Čolović koristio punih osam godina, sve do 9. marta 2015..

Za to vrijeme nije plaćao koncesionu naknadu i ostao je dužan budžetu 188.000 KM, od čega je 70 posto sredstava trebalo da bude u opštinskom budžetu, a ostatak u republičkom.


Čolović je izvrsno zaradio na toj koncesiji, u koju nije uložio niti marke, jer je u navedenom periodu dobio iz budžeta 300.000 KM raznih podsticaja (ni za šta), plus goriva u vrijednosti od 200.000 KM, te vještačkog đubriva 290 tona. Cijena tone je 1150 KM, što znači da 290 tona iznosi 333.500 maraka.

Čolović je samo na papiru o koncesiji, koji mu je dao Bratić, zaradio cca 830 hiljada KM. A da nije posijao ni jedan jedini krompir.

Kada se na ovih 830 hiljada maraka doda dug Čolovića po osnovu koncesione naknade od 188.000 KM, dođemo do zaključka da je on Republiku Srpsku opljačkao za milion i sto hiljada KM. I to na goloj ledini.

Vlada RS je, nakon višegodišnjih zahtjeva iz Opštine Sokolac, konačno 9. marta 2015. donijela Rješenje o raskidu Ugovora o koncesiji sa  AD „Klaonica i prerada mesa“ i naložila Ministarstvu poljoprivrede da „dostavi dokumentaciju potrebnu za podizanje tužbe za nadoknadu štete“.

Teško da će išta biti od te tužbe, još manje od krivičnog postupka koji bi morao obuhvatiti Radivoja Bratića i Miroslava Milovanovića, bivše ministre poljoprivrede, jer su direktni saučesnici u ovoj prljavoj prevari.

Još teže će se naći piromani sa početka priče, koji su Glasinačko polje zapalili sedam dana nakon objave Rješenja o raskidu ugovora o koncesiji u Službenom glasniku RS! (nastaviće se)