недеља, 15. март 2015.

Prevara decenije: Ugovor o prodaji „Boske“ ništavan

Piše: Slobodan Vasković

Irena Mojović, notar iz Banjaluke, odbila je ovjeriti potpise na Ugovoru o prodaji akcija državnog kapitala u „Boska“ a.d. Banjaluka.

Mojovićeva je u pismu Vladi RS/Ministarstvu trgovine i turizma, upućenom 13.10.2008. godine, istakla da „Konzorcijum nije pravno lice“.

Irena Mojović nije bilo ko u svijetu pravnika/advokata/notara, već je jedna od najistaknutijih i najstručnijih članova te zajednice.  

Ona se pozvala na stručnu literaturu i u svom dopisu pojasnila kako bi se stvari trebale odvijati po pitanju potpisivanja Ugovora.

„Notar je dužan ovjeriti potpise, ali uz ispunjenje zakonskih uslova i to da su ugovorne strane u ovom ugovoru pravna lica za koja su potrebna registarska rješenja i punomoći i to za svaku ugovornu stranu. Ako se ne postupi po ovim napomenama Notara, Ugovor se ne bi mogao ovjeriti, a ako bi bio ovjeren bio bi ništav (čl. 103 Zakona o obligacionim odnosima)“, navela je Mojović u svom dopisu.

Ona je još navela da Ugovor treba da potpišu odgovorna ili ovlaštena lica firmi „Zekstra grupa-Zekstra“ i „Delta real estate“, koje čine Konzorcijum, „pošto Konzorcijum nije pravno lice, to ne može biti ugovorna strana“.

Ugovor o prodaji Boske potpisali su 08.10.2008. godine u ime Vlade RS (prodavca) Predrag Gluhaković, ministar trgovine i Dragan Đurić, u ime Konzorcijuma.

Ugovor nije potpisao NIKO u ime firme „Delta real estate“, tako da je jasno da RK „Boska“ nije prodana, jer Konzorcijum kojeg čine „Zekstra grupa-Zekstra“ i „Delta real estate“, a u čije ime je Đurić potpisao dokument, nije pravno lice.

Interesantno je da Đurić nije potpisao Ugovor ni u ime „Zekstre“.



Na prvoj strani Ugovora navedeno je da „Dragan Đurić kao ovlašteni potpisnik“ predstavlja Kupca-Konzorcijum.

Kao predstavnik „Zekstre“ na prvoj strani ugovora naveden je Darko Đurić, ali on nije potpisao Ugovor u ime te firme.

Navedeno je i da je predstavnik „Delte“ - prokurista društva, ali nije navedeno njegovo ime. Sve je to napisano vrlo vrlo maglovito i zapetljano, tako da je jasno da cilj nije transparentnost, već upravo suprotno. Zato je Ugovor i skrivan sedam godina, dok ga nisam objavio prije nekoliko dana.

Potpuno je nejasno kome je onda „Boska“ uopšte prodana, ako je prodana. I kako su se preko nje odlili milioni, ako nije prodana pravnom licu. Sudeći po pismu Mojovićeve - nije.


Notar Milenko Delić nije pravio nikakve probleme i ovjerio je Ugovor 28.10.2008., naglašavajući da je Dragan Đurić „punomoćnik Konzorcijuma kojeg čine „Zekstra grupa-Zekstra“ i „Delta real estate“, a koji ne postoji kao pravno lice.

Samim tim Ugovor je ništav i RK „Boska“ nije ni prodana.

Sedam godina smo svjedoci farse i zarobljenici laži, dok nam se pred očima izvlače desetine miliona KM. I nestaju u džepovima Đurića i njegovih zaštitnika.

Da napomenem da je Milenko Delić bio šef tužilačkog tima koji je podigao optužnicu protiv Milorada Dodika i izgubio taj predmet na Okružnom sudu u Banjaluci, davnog 25. maja 2006. godine.

Predsjednik sudskog vijeća koje je oslobodilo Dodika bio je Milorad Novković.

Nakon ove presude, Novković postaje predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i to u dva mandata. Delić odlazi u notare i većinu poslova obavlja sa vlastima, kojima suvereno rukovodi Dodik.

Dalje možete i sami...