понедељак, 2. март 2015.

SNSD lažima štiti glas Nade Tešanović za Čovićevu Deklaraciju, koja podrazumijeva nestanak RS

piše: Slobodan Vasković

Dvije najjače srpske političke stranke SNSD i SDS svojim političkim autizmom otvorili su širok manevarski prostor Draganu Čoviću, lideru HDZ-a, da istrajava na zahtjevima  Hrvatskog narodnog sabora o preustroju BiH, koji podrazumijeva nestanak Republike Srpske.

Dok SDS istrajno ćuti, pokušavajući sopstveni kukavičluk nametnuti kao stav, SNSD snage usmjerava na odbranu Nade Tešanović, potpredsjednice te stranke, koja je glasala za Deklaraciju.

Nada Tešanović je u Mostaru 28.02. glasala za Deklaraciju, koja podrazumijeva promjene unutrašnjih granica u BiH, a time i nestanak RS.

Nakon što je Hrvatski medijski servis objavio fotografiju na kojoj se vidi Tešanovićkino veliko “ZA”, SNSD je prvo ćutao 24 časa, a onda preko Režimskih medija krenuo u pranje svoje potpredsjednice.

Tako je Nada Tešanović 02.03. u Banjaluci "shvatila" da u Mostaru nije bilo ni riječi o preustroju BiH, već preustroju Federacije BiH, što je notorna laž.

Vijest Srne
Potpredsjednik SNSD-a Nada Tešanović izjavila je da Republika Srpska ostaje u granicama i uređenju u kakvim jeste i da o njihovoj promjeni nema ni govora.

Tešanovićeva je rekla da je sjednici Hrvatskog narodnog sabora u Mostaru prisustvovala kao delegat Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske i da Hrvati kao konstitutivni narod u BiH imaju pravo da traže što im pripada, ali u okviru uređenja Federacije BiH.

"Šta će se u FBiH dogovoriti između Bošnjaka i Hrvata, to je njihova stvar, jer je očito da Hrvati nisu zadovoljni svojim položajem u tom entitetu", rekla je Tešanovićeva.

Nakon ove njene izjave, ostaje nam jedino da povjerujemo da je Nada Tešanović postala garant Dejtonskog sporazuma i da zajedno sa Čovićem čuva Republiku Srpsku.
Tešanovićeva laže.

U Deklaraciji HNS-a u poglavlju Daytonska Bosna i Hercegovina – neostvarena država, navodi se sledeće:
Država Bosna i Hercegovina, kako je ustrojena u Daytonu, posebice zbog nametnutih revizija ustava, nije zadovoljila težnje hrvatskog naroda, kojima smo dali glas za njezino osamostaljenje. Kako ne uspijeva zadovoljiti niti težnje i potrebe svojih građana za dostojanstven život na razini Europe s početka 21. stoljeća, ovako uređena država gubi svaki smisao:
jer je njezin daytonski ustroj ozakonio nepravdu, nanesenu ratnim osvajanjima i progon stanovništva, što je najveće posljedice ostavilo po položaj Hrvata kao jednog od njezina tri konstitutivna naroda;
jer se zbog neracionalne teritorijalne organizacije i nekoherentnoga državnoga ustroja pokazala kao neracionalna, nefunkcionalna i neupravljiva;

U poglavlju - Novi Ustav, precizirano je šta treba uraditi:
Stoga je nužno pristupiti korjenitoj ustavnoj reformi, uključujući i novu racionalniju teritorijalnu organizaciju zemlje, koja će na jednak način uvažavati njezina tri nacionalna entiteta dosljednom operacionalizacijom načela iz preambula daytonskoga ustava o konstitutivnosti naroda…

SNSD potcjenjuje inteligenciju građana Republike Srpske, što im je manir već deset godina. Iz Deklaracije je jasno da je riječ o promjeni DEJTONA, kojim je utvrđena dvoentiteska struktura BiH, a ne promjeni VAŠINGTONSKOG sporazuma, kojim je ustanovljena Federacija BiH.

SNSD je, kroz Tešanovićkine riječi, jasno demonstrirao da se u Mostaru zalaže za ukidanje RS, a u Banjaluci laže građane o tome.  

Deklaraciju je podržao i Tomislav Karamarko, lider HDZ-a Hrvatske, koji se nije libio reći da Republika Srpska nije nedodirljiva.

Agencije
Na pitanje da li federalizacija koju je HNS spomenuo u svojoj Deklaraciji podrazumijeva po njegovom mišljenju i federalizaciju koja uključuje i teritoriju Republike Srpske, a ne samo Federacije BiH, Karamarko je odgovorio:
"Mislim da u BiH nema nedodirljivih. Ono što u Bosni i Hercegovini jedino treba biti nedodirljivo jeste ravnopravnost i sloboda svih građana. I, ono što je najvažnije, kvaliteta života! To je jako bitno. Ali, da bi se to desilo prvo moramo riješiti stvari koje su trebale biti davno riješene u našoj kako je ja zovem drugoj domovini Bosni i Hercegovini, ravnopravnost hrvatskog naroda po načelima koja sam naveo."

I hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je poručila da podržava svaki prijedlog legitimno izabranih predstavnika Hrvata u BiH, navodeći da je Hrvatska spremna da podrži i održavanje nove međunarodne konferencije o BiH.

Ni na ove izjave hrvatskih zvaničnika nije bilo nikakve reakcije iz SNSD-a i SDS-a. Tako je Čovićeva Deklaracija pokazala odavno utvrđenu dogmu da je SNSD spreman lažima braniti svoje potpune političke promašaje i to do poslednjeg pedlja Republike Srpske, a da SDS ćuti o tome, mirno gledajući kako se postojanje entiteta, u koji se zaklinju, dovodi u pitanje.