субота, 7. март 2015.

Razbacivanje novca: Pet hiljada maraka za kvadrat prostora u staroj zgradi


piše: Slobodan Vasković

Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove RS kupila je 400 metara kvadratnih poslovnog prostora za dva miliona maraka.

RUGIP je taj prostor kupio za potrebe Područne jedinice Banjaluka.

Transakcija je obavljena prije nekoliko dana, a riječ je o nezakonitom poslu, jer nije sproveden nikakav tender.

Miloš Komljenović, direktor RUGIP-a, kupio je ovaj prostor od Zorana Kalinića, vlasnika Nezavisnog Univerziteta Banjaluka.

Ustvari, RUGIP je kupio dio zgrade u kojoj je NUBL u krugu „Incela“.


Zgrada nije nova niti je ekskluzivna, što bi se moglo zaključiti po cijeni od cca 5.000 (pet hiljada) maraka po m2. Riječ je o starom objektu, u kojem poslovni prostor ne vrijedi više od 1.500 (hiljadu i po) maraka po kvadratu.

Prostor je plaćen namjenskim sredstvima, što je nezakonito, jer se taj novac može trošiti isključivo za poslove održavanja premjera i katastra.

Sa ovog računa skinuto je tačno 2.026.000 KM i plaćeno Kaliniću, a radnicima je strogo naređeno da informacija o ovom poslu ne smije procuriti.

Zoran Kalinić je čovjek od velikog povjerenja Nebojše Radmanovića i cijela transakcija može se posmatrati kao „ukivanje“ ove SNSD-ove linije pred unutarstranačke izbore. I to državnim novcem.

Biće interesantno vidjeti kako će MUP RS reagovati na ovu transakciju, nakon „reforme“ koju je sproveo novi ministar Dragan Lukač.

Pozicija direktora RUGIP-a, u podjeli plijena između SNSD-a, DNS-a i SP-a, pripala je stranci Marka Pavića.

DNS ima namjeru da za direktora postavi Srđana Radulja, još uvijek aktuelnog zamjenika Ministra pravde BiH.

Srđan Radulj je sin Slobodana Radulja, republičkog pravobranioca, koji je potpuno upregnut u brojne nezakonite radnje sa zemljištem.

Svaka ozbiljnija istraga o građevinskoj mafiji na površinu bi iznijela Radulja starijeg.