среда, 25. март 2015.

GLAVNI MLJEKAR RS: Vladimir Usorac nema legitimitet ali ima veze u stranci!

piše: zurnal.info

Vladimir Usorac je predsjednik Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske, koje je osnovano početkom 2013. godine. Mada Udruženje postoji već dvije godine ono nikada nije registrovano u banjalučkom Osnovnom sudu, zbog čega nema legitimitet da zastupa interese mljekara u Republici Srpskoj.
Ta činjenica otvara mnoga pitanja, poput onog - kako je moguće da Vladimir Usorac zastupa interes mljekara u Republici Srpskoj i da u njihovo ime razgovara sa ministrima poljoprivrede, predsjednicima Vlade i predsjednikom RS!? Ili, kako je moguće da ovo Udruženje koristi podsticaje Ministarstva poljoprivrede, a nije registrovano u sudu!?

PRIJEK ALI BLIZAK
Usorac je poznat i kao čovjek prijeke naravi, sklon verbalnim ispadima, ali i kao osoba bliska vlastima. Zato ne čudi što je upravo Usorcu iz „Fonda Partner“ Ministarstva poljoprivrede RS odobreno 800.000 KM. To je najveći iznos odobrenog kredita iz Fonda, s obzirom na to da je preostalih 77 poljoprivrednika dobilo u prosjeku od 10.000 do 100.000 KM. Usorac je taj novac uložio u najsavremeniju farmu krava muzara u BiH.
Uprkos tome, Usorac nije dobio od Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU (FVO) iz Dablina zeleno svjetlo za izvoz mlijeka sa svoje farme u zemlje EU, zbog čega je krajem prošle godine organizovao proteste mljekara koji su blokirali granične prelaze.
Bio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS još od 1997. godine. Početkom januara 2013. godine svih devet granskih udruženja poljoprivrednika, koji su bili unutar tog udruženja, podnijeli su zahtjev tadašnjem predsjedniku Skupštine Udruženja poljoprivrednika RS Miši Maljčiću da sazove sjednicu na kojoj se trebalo raspravljati o Usorčevom statusu.

DEVET HILJADA NEPOSTOJEĆIH MLJEKARA
Međutim, Usorac je dva dana prije sjednice Skupštine, koja je održana krajem januara 2013. godine u Doboju, u prostorijama “Farmlanda” u Novoj Topoli, organizovao sastanak sa mljekarima na kojem je ukinuo Udruženje uzgajivača mlijeka, smijenivši tadašnjeg predsjednika Miloša Radojčića iz Kozarske Dubice, i formirao sadašnje Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.
Skupština Udruženja poljoprivrednika RS održana je u Doboju, ali ih je Usorac preduhitrio, sazvao je sebi lojalne mljekare i obezbjedio sebi novu funkciju. Iako su ga ostala udruženja na Skupštini u Doboju smijenila, Usorac je i dalje ostao ključni igrač vlasti među poljoprivrednicima u RS.
Udruženje poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske trenutno ima oko hiljadu članova, mada Usorac tvrdi da ih je 10.000, kako bi sebi obezbijedio što veći uticaj. Svi oni plaćaju mjesečnu članarinu od pet maraka, što je solidan budžet Udruženja. Do prije par godina se mljekarima u RS, na platnim listića za otkup mlijeka, bez njihovog znanja odbijala članarina za rad novoosnovanog Usorčevog Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mljekara Republike Srpske.
Na kraju, pitanje je šta rade ostali mljekari u RS, oni koji nisu među hiljadu članova Usorčevog udruženja? Za sada, oni ćute i gledaju kako Usorac u njihovo ime sa Vladom pregovara o podsticajima, budžetu Ministarstva poljoprivrede, Ekonomskoj politici… I sve to čini iako njegovo Udruženje nema legitimitet, jer nije registrovano u sudu.