уторак, 17. март 2015.

Poslednja večera

piše: Slobodan Vasković

Da li je Igor Radojičić politički kamikaza, koji se, nakon odlične pripreme za napad na političkog suparnika, iznenada predomisli i zabije svom snagom u samog sebe i raznese se u paramparčad, pitanje je koje se postavlja nakon Iznenadne Večere, održane 16. marta, kojoj su prisustvovali Milorad Dodik, Igor Radojičić, Željka Cvijanović, Nikola Špirić i Nebojša Radmanović?!

Prije odgovora nekoliko činjenica:
-      Radojičić već mjesecima ne komunicira sa Dodikom i ne dolazi na stranačke organe. Uz to, u par navrata otvoreno je javno (tvitovi) istupio protiv Dodikove aktuelne politike.
-      14. mart: Radojičić nije prisustvovao sjednicama IO i GO SNSD
-      14. mart: “Otiđite kod njega kući pa ga pitajte; Što je to važno, jedan član Glavnog odbora nije bio danas na sjednici. Mi nemamo nekih teških pitanja, ali on ima određena neslaganja sa nekim postupcima vezanim za formiranje vlasti na nivou BiH i tom pogledu ima svoj stav, ništa drugo”, rekao je Dodik.
-      14. mart: Radojičićev tvit nakon zasjedanja stranačkih organa: “SNSD treba ispraviti greške, ponuditi nove i realne politike, a, naročito, promijeniti ‘kadrove’. Bez toga - ostaće samo fasada”.
-      15. mart: Dodik na Radojičića “pušta” Cvijanovićevu, kako bi mu umanjio značaj. Ona je, na pitanje Srne da prokomentariše stav potpredsjednika SNSD-a Igora Radojičića da su ovoj stranci potrebni novi kadrovi, rekla da u toj konstataciji ne vidi ništa spektakularno, jer se takva smjena političkih generacija već dešava, ali se nikad i nigdje ne dešava tako da svi stari odjednom odu, a svi novi odjednom dođu.
-      14. i 15. mart: Rajko Vasić uticajni član SNSD-a, podržao je Radojičićev stav iznijet na tviteru, a nakon istupa Cvijanovićeve, premijerku javno ismijao, takođe na tviteru.  
-      16. mart: Desila se Iznenadna večera, koju je ovjekovječio “Press”.
Večeri je prethodio sastanak Kvinteta, nakon kojeg nije bilo izjava za javnost.

-      17. mart: Na Radojičićevom Tviter profile i dalje stoji: “SNSD treba ispraviti greške, ponuditi nove i realne politike, a, naročito, promijeniti ‘kadrove’. Bez toga - ostaće samo fasada”.

 
Fotografija bi trebalo da sugeriše da je u vrhu SNSD-a sve u najboljem redu i da nema nikakvih nesuglasica. Ali, slika nije dovoljna i ovo nije slučaj kada kaže “više od hiljade riječi”. Dapače.

Da je sve u redu, zašto to ne bi i izjavama potvrdili. I Radojičićevim prisustvom bitnim sastancima na kojima je SNSD odlučio da ide u još dublju samoizolaciju?

Nije valjda da je Radojičić 14. marta izrazio javno neslaganje sa politikama i kadrovima, a već 16. marta pred objektivima polizao ono što je ispljunuo?!

Da li je nekom palo na pamet da je Radojičić pred vrhom stranke saopštio Dodiku da bi bilo dobro da se povuče? Ili neku sličnu varijantu.

Nakon čega su izašli na Poslednju večeru!

Jer to jeste bila Poslednja večera, ili za Dodika ili za Radojičića. Šta god da joj je prethodilo, nije bilo pomirenje. Ono, nakon svega što se desilo između Dodika i Radojičića, nije moguće.

Moguće je da je Radojičić kamikaza, ali je to malo, vrlo vrlo malo, vjerovatno.

Mnogo je realnije da se on vidi u SNSD-u, ali bez Dodika sa alatima za upravljanje. Odnosno, sa Dodikom kao počasnim predsjednikom koji u stranci nema nikakva ovlaštenja.

Jedan od njih dvojice će do kraja juna iz SNSD-a izaći na štitu. Sa Vasićevom analizom kao Kopljem u političkom srcu.

Taj dokument je raskrsnica na kojoj su se zauvijek razišli Dodik i Radojičić.

I Dodik i Vasić.

I Dodik i SNSD, onaj njegov dio koji ne pripada “ličnostima feudalno-menadžerskih profila”.

Fotografija koju je objavio “Press” je, izvan svake razumne sumnje, autentična, ali nije odraz stvarnosti/realnosti/istine, već njeno fotošopiranje. Vrlo neuspješno.