недеља, 22. март 2015.

Republici Srpskoj potrebno 1,6 milijardi; Para niotkuda, Obveznice i u aprilu

piše: Slobodan Vasković

Finansijska agonija trese Republiku Srpsku.

Budžetu je u ovom trenutku potrebno 400 miliona KM do kraja godine, a privredu niko i ne pominje.                                                    

Privredi je potrebna najmanje milijarda maraka za obrtna sredstva i subvencije da bi održali ovogodišnjui proizvodnju na nivou lanjske.

Fondovi su takođe u teškoj dubiozi: Fond zdravstva će do kraja godine trebati najmanje 70 miliona KM, a Fond PIO 100 miliona.
Sveukupno, RS hitno treba milijardu i šesto miliona KM. Kompletan jedan budžet.

Milorad Dodik je još lani bio svjestan ove dubioze, kada je i zatražio od Rusije kredit od 700 miliona evra (cca 1,4 milijardi KM), kako bi se finansijska rupetina začepila.

Međutim, od ruskih para nije bilo ništa. Ni od kineskih para nema ništa, a ni od MMF-a ne stiže pomoć.

Vlast se snalazi kako zna i umije. Improvizuju i još dublje tonu.

Ministar finansija Zoran Tegeltija širi unutar Režima lažni optimizam tvrdnjama da će tokom aprila uspjeti da obezbijedi kredit od 200 miliona KM, koji bi bio direktna podrška budžetu RS. Kreditor bi navodno bio jedan prekookenaski fond.

Upućeni tvrde da su Tegeltijina obećanja na predugom štapu.

Oni ističu da je u Vladi prava pometnja, jer se približava april, a nedostajaće najmanje 30 miliona za isplatu plata i ostalih obaveza.

„Vlada RS će početkom aprila emitovati ili komercijalne zapise u visini od 30 miliona KM (kamata 2,5-3%; rok otplate januar 2016.) ili obveznica u vrijednosti od 60 miliona KM (kamata 4,5%, na četiri godine)“, tvrde moji izvori iz Vlade RS. Dodaju da je kašnjenje plata sasvim izvjesno.
 
Prema njihovim riječima, Vladi RS do kraja godine treba najmanje 400 miliona KM kreditnih sredstava da uspije obezbijediti stabilnost budžeta.  

Republika Srpska je 09.03. ove godine već emitovala obveznice u vrijednosti od 60 miliona konvertibilnih maraka.

“Iznos od 60 miliona nije veliki i on ničim ne ugrožava ono što je definisano budžetom RS-a za 2015. godinu, gdje je predviđeno da će naše ukupno zaduženje – kratkoročno i dugoročno iznositi oko 280 miliona KM”, rekao je tada Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Biće interesantno kako će obrazložiti novo zaduženje.

Problem u funkcinisanju RS jeste nepokrivenost budžeta, odnosno razlika između projektovanog budžeta, koji je nešto veći od 2 milijarde KM i mogućih domaćih prihoda, koji su projektovani na 1,5 milijardu KM.

Kako je već podignuto nešto sitnijih kredita, plus martovsko emitovanje obveznica, razlika od 500 miliona se smanjila i iznosi oko 400 miliona KM. I mora se pokriti iz kredita.

Tegeltija unutar zidina Režima tvrdi da će “namaći” 200 miliona “od povećanog priliva PDV-a, dobiti Centralne banke BiH i Elektroprenosa”, dok bi sa još 200 miliona kredita, kako smatra, gotovo uspio začepiti crnu budžestku rupu. Privredu i njoj potrebnu milijardu ni ne pominje.

Finansijski stručnjaci tvrde da je njegov plan potpuno nerealan.
“Neće biti povećanja priliva od PDV-a; iz Elektroprenosa ove godine nema para, jer i njima nedostaje, a od Centralne banke mogu dobiti najviše dvadesetak miliona”, tvrde finansijski stručnjaci.

Agonija se nastavlja, vlast živi dan za dan.