понедељак, 16. март 2015.

Sudija Novković omogućio Radišiću bijeg zbog Desnog Testisa i Picinog parka

piše: Slobodan Vasković

Milorad Novković, predsjednik Okružnog suda Banjaluka, najveći je krivac što je Mile Radišić pobjegao iz Republike Srpske i što se ne nalazi na izdržavanju zatvorske kazne.

Novković je u dva navrata, u samo četiri mjeseca, poništavao odluke Osnovnog suda Banjaluka o upućivanju Radišića na izdržavanje kazne od tri godine zatvora.

Milenko Milekić, v.d. predsjednika banjalučkog Osnovnog suda, je 6. novembra 2014. godine donio Rješenje kojim je kao neosnovanu odbio molbu Mileta Radišića za odlaganje izdržavanja zatvorske kazne.

Radišić je u molbi naveo da ima zdravstvenih problema, te da je „pregledom konstatovan otok desnog testisa, febricirano“. Još je naveo da ima hronični gastritis.

Uz ova, kako je u žalbi rekao, akutna oboljenja, Radišićev advokat Dragan Stupar je naveo da je „osuđeni vlasnik i zakonski zastupnik Privrednog društva 'Grand trade’ Banjaluka, koji je trenutno investitor u značajnom stambenom objektu-poslovnom prostoru koji se gradi na lokaciji kod Medicinske elektronike u Banjaluci, a koji je od vitalne važnosti za RS i grad Banjaluku“.

„Grand trade“ gradi objekat u Picinom parku u Banjaluci.


Predsjednik Suda Milekić je u svom Rješenju konstatovao da Radišić desni testis i gastritis može liječiti i u zatvorskoj bolnici, a na „Grand trade“ se nije ni osvrtao.
  
Nakon ovoga, Radišićev advokat uputio je žalbu Okružnom sudu, čiji je predsjednik Milorad Novković 1. decembra 2014. godine ukinuo Rješenje Osnovnog suda i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Novković se složio da Radišić može desni testis („tvrd i bolan u cijelosti“) i akutni gastritis liječiti u zatvorskoj bolnici, ali je istakao činjenicu da Osnovni sud uopšte nije cijenio dokaze oko potrebe da Radišić i dalje vodi „Grand trade“ i gradi objekat, koji ni po čemu nije od vitalnog interesa za RS i Grad Banjaluku.

Milenko Milekić, predsjednik Osnovnog suda, ponovo je 8.
decembra 2014. godine odbio Radišićevu molbu za odlaganje izvršenja kazne kao neosnovanu, navodeći da je Radišić već iskoristio odlaganje izvršenja kazne zatvora u trajanju od tri mjeseca, koliko je zakonski dozvoljeno po osnovu čl. 69 stav 1. g) ZIKS - a RS.

„Od dana prijema uputnog akta (18.08.2014.) do dana donošenja novog Rješenja, nakon žalbe osuđenog i vraćanja predmeta na ponovno odlučivanje (8.12.2014.) protekao je rok od nepuna četiri mjeseca, tako da je osuđeni zbog procedure već dobio, odnosno iskoristio odlaganje izvršenja kazne zatvora u trajanju od tri mjeseca, koliko je zakonski dozvoljeno po osnovu čl. 69 stav 1. g) ZIKS - a RS, te je odlučio kao u izreci ovog Rješenja“, navodi se u rješenju sudije Milekića.

Ponovo je uslijedila žalba Okružnom sudu, čiji je predsjednik Novković istu djelimično uvažio i preinačio
odluku Osnovnog suda na način da je dao još mjesec dana slobode osuđenom Radišiću.

„Osuđenom Radišić Mili izvršenje naprijed navedene kazne zatvora odlaže se na jedan mjesec, računajući od prijema ovog Rješenja“, navodi se u Novkovićevom Rješenju od 5. februara 2015. godine.

On je u obrazloženju naveo da je utvrdio da je Radišić osnivač „Grand tade“, čiji je ukupni kapital 20. 520 KM, od čega u novcu 5.000 KM i u stvarima 15.152 KM, „a lice ovlašćeno za zastupanje je Radišić Romeo sa ovlašćenjima da zastupa preduzeće u unutrašnjem i spoljno-trgovinskom prometu bez ograničenja“.

„Dakle, nesporno je da je osuđeni jedini osnovač preduzeća, koje je Društvo sa ograničenom odgovornošću“, navodi se u Rješenju.

Novković je čak utonuo i u izvještaje Nadzornog organa o presjeku stanja na gradilištu u „Picinom parku“ i to na dan 20. avgusta 2014. godine.

„S obzirom na stepen završenosti radova, a imajući u vidu da osuđeni kao osnivač može svoja prava prenijeti na drugo lice i izvršiti promjenu u Sudskom registru..., razuman je rok da se osuđenom odloži izvršenje kazne na period od mjesec dana, a što je u interesu kako osuđenog, tako i većeg broja zaposlenih, na koje se osuđeni poziva u molbi za odlaganje“, naveo je Novković u rješenju.

Zaista je zapanjujuće da se Milorad Novković, (uvaženi lični sudija Milorada Dodika), nije upitao zašto Radišić nije već izvršio promjenu u Sudskom registru i kako firma koja vrijedi svega 20 hiljada maraka uopšte radi posao vrijedan 80 miliona maraka i koji su to zaposleni radnici, jer ih on ne navodi u svom rješenju.

Bilo kako bilo, postupak sudije Novkovića je sraman. On je protiv pravosuđa, a u korist robijaša i interesne grupacije koja stoji iza Radišića i koja je počinila teška kriminalna djela.

Milorad Novković je godinama štitio tu grupaciju kao predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) i Okružnog suda Banjaluka, a čini to i dalje, jer je njen uvaženi član.