недеља, 1. март 2015.

SNSD-ova Nada Tešanović glasala za Čovićevu Deklaraciju, kojom se traži ukidanje RS

 
piše: Slobodan Vasković

Foto HMS: Nada Tešanović- ZA Deklaraciju HNS BiH
Nada Tešanović, potpredsjednica SNSD-a i delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, glasala je za Deklaraciju koju je Hrvatski narodni sabor usvojio juče u Mostaru.

Na ovaj način, Tešanovićeva je glasala za unutrašnju reorganizaciju Bosne i Hercegovine, samim tim i za ukidanje Republike Srpske.

HNS je zatražio federalizaciju BiH, a ne federalizaciju Federacije BiH, što znači da su granice RS ovom Deklaracijom dovedene u pitanje.

Takođe, Deklaracijom je zatražena promjena odlučivanja i u Vladi RS i u Vijeću naroda RS, tako da je Tešanovićeva, članica vladajućeg SNSD-a, glasala za potpunu izmjenu funkcionisanja institucija RS.

Hrvatski medijski servis (HMS) objavio je vijest i fotografiju, koja potvrđuje da je Nada Tešanović prisustvovala zasjedanju HNS-a, podržala Deklaraciju i izbor Dragana Čovića za predsjednika HNS-a.

Vijest HMS-a:


Među 428 Hrvata, vijećnika u općinskim vijećima, zastupnika u skupštinama županija i entiteta, te Parlamenta BiH, koji su sudjelovali u radu šestog, konstituirajućeg saziva Hrvatskog Narodnog Sabora BiH, bila je predsjedavajuća Kluba Hrvata u Narodnoj skupštini Republike Srpske, zastupnica SNSD-a Nada Tešanović.
Ona je,  kako saznaje Hrvatski Medijski Servis, u svoje ime, glasovala, što i ova fotografija potvrđuje i za novo Predsjedništvo HNS BiH i za Deklaraciju Hrvatskog Narodnog Sabora, koja zagovara ustavno i administartivno-teritorijalno preuređenje BiH, “simetrično federativno uređenje države u odnosu na tri konstitutivna naroda”.
Inače, Hrvatski Narodni Sabor BiH okupio je na jučerašnjem zasjedanju izabrane vijećnike i zastupnike iz svih hrvatskih političkih stranaka, njih dvanaest. Osim, Nade Tešanović, ranije je iz vodstva HNS BiH potvrđeno da je među prijavljenima za sudjelovanje u radu Sabora bilo i zastupanika SDP-a BiH, koji su, pretpostavlja se, u radu Sabora, također,  sudjelovali u svoje ime. /HMS/