понедељак, 2. март 2015.

Radojičićevo pismo Željki Cvijanović: Prestanite biti neobaviješteni i promijenite odmah odluke Vlade RS koje se tiču kadrova iz Banjaluke

piše: Slobodan Vasković

Igor Radojičić, predsjednik banjalučkog Gradskog odbora SNSD, uputio je 20.02.2015. godine pismo (broj 33-01-33/15) premijerki Željki Cvijanović, potpredsjednicima Vlade RS Srebrenki Golić i Antonu Kasipoviću, miinistrima Draganu Lukaču i Jasminu Komiću (svi članovi Gradskog odbora) i kancelariji Glavnog odbora SNSD, u kojem ukazuje da se na najkvalitetnija mjesta u institucijama postavljaju vrlo često osobe koje nisu članovi te stranke. I da se uopšte ne zna ko ih imenuje.

Iz pisma je vidljivo da Radojičića i Gradski odbor Banjaluka zaobilaze u širokom luku po pitanju postavljanja kadrova, što je jasan znak da vrh stranke želi na taj način oslabiti predsjednika najbrojnije stranačke organizacije.

Radojičić te postupke smatra neprihvatljivim i zahtijeva da se te odluke odmah promijene.

Poštovani,
Kao najviše funkcionere Vlade RS i SNSD, ali i kao članove i funkcionere SNSD iz Banjaluke u Vladi RS, želim vas upozoriti na neprihvatljive pojave u vođenju kadrovske politike na početku mandata nove Vlade RS i pozvati da se hitno isprave počinjene i ne naprave nove greške“, oštro je upozorio Radojičić.

On je Cvijanovićevu i ostale članove Vlade RS podsjetio na zaključke Gradskog odbora sa sjednice 31.01.2015. godine, kojima je naglašena  neophodnost ostvarivanja „tijesne saradnje i koordinacije predstavnika SNSD u republičkim i gradskim vlastima prilikom definisanja planova i realizacije aktivnosti u Gradu“ i na „neophodnost koordinacije u vođenju kadrovske politike SNSD u Banjaluci, kao i imenovanju kadrova iz Banjaluke“. Podsjetio je i na slične Zaključke Izvršnog odbora Gradskog odbora SNSD Banjaluka od 09.12.2014. godine, koji se odnose na vođenje kadrovske politike u Gradu i Vladi.

U nastavku pisma, Radojičić ukazuje na pojavu da potpuno, kako navodi, nepoznata lica odlučuju o kadrovima i postavljenjima.

„Smatram neophodnim upozoriti vas na prethodno, jer je već počelo imenovanje kadrova za pojedine dužnosti na republičkom nivou, pri čemu se registruju pojave koje su potpuno neprihvatljive:
-      da kadrove sa mjestom stanovanja, rada i glasanja iz Banjaluke predlažu druga nepoznata lica,
-      da se iz kvote SNSD imenuju lica iz Banjaluke koja nemaju nikakvu vezu sa Gradskom organizacijom SNSD u Banjaluci,
-      da se pri imenovanju i smjenjivanju lica iz Banjaluke ni na koji način ne kontaktira Gradski odbor SNSD Banjaluka“, tvrdi Radojičić.

Neposredan povod njegovom obraćanju su imenovanja u „Šumama Srpske“ i Fondu zdravstvenog osiguranja, gdje je Vlada RS potpuno izignorisala Gradski odbor Banjaluka.

„Vlada RS je imenovala za v.d. člana Nadzornog odbora (iz SNSD kvote) Javnog preduzeća Šume Srpske gospođu Mariju Škobo (Službeni glasnik RS br 7/15) sa mjestom boravka, rada i glasanja u Banjaluci, koja nije ni član SNSD, a čiji je suprug bio narodni poslanik SDS! Izvršen je uvid u bazi članstva i ista se ne vodi u bazi članstva. Pored više od registrovanih 18.000 članova iz Banjaluke, među kojima je i mnogo vrlo kvalifikovanih za ovu poziciju, na jednu od vrlo atraktivnih pozicija imenuje se posve neadekvatna osoba iz Banjaluke i iritira iskreno članstvo.
Ovo je potpuno neprihvatljivo i smatram neophodnim da vas sve i Izvršni odbor Gradskog odbora SNSD pismenim putem upozorim“, naglasio je predsjednik Gradskog odbora.

On dalje navodi da su svi njegovi pokušaji da utvrdi ko je predložio Mariju Škobo završili nespješno, jer su u lancu odlučivanja svi prebacivali pitanje i odgovornost na druge.

„U pomenutom preduzeću situacija je zabrinjavajuća kada je riječ o popuni rukovodstva kadrovima SNSD iz Banjaluke. Barem sedam lica je sa mjestom življenja u Banjaluci (dva člana NO, barem dva člana uprave, jedan član odbora za reviziju, dva direktora - ŠG i IRC). Od njih sedam troje nisu uopšte članovi SNSD, a imenovani su iz kvote SNSD i to sa mjestom boravka u Banjaluci! Od ostalih četvero, dvoje je poznato i aktivno, a  dvoje su samo pasivni članovi, što znači da stranački nisu uopšte ili su vrlo malo angažovani. Smatram ovakvu situaciju neodrživom, bar što se gradske organizacije tiče i tražim da se ODMAH promijeni odluka o imenovanju novog v.d. člana NO i u najkraćem roku pristupi i promjeni ostalih“, ultimativan je Radojičić.

Ovaj dio njegovog pisma svjedoči da su institucije RS stavljene u funkciju ličnih interesa i da čak ni SNSD, kao najjača stranka u RS, nema nikakav uticaj na postavljenja.

Što se tiče kadriranja u Šumama Srpske, tu je glavni bos narodni poslanik SNSD iz Šipova Milan Kovač. Marija Škobo je njegova zemljakinja i supruga Branislava Škobe, nekadašnjeg poslanika SDS-a.

Radojičić navodi i da je Vlada RS razriješila i imenovala nove v.d. članove Upravnog odbora Fonda zdravstvenog osiguranja (Službeni glasnik RS broj 8/15).
„Svi članovi iz reda osiguranika su ponovo imenovani, iako ima neaktivnih iz Banjaluke. Iz reda zdravstvenih radnika jedina je razriješena dr Zorica Novaković, član Gradskog odbora Banjaluka. Da budem potpuno precizan: jedini stranački aktivista i član nekog organa SNSD iz Banjaluke je razriješen, a ostalima je produžen mandat.  Svi moji pokušaji da ovdje utvrdim ko je predlagač i zašto je jedini smijenjeni član iz Banjaluke, i to član Gradskog odbora i uspješan ljekar, završili su neuspješno, prebacivanjem odgovornosti i upućivanjem na druge adrese. Naravno, ni ovdje niko nije konsultovao Gradski odbor i 'niko ništa ne zna'“, kaže Radojičić u pismu koje je u mom posjedu.


Radojičić nije „utvrdio ko je predlagač“. A predlagač je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja, koji je zajedno sa Cvijanovićevom odlučio o članovima UO. Interesantno je da bi Bogdanić trebalo da bude smijenjen do kraja marta, a na njegovo mjesto da bude imenovan Mirko Stanetić, aktuleni direktor UBKC Banjaluka. Pitanje je i da li o ovoj kombinatorici Radojičić išta zna.

Nema dileme da Radojičića ignorišu i da se njegova pozicija u stranci uopšte ne uvažava. I ne čudi, jer je u sukobu sa Miloradom Dodikom, a Željka Cvijanović ga smatra svojim najvećim neprijateljem.

Radojičić, uprkos tome, zahtijeva od premijerke i ostalih ministara da odmah ponište odluke Vlade RS na koje je ukazao i postupe po njegovim instrukcijama.  

„Vas kao članove Gradskog odbora SNSD Banjaluka i najviše funkcionere u Vladi RS pozivam:
-      da zatražite da se odmah promijene odluke Vlade RS,
-      da kadrovskoj komisiji Gradskog odbora dostavite pregled raspoloživih pozicija u kvoti SNSD na republičkom nivou na koji Gradski odbor može predložiti svoje kadrove,
-      da ne dozvolite imenovanja u Vladi RS lica iz Banjaluke, iz kvote SNSD, koji nemaju nikakvu vezu sa Gradskom organizacijom i nemaju saglasnost Kadrovske komisije,
-      da posvetite pažnju da Gradska organizacija SNSD Banjaluka ima adekvatnu zastupljenost na svim pozicijama, kao najveća organizacija sa preko 18.000 članova i preko 35.000 glasova na prošlim izborima.

Pošto na republičkom nivou tek predstoje nova imenovanja, smatram neophodnim odmah upozoriti na neprihvatljivo i pozvati vas da ne izazivate opravdano nezadovoljstvo u članstvu Gradske organizacije i kršite zaključke Gradskog odbora SNSD Banjaluka“, zaključio je u vrlo oštrom tonu svoje pismo Radojičić.     

Nikakvog odgovora iz Vlade RS na njegovom pismo nije bilo. Jedino je reagovao Milorad Dodik koji je najbližem opkruženju saopštio da će Radojičića isključiti iz SNSD „jer nanosi veliku štetu“!