уторак, 31. март 2015.

Inspektori UIO otpočeli i četvrtu kontrolu istog vremenskog perioda poslovanja “Marinković commerce”

piše: Slobodan Vasković

Inspektori UIO 31. marta ponovo su ušli u “Marinković commerce” doo Banjaluka kako bi po četvrti put kontrolisali poslovanje te firme za poreski period 01.02.2010. -31.07.2011. godine.

Ovu superkontrolu uradiće inspektori iz Regionalnog centra Tuzla.

Nesvakidašnji postupak UIO posledica je ranijih sumnjivih kontrola ove firme, čiji je vlasnik tajkun Goran Marinković. Njega štiti Nikola Špirić (vidi vezani tekst).

Dejan Radić, šef Grupe za kontrolu velikih poreskih obveznika u UIO, izdao je nalog za četvrtu kontrolu obračuna i uplate PDV-a kod “Marinković commerce”.

Radić je tražio potpuno nezavisnu kontrolu, što podrazumijeva da je ne mogu vršiti inspektori iz Regionalnog centra Banjaluka. Upravo zato su dovedeni inspektori iz Tuzle.

Radić je to učinio nakon što je Pravna služba Uprave za indirektno oporezivanje poništila Rješenje inspektora Milivoja Bibića, koji je u kontroli “Marinković commerce” utvrdio toj firmi poresku obavezu po osnovu PDV-a u iznosu od 854.709 KM.

Prije njega istu firmu i isti obračunski period kontrolisali su u dva navrata inspektori Momir Todorović i Ivan Petonjić, koji su utvrdili obavezu od 1.117.051 KM.

Sva tri nalaza su poništena: prva dva (Todorovićev i Petonjićev) je poništio Radićev prethodnik, a Bibićev je anulirala Pravna služba. Radić nije poništio nijedan.

Za nadati se da će ova kontrola konačno dati odgovor koliko su Marinkovići dužni državi?!

Važno je znati da nikada nije pokrenut postupak prinudne naplate, iako je propisano da žalba ne odlaže izvršenje rješenja.

Niko od onih koji su vršili kontrolu nije izvršio popis zaliha, a kad bi se izvršio popis bio bi utvrđen veliki manjak i utaja obaveze po  osnovu neprijavljenog i neplaćenog PDV-a.

vezani tekst: Dosje: Špirić omogućio Goranu Marinkoviću milionsku utaju poreza
http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2015/03/dosje-spiric-omogucio-goranu.html