субота, 28. март 2015.

IPSOS: I BiH i Republika Srpska idu u pogrešnom smjeru

piše: Slobodan Vasković

Prema mišljenju građana i Bosna i Hercegovina i Republika Srpska idu u pogrešnom smjeru. Pokazali su to rezultati istraživanja koje je agencija IPSOS sprovela u poslednjoj sedmici februara i prvoj sedmici marta, na uzorku od 709 ispitanika u RS.

Prema ovom istraživanju, 86 posto ispitanika izjasnilo se da BiH ide u pogrešnom smjeru, dok samo njih 7 posto smatra da ova država ide u pravom smjeru.
Da Republika Srpska ide u pogrešnom smjeru smatra 76 posto anketiranih, dok je njih 13 posto ocijenilo da RS ide u pravom smjeru.

Rezultati istraživanja potvrdili su da su osnovni problem građana nezaposlenost (82 posto), korupcija (42 posto), kriminal (25 posto), te male plate (14 posto).

Zanimljivo je da su žene ispitanici više okrenute problemima ekonomije za 10 posto u odnosu na muškarce, koji prednost daju problemu korupcije.

Istraživanje je pokazalo da je očekivanje građana, u 70 posto slučajeva, usmjereno je ka poboljšanju ekonomije.

Kada je riječ o problem korupcije, 46 posto građana želi da se oduzme nelegalno stečena imovina, njih 17 posto želi jačanje sudstva i tužilaštva, a 17 posto ispitanika reviziju privatizacije

U procesu borbe protiv korupcije 34 posto građana smatra da je ključno tužilaštvo, a 13 posto da je to izvršna vlast.
Većina građana RS, njih 52 posto, smatra da su institucije korumpirane.

Interesantno je da samo 5 posto Srba smatra smatra da je nezavisnost najvažnije pitanje.

Srbi, prema ovom istraživanju, većinom podržavaju trenutno stanje u pogledu ustavnih kategorija. Njih 40 posto smatra da je za napredak potrebna ustavna reforma, ali ogromna većina svih ispitanika zaista ne zna šta je to ustavna reforma.

Želja Hrvata u BiH za „trećim entitetom“ smanjena je sa 52 posto na 33 posto, ali je i povećana želja za ukidanjem entiteta.

Bošnjaci dominantno žele ukudanje entiteta.

Kada je riječ o vlasti na nivou RS, velika većina anketiranih, 63 posto, smatra da Vlada RS neće provesti reforme, dok njih 28 posto smatra da će se to desiti.
Većina građana, njih  59 posto, smatra da različite koalicije neće uraditi ništa za društvo, 20 posto misli da će to dovesti do negativnih posljedica, a tek 13 posto to smatra pozitivnim.

Većina ispitanika, njih 57 posto, izjavilo je da ne prati proces formiranja vlasti na nivou BiH, jer smatraju da se ništa neće promijeniti.
Takođe, velika većina ispitanika, njih 75 posto, smatra da nova vlast na nivou BiH neće poboljštati uslove života, njih 18 posto donekle vjeruje, dok samo 2 posto ispitanika vjeruje da će doći do poboljšanja uslova života građana.
Više od pola anketiranih, njih 52 posto, ne vjeruje da će Savez za promjene štiti interese RS, dok 36 posto ispitanih vjeruje da Savez štiti interese RS.

Da se sutra održavaju izbori, većina građana (73 posto) glasala bi isto, dok bi samo 7 posto njih glasalo drugačije.

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazali su da se većina građana RS protivi ulasku BiH u EU. Protiv ulaska u EU izjasnilo se 47 posto ispitanika, dok je njih 45 posto bilo za. U prošlog godini, ulazak BiH u EU podržavalo je 54 posto građana RS, dok je njih 37 posto bilo protiv.
Na nivou BiH, EU je i dalje opredjeljenje i ulazak zemlje u porodicu evropskih naroda podržava 73 posto građana, dok je protiv njih 23 posto.
Zanimljivo je da većina ljudi nije upoznata sa EU inicijativom koju vode Njemačka i Britanija, a 57 srpskih ispitanika misli da su rokovi i instrukcije od strane EU neophodni za dalji napredak.
Očekivano, ulazak BiH u NATO podržava većina (63 posto) ispitanika na nivou cijele BiH, a protiv je njih 30 posto, dok je u RS protiv ulaska zemlje u NATO 72 posto ispitanika, a samo njih 16 posto podržava tu inicijativu.

Više od polovine ispitanika, njih 51 posto, upoznat je sa novim Zakonom o javno redu i miru, 38 posto anketiranih smatra da sporni zakon ugrožava prava, odnosno slobodu izražavanja, dok 28 posto ispitanika ne misli ta se tim zakonom ugrožava sloboda govora.

Preko 50 posto anketiranih smatra da su mediji objektivni.